Polonia se va opune „oricarei acțiuni” a UE care ar lipsi Ungaria de fonduri

18 Sep 2022
Polonia se va opune „oricarei acțiuni” a UE care ar lipsi Ungaria de fonduri

Polonia a dat asigurări duminică, 18 septembrie, că se va opune „oricarei acțiuni” de la Bruxelles care vizează lipsirea Ungariei de 7,5 miliarde de euro din finanțare europeană din cauza riscului de corupție în această țară, scrie Le Figaro.

Comisia Europeană a subliniat duminică „nereguli” și „deficiențe” în procedurile maghiare de atribuire a contractelor publice, O proporție „anormal” de mare a candidaților unici pentru aceste contracte, precum și lipsa controlului conflictelor de interese și a procedurilor judiciare în caz de suspiciune de fraudă. Polonia se va opune cu fermitate oricărei mișcări a instituțiilor europene care vizează lipsirea de fonduri într-un mod absolut neautorizat unei țări membre, în acest caz Ungaria”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki în cadrul unui briefing de presă.

Șeful guvernului naționalist-populist polonez, aflat și el în conflict cu Bruxelles-ul care îl acuză că nu respectă statul de drept, a amintit că omologul său și aliatul maghiar Viktor Orban pregătise deja „un proiect de acord cu Comisia Europeană”. Comisia a acordat Budapestei câteva săptămâni pentru a efectua reforme.

Executivul european a sugerat Consiliului, instituție care reprezintă statele membre și care răspunde de decizia finală, să suspende 65% din fondurile pentru trei programe legate de politica de coeziune, ceea ce reprezintă 7,5 miliarde de euro. 

Bruxelles lansase în aprilie împotriva Ungariei o procedură care poate duce la suspendarea finanțării europene atunci când utilizarea acestora este amenințată de atacuri la adresa principiilor statului de drept.

Alte stiri din Externe

Ultima oră