Un ministru polonez a lansat o cerere de extrădare a lui Yaroslav Hunka, bărbatul ucrainean-canadian în vârstă de 98 de ani care a luptat într-o divizie germano-nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și care a primit apaluze în parlamentul Canadei, scrie NotesFromPoland
„Având în vedere evenimentele scandaloase din parlamentul canadian, care au presupus cinstirea, în prezența președintelui Zelensky, unui membru al formației criminale naziste SS Galicia, am făcut pași în direcția posibilei extrădari a acestui bărbat în Polonia”, a anunțat ministrul educației Przemysław Czarnek.
El a publicat o copie a scrisorii pe care a trimis-o șefului Institutului pentru Memorie Națională (IPN) – un organism istoric de stat care are atribuții de urmărire penală – prin care i-a cerut să „stabilească de urgență dacă Yaroslav Hunka este căutat pentru crime împotriva națiuneii poloneze sau a polonezilor de origine evreiască”.
„Asemenea crime constituie motive pentru a solicita extrădarea sa din Canada”, a adăugat Czarnek în scrisoare.
Hunka a fost în centrul unei controverse internaționale în ultimele zile, după ce a fost prezentat drept „erou de război” de către președintele Camerei Comunelor din Canada, Anthony Rota, în timpul unei vizite a președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky. Camera i-a acordat apoi lui Hunka ovație în picioare.
Acest lucru a dus la proteste, inclusiv din partea grupurilor evreiești și a ambasadorului Poloniei în Canada, care a subliniat că Hunka a făcut parte dintr-o divizie SS de voluntari ucraineni care a servit sub comanda nazistă-germană și care a fost acuzată de crime de război.
Ulterior, Rota și-a cerut scuze, spunând că nu cunoștea pe deplin istoria lui Hunka în timpul războiului. Premierul canadian Justin Trudeau, care a participat și el la ovație, a declarat că incidentul a fost „supărător și jenant”.
Soldații din divizia SS ucraineană de care aparținea Hunka au fost implicați în masacrele a aproximativ 850 de etnici polonezi în satul Huta Pieniacka – care înainte de război făcea parte din Polonia, dar acum se află în Ucraina – potrivit IPN.
Hunka însuși a fost printre cei aproximativ 600 de membri ai diviziei cărora li sa permis să se stabilească în Canada după război. Acum este dublu cetățean ucrainean-canadian.
În anii 1980, o comisie de anchetă canadiană a constatat că „acuzațiile de crime de război” împotriva diviziei SS ucrainene nu fuseseră „niciodată” fundamentate.
În 2017, procurorii polonezi IPN au cerut extrădarea din Statele Unite a unui alt membru al diviziei SS ucrainene, Michael Karkoc, care se stabilise în Minnesota după război. Cu toate acestea, el a murit în 2019, la vârsta de 100 de ani, înainte ca procesul să poată fi finalizat.
În timp ce Polonia și Ucraina au fost aliate apropiate de la invazia Rusiei, cele două s-au ciocnit adesea în istoria celui de-al Doilea Război Mondial și în special în masacrele etnicilor polonezi de către naționaliștii ucraineni sub ocupația germano-nazistă.
Cu toate acestea, în ceea ce a fost văzut ca un moment de referință, președinții celor două țări, Zelensky și Andrzej Duda, au comemorat în iulie anul curent împlinirea a 80 de ani de la masacrele din Volinia, în timpul cărora până la 100.000 de etnici polonezi au fost uciși de ucraineni.
Wobec skandalicznych wydarzeń w kanadyjskim parlamencie polegających na uhonorowaniu w obecności także prezydenta Zełenskiego członka zbrodniczej, hitlerowskiej formacji SS Galizien, podjąłem kroki w kierunku ewentualnej ekstradycji tego człowieka do Polski.… https://t.co/92qK1voktN pic.twitter.com/5J4lljH5JX
— Przemysław Czarnek (@CzarnekP) September 26, 2023
Wobec skandalicznych wydarzeń w kanadyjskim parlamencie polegających na uhonorowaniu w obecności także prezydenta Zełenskiego członka zbrodniczej, hitlerowskiej formacji SS Galizien, podjąłem kroki w kierunku ewentualnej ekstradycji tego człowieka do Polski.… https://t.co/92qK1voktN pic.twitter.com/5J4lljH5JX
— Przemysław Czarnek (@CzarnekP) September 26, 2023