Politico: În interiorul unei fabrici de copii din Ucraina

26 Iul 2023
Politico: În interiorul unei fabrici de copii din Ucraina

Războiul a distrus o mare parte a economiei ucrainene. Dar o industrie cheie – nașterea copiilor prin mame surogat – continuă în mijlocul conflictului, scrie Politico.

Când Tanya, o femeie de 45 de ani care locuiește în Los Angeles, a plătit 10.000 de dolari și a trimis doi embrioni la o firmă de maternitate surogat din Ucraina în urmă cu șase ani, sperând să-și întemeieze o familie, ea spune că nu s-a așteptat niciodată la incertitudinea și suferința pe care le va aduce acest proces.

Tanya își dorea cu disperare un copil dar a aflat că nu va putea să se conceapă singură. După ce a descoperit cât de scumpă poate fi maternitatea surogat în SUA, ea și soțul ei au început să caute opțiuni în străinătate - și au dat peste compania BioTexCom din Kiev. Părinții Taniei erau originari din Odesa, așa că ea a simțit că este ceva potrivit ca viitorul ei copil să se nască în Ucraina.

Odată ce procesul a început cu BioTexCom în toamna lui 2017, totuși, Tanya a avut un sentiment de neliniște. După ce și-a trimis embrionii, spune ea, i s-a spus că vor fi implantați într-o mamă surogat aproape imediat - o cronologie care nu se potrivea cu toate cercetările pe care Tanya le-a făcut în procesul de maternitate surogat. Când, câteva zile mai târziu, firma i-a spus că transferul de embrioni nu a avut succes și a furnizat informații minime despre motiv drept pentru care, spune ea, a bănuit că ceva nu este în regulă.

Soțul ei se afla la Kiev pentru muncă câteva săptămâni mai târziu și a decis să treacă pe la clinică pentru a vedea dacă poate obține niște răspunsuri. S-a prezentat unui angajat al clinicii, care i-a mulțumit imediat pentru donarea embrionilor unui alt cuplu. A fost uimit: asta s-a întâmplat când firma le-a spus că procesul nu a avut succes?

„Evident, atunci, știi, am avut o revelație”, a spus ea. În acel moment, a adăugat ea, BioTexCom a încetat să mai răspundă la mesaje și nu i-au mai primit niciodată embrionii.

Relatarea Tanyei și a soțului ei a fost una dintre multiplele plângeri pe care reporterii de la POLITICO și de la postul de știri german WELT le-au descoperit în cadrul unei investigații asupra BioTexCom, probabil cea mai populară agenție de maternitate surogat din lume. Reclamanților li s-a acordat anonimatul pentru a discuta un subiect sensibil. Un cuplu german a spus că BioTexCom i-a amestecat gemenii surogat cu perechea unui alt cuplu, forțându-i să schimbe copiii la o întâlnire secretă în Germania.

O altă femeie din Germania a spus că este incertitudinea și stresul după ce BioTexCom nu i-a returnat niciodată toți embrionii după ce a anulat planurile pentru o maternitate surogat în Ucraina. WELT a vorbit, de asemenea, cu foștii procurori, surogate și avocați din Ucraina, care au ridicat acuzații privind lipsa de îngrijire adecvată a BioTexCom pentru nevoile medicale și complicațiile femeilor care au născut copiii. Ei spun că cazurile nu au fost urmărite în sistemul juridic uneori haotic al țării, chiar dacă fondatorul companiei a confirmat că a fost plasat în arest la domiciliu în cadrul unei anchete preliminare.

Și Tanya a fost zdescurajată în eforturile ei de a iniția o investigație asupra embrionilor ei. Tanya și soțul ei rămân îngrijorați că embrionii lor ar fi putut fi implantați și că un copil s-a născut și a fost dat unui alt cuplu. Deși a depus o plângere la agenția internațională de criminalitate Interpol, la peste cinci ani, încă nu știe ce s-a întâmplat cu adevărat. (Interpol nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea POLITICO.)

„Partea nefericită este că am putut face atât de puțin în privința asta, știi?” ea a spus. „A fost o situație foarte traumatizantă. … Suntem la cinci ani de la această situație și cred că m-am împăcat cu ea abia acum un an.”

Albert Tochilovsky, fondatorul BioTexCom, într-o declarație scrisă către WELT și POLITICO, a declarat că îngrijorările Tanyei cu privire la implantarea embrionilor pentru un alt cuplu sunt „complet false”: „Calitatea materialului a fost absolut slabă – nu are sens să folosim embrionii pentru un alt cuplu”.

În cazul gemenilor germani, Tochilovsky a dat vina pe seama maternității publice din Kiev. „Două cupluri și-au născut gemenii în același timp și, din păcate, personalul a amestecat copiii. A fost singurul caz și controlăm cu atenție toate procesele”, a spus el.

În mod similar, Tochilovsky a respins preocupările cu privire la embrionii unei femei germane care ar fi deplasați sau folosiți pentru o altă familie.

„Întotdeauna eliberăm materialul pacienților noștri la cererea lor și chiar asistăm la transport”, a spus el. „Nu avem nevoie de ouă/embrioni donatori – avem o bancă mare de ovocite donatoare (mai mult de 10.000) care au fost extrase de la donatori tineri și sănătoși.”

Însă preocupările continuă din cauza amplorii afacerii cu maternitatea surogat în Ucraina - care produce sute de copii pe an - și a anxietății și disperării persoanelor implicate. Mai este și factorul deloc nesemnificativ că întregul proces se desfășoară pe fondul războiului.

Într-adevăr, economia ucraineană ar fi suferit o serie disperată de lovituri prin invazia Rusiei, dar industria maternității surogat a țării, alimentată de un mediu legal permisiv, rămâne deschisă pentru afaceri.

O industrie în plină expansiune

În ultimul deceniu, maternitatea surogat sau industria „închirierii uterului”, așa cum o numesc uneori criticii, a devenit o industrie globală în plină expansiune. În 2016, ONG-ul elvețian International Social Service a estimat că 20.000 de copii se nasc anual prin maternitate surogat. Promovat de celebrități precum Kim Kardashian, Elton John și Paris Hilton , acest proces de reproducere a fost estimat la 14 miliarde de dolari în 2022 și ar putea ajunge la 129 de miliarde de dolari până în 2032, potrivit companiei de cercetare și consultanță Global Market Insights .

Deși maternitatea surogat este legală în majoritatea statelor din SUA și este o opțiune din ce în ce mai populară, este interzisă în mare parte din Europa și în multe alte părți ale lumii, ceea ce înseamnă că cei interesați să o urmeze trebuie să caute în afara țărilor lor de origine pentru a găsi surogate. Chiar și în locuri precum California, unde maternitatea surogat este obișnuită, este adesea prohibitiv de costisitoare - determinând femei precum Tanya să caute opțiuni mai accesibile în străinătate.

Dar amestecul de reglementări naționale conflictuale și înmulțirea femeilor care călătoresc peste granițele naționale pentru a căuta surogate creează, de asemenea, spațiul în care operează companii precum BioTexCom, cea mai de succes agenție de maternitate surogat din Ucraina.

În ciuda războiului cu Rusia, industria maternității surogat din Ucraina continuă să facă publicitate pentru clienți și să-și servească clientela internațională. Prezența online sofisticată a BioTexCom promovează sute de povești despre familii fericite bucuroși să-și cunoască nou-născutul. Dar puține detalii pot fi găsite despre plângerile anterioare ale BioTexCom și despre discuțiile cu forțele de ordine ucrainene.

De exemplu, în 2018 și 2019, procurorii ucraineni au obținut o ordonanță judecătorească de a-l pune pe Tochilovsky în arest la domiciliu pentru ceea ce un fost procuror, Yuriy Kovalchuk, a considerat drept posibile cazuri de trafic de copii, deoarece unii dintre copii ar fi putut să nu fi avut o legătură ADN cu părinții, împreună cu acuzații de evaziune fiscală și spălare de bani.

Dar cazurile au fost redirecționate către alte agenții de aplicare a legii și instanțe mai mici înainte de a fi în cele din urmă abandonate. Kovalchuk a spus că a fost exclus de înalți oficiali sub pretextul unor reforme instituționale pentru a combate corupția rampantă în rândurile forțelor de ordine din Ucraina.

Solicitat să răspundă la aceste și alte acuzații, Tochilovsky a spus că anchetele penale au fost „isterii” alimentate de procurori corupți ucraineni și încercări de a-l extorca pe el și compania pentru o participație în firmă sau o plată de 1 milion de dolari.

„Toate acuzațiile făcute de el și echipa sa au fost complet false”, a spus el despre Kovalchuk în declarația sa.

De la invazia brutală a Rusiei, maternitatea surogat din Ucraina a primit o atenție internațională sporită. Pe fondul bombardamentelor, întreruperilor de apă și lipsei de energie, BioTexCom, una dintre cele mai populare agenții din lume, s-a adaptat pur și simplu. Potrivit postărilor proprii ale companiei pe rețelele sociale, bebelușii au fost protejați în buncăre, iar soldații înarmați au escortat nou-născuții la și din spital, în timp ce străinii au făcut călătorii frenetice la Kiev pentru a fi uniți cu nou-născuții lor.

În timpul războiului, sute de femei ucrainene au oferit copii pentru cuplurile fără copii, ceea ce a fost, chiar și pe timp de pace, o provocare logistică - și pentru unii o dubioasă din punct de vedere etic. Cu toate acestea, rețelele sociale ale BioTexCom sunt pline de poveștile lor fericite: cuplurile străine, care au riscat totul călătorind într-o zonă de război, devin părinți pentru prima dată prin BioTexCom.

Deci, în timp ce Ucraina a luptat împotriva Rusiei, BioTexCom a încercat să încorporeze lupta în marketingul său. A lansat o campanie de PR pentru „Fă copii, nu război” și a spus că „vor face tot posibilul pentru visul tău de a deveni părinți. Nimic nu ne poate opri”, după cum este postat în mod regulat pe conturile lor de Facebook, Telegram, Tik Tok și Instagram .

BiotexCom nu se ferește de abordarea normală în timpul războiului. În răspunsul său scris, Tochilovsky a spus că compania recrutează în mod activ femei din zonele nou eliberate ale Ucrainei.

„Avem un deficit mare de mame surogat, numărul de potențiali clienți este de trei ori mai mare decât numărul mamelor surogat”, a spus el.

„Nu există infertilitate absolută”

Maternitatea surogat este o problemă controversată și profund controversată în întreaga lume. Maternitatea surogat comercială a fost interzisă în Thailanda și Nepal în 2015, apoi în India în 2019, după o serie de scandaluri de exploatare și acuzații de etică dubioasă în industrie. Dar cererea de maternitate surogat nu a dispărut – pur și simplu s-a mutat în țări precum Ucraina, unde procesul este mai puțin costisitor și, în comparație cu unele țări, mai puțin reglementat.

Cerințele pentru a utiliza un surogat în Ucraina sunt simple: un cuplu heterosexual trebuie să fie căsătorit, să demonstreze că nu poate avea copii din punct de vedere medical și să furnizeze cel puțin jumătate din legătura genetică a copilului, prin spermă sau embrion. BioTexCom face publicitate pe site-ul său pachete de la doar 40.000 USD. În medie, maternitatea surogat cu BioTexCom costă între 40.000 USD și 50.000 USD, cu un pachet „all inclusive VIP” care costă 71.000 USD, conform site-ului web. Aceste prețuri sunt substanțial mai mici decât costurile de surogat în Statele Unite, unde experții și firmele de surogat estimează că prețul mediu este mai mare de 100.000 USD.

Cei familiarizați cu industria maternității surogat de dinainte de război din Ucraina estimează că aproape jumătate din cele aproximativ 2.000 până la 2.500 de sarcini surogat ale țării în fiecare an au fost efectuate prin BioTexCom. De atunci, compania a raportat în februarie 2023 că 600 de familii și-au folosit serviciile în primele 11 luni după invazia Rusiei. Dacă fiecare familie ar fi plătit în medie 50.000 de dolari, asta ar fi însemnat că BioTexCom ar fi încasat 30 de milioane de dolari.

Sub bannerul „Nu există infertilitate absolută”, BioTexCom promovează o gamă de servicii de la „cea mai mare bază de date de donatori (ovule) din Europa” de 1.500 de femei din „clasa de mijloc” ucraineană până la terapia de înlocuire mitocondrială „inovatoare” care garantează sarcina împreună cu „Screening genetic preimplantare”, cunoscut în mod obișnuit sub numele de PGD pentru selecția sexului. Compania promite cazare în „hoteluri de înaltă clasă” din Kiev și că va organiza certificatele de naștere ale copilului, toate fac parte din pachetul său de maternitate surogat, potrivit site-ului său .

În același timp, mii de tinere ucrainene s-au bazat pe industria fertilității pentru supraviețuire. BioTexCom face publicitate în autobuze, prin intermediul rețelelor de socializare și angajează agenți pentru a recruta tinere femei în toată Ucraina, potrivit femeilor care au lucrat ca surogate. WELT a intervievat șapte mame surogat ucrainene pentru BioTexCom, cu condiția anonimatului pentru a discuta o chestiune sensibilă. Majoritatea au spus că regretă decizia luată.

Victoria a spus că și-a părăsit partenerul abuziv și că avea nevoie de bani pentru a plăti o casă. Ea a declarat pentru WELT că BioTexCom i-a plătit un total de 12.000 de euro – sau aproximativ 15.000 de dolari – în 2018 pentru trei încercări de sarcină, dintre care una a avut succes în cele din urmă. După ce s-a născut copilul, Victoria a fost ținută departe de copil; ea a spus că nu are voie să-l hrănească sau să-l viziteze, ceea ce a fost supărător pentru ea.

„Copilul nu mi-a fost pus pe piept, nu aveam dreptul să-l hrănesc, nu aveam dreptul să-l vizitez”, a spus ea. „Am născut, am dat totul și atât. Am plâns, am țipat în acea secție. Nu am suportat, m-am simțit rău, am visat la acest copil.”

Totuși, a adăugat ea, odată ce l-a văzut pe tatăl bebelușului s-a liniștit: „Știam că nu am făcut-o degeaba, am făcut fericiți doi oameni care au visat la un copil toată viața”, a spus ea.

Tatiana, o femeie de 41 de ani din orașul Cernihiv, din nordul Ucrainei, a declarat că a avut numeroase probleme de sănătate după maternitatea ei surogat în 2014-2015. „Mă uit la oamenii care vor să iasă din sărăcie și să meargă la programul [de maternitate-surogat] pentru a câștiga bani, pentru a-și cumpăra o casă și, ca să nu fie așa cum mi s-a întâmplat mie, vreau să-i avertizez”, a spus ea.

Ea a susținut că oficialii BioTexCom au râs când li s-a cerut ajutor pentru a plăti medicamentele necesare. În 2018, ea s-a alăturat altor foste surogate în a împărtăși plângerile lor cu parchetul, în dosarul care nu a ajuns niciodată în instanță. Tatiana a spus că medicii i-au îndepărtat colul uterin, uterul și ovarele. De atunci a avut 20 de tratamente cu radiații și a început chimioterapie pentru cancer . „Am avut boli ale stomacului, vezicii urinare, rinichilor, splinei”, a spus ea.

Tochilovsky, în declarația sa, a spus că compania oferă suficientă îngrijire medicală pentru surogate și a respins plângerile acestora.

Olga , din regiunea Zhytomyr, la aproximativ 140 de kilometri vest de Kiev, a declarat că după ce copilul pe care îl purta a murit în timpul sarcinii în 2014, medicii i-au îndepărtat uterul în întregime. Plângerea ei către procurori a făcut parte din ancheta care a fost abandonată ulterior. O altă fostă surogat, Nadia, a intentat un proces împotriva clinicii pentru prejudicii aduse sănătății. Este înregistrată oficial și se află încă în fața unuia dintre tribunalele de la Kiev, a spus ea.

Anna, o fostă asistentă BioTexCom care locuiește în apropierea orașului Rivne, la 330 de kilometri vest de Kiev, a declarat pentru WELT că a adoptat un copil bolnav după ce părinții biologici chinezi au refuzat să-l ia acasă. Ea a spus că este o întâmplare comună dacă bebelușii se nasc cu afecțiuni medicale sau de sănătate.

WELT a obținut o tranșă de documente BioTexCom din 2014 până în 2017 care arată cât de puțini au fost plătite mamele surogat. Femeile au primit 100-200 EUR (sau aproximativ 120-240 USD) pentru fiecare transfer de embrion, apoi pentru o sarcină reușită și pentru examinări. Donațiile de ovule aveau un preț de 500 de euro (sau aproximativ 600 de dolari) per ovul, în comparație cu până la 10.000 de dolari per ovul în SUA. Fiecare contract a variat, dar, în medie, surogatele erau plătite între 8.000 și 12.000 de euro (aproximativ 9.600 de dolari - 14.400 de dolari) pentru transportul unui copil până la naștere. BioTexCom a taxat adesea clienții de cinci ori această sumă.

Un alt set de documente, cunoscut sub numele de „protocoale”, arată cum cinci femei cu vârste cuprinse între 27 și 35 de ani au fost de acord cu mai multe transferuri de embrioni, o procedură despre care se știe că vine cu un risc mai mare de complicații. Formularul de consimțământ de o pagină includea fraze precum: „în cazul unor situații sau complicații neprevăzute, sunt de acord în prealabil să folosesc toate măsurile necesare pentru a elimina complicațiile”. Formularul mai precizează: „complicațiile, riscurile și consecințele ulterioare” sunt „posibile”, dar nu subliniază care sunt riscurile pentru sănătate și nici nu explică efectele lor potențiale pe termen lung.

Dar unele foste mame surogat au susținut în ancheta fostului procuror că BioTexCom nu le-a plătit niciodată și nu și-a asumat responsabilitatea pentru problemele lor de sănătate, nefiind avertizat în mod adecvat despre riscurile cu care se confruntau devenind surogate.

Tochilovsky, în declarația sa scrisă, nu a răspuns la cazuri specifice, dar a recunoscut că unele femei s-au plâns de companie. Multe dintre ele, a susținut el, au fost sfătuite de procurori prea zeloși.

„Avem o serie de plângeri ale mamelor surogat care susțin că au fost forțate de procurori să spună ceea ce au vrut procurorii să audă, nu informațiile pe care au vrut să le exprime efectiv”, a spus el.

De fapt, a spus el, compania este îngrijorată de bunăstarea surogatilor, ia în serios îngrijirea medicală a acestora și recent le-a ridicat compensația la un nivel mai aproape de 20.000 de dolari.

„Toate mamele surogat sunt supuse unor controale cuprinzătoare și interviuri cu echipa medicală și primesc toate informațiile necesare”, a spus Tochilovsky.

Cu toate acestea, experții externi spun că procesul de a purta un copil la termen și apoi de a renunța la el implică riscul unor complicații atât fizice, cât și psihologice, iar unii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de supraveghere în Ucraina.

Katie Hasson, director asociat al Centrului pentru Genetică și Societate din Oakland, California, și-a petrecut ani de zile concentrându-se pe aspectele etice ale tehnologiilor genetice și reproductive umane. Ea a spus că maternitatea surogat a devenit un subiect fierbinte, deoarece devine parte a practicii obișnuite de fertilitate. „Avocații pentru sănătatea femeilor și drepturile femeilor ridică cu toții lipsa de reglementare a Ucrainei pentru a proteja surogate și furnizorii de ovule ca fiind o preocupare serioasă”, a spus ea. „Este o adevărată îngrijorare.”

Mai precis, a spus Hasson, unele proceduri medicale oferite de BioTexCom și de alte firme globale de maternitate surogat prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea femeilor. Implantarea mai multor embrioni în surogate pentru a crește șansele de a avea o sarcină de succes sau pentru că viitorii părinți își doresc doi copii, a spus ea, crește semnificativ riscul de complicații atât pentru bebeluși, cât și pentru femeile care îi poartă.

Și pe măsură ce știința fertilității avansează, nevoia de garanții devine mai mare.

„Tehnicile nedovedite și riscante cunoscute sub numele de „transfer mitocondrial”, de exemplu, implică combinarea materialelor din ouăle a două femei diferite”, a spus ea. „Este interzis în SUA, dar în Ucraina unele clinici l-au promovat ca o modalitate de a aborda infertilitatea generală, deși nu există dovezi pentru această afirmație.”

Pe 9 mai a acestui an, ziarul The Guardian a raportat că primul copil din Marea Britanie s-a născut cu ADN de la trei persoane prin transfer mitocondrial .

Există, de asemenea, îngrijorări, totuși, că permiterea acestor tipuri de proceduri ar putea deschide ușa către modificări genetice ereditare sau „copii de designer”, a spus Hasson.

„Fără locuri sigure”

Războiul din Ucraina a scos la iveală realitățile dure ale maternității-surogat din țara est-europeană, care au rămas în mare parte ascunse sau trecute sub control în timp de pace. Maryna Legenka, vicepreședinte al ONG-ului pentru drepturile omului La Strada-Ucraina, a pus sub semnul întrebării siguranța maternității surogat în timpul războiului, în ciuda potențialei fericiri pe care aceasta o poate aduce viitorilor părinți. „Nu există locuri sigure în Ucraina astăzi”, a spus ea. „Și toate clinicile s-au confruntat cu probleme foarte grave.”

Legenka, al cărui ONG a sprijinit sute de mame surogat, a spus că majoritatea ucrainenilor nu sunt de acord cu afacerea cu maternitatea surogat și că există un stigmat legat de femeile care aleg să o facă. „Marea majoritate a femeilor care poartă un copil, care sunt mame surogat, ascund de societate că sunt în programul de maternitate surogat. Mai mult, ei ascund destul de des astfel de fapte chiar și de propriile lor familii”, a spus ea.

Activista ucraineană pentru drepturile femeilor Maria Dmytrieva, director de programe la Centrul de Dezvoltare a Democrației din Kiev, este o oponentă fermă a maternității surogat. „Protecția femeilor în Ucraina este teribilă”, a spus ea, descriind maternitatea surogat drept „„echivalând cu înrobirea”.

„De la legislație la realitate, există puțin interes pentru aceste probleme. Mama biologică, care poartă copilul, nu are drepturi. Ea nu este mamă din punct de vedere legal, nu are drepturi asupra copilului și nici dreptul la proceduri medicale în cazul în care apar complicații”, a spus ea. „Aceste lucruri sunt hotărâte în cele din urmă de părintele comisionar și de centrul de maternitate surogat.”

Legenka, de la La Strada, și-a exprimat îngrijorări similare, prin care unele contracte de maternitate surogat includ restricții privind comportamentul femeilor în multe aspecte ale vieții lor, chiar împiedicându-le să ridice mai mult de trei kilograme, împreună cu alte instrucțiuni, cum ar fi ce să mănânce.

„Natura restrictivă a contractelor pentru mamele surogat, menite să reducă riscul de întrerupere a sarcinii, le interzice adesea să-și ia proprii copii sau să ducă cumpărături pentru a îi  hrăni”, a spus ea.

În ciuda faptului că maternitatea surogat comercială este ilegală în majoritatea țărilor europene, Marea Britanie, Canada și Australia, alte țări au intervenit pentru a satisface cererea. Dar mulți au reglementări inadecvate și aplicare laxă. Sam Everingham, cu sediul în Sydney, care a fondat Growing Families, o agenție de consiliere în materie de surogat din Sydney, după ce a devenit părinte prin maternitatea surogat în India, a sfătuit în ultimul deceniu familiile care caută un copil prin maternitate surogat. El a spus că BioTexCom „operează în zona gri”, ceea ce adaugă risc unei proceduri deja solicitante.

„Vedem BioTexCom ca o mică fabrică. Ei nu pun îngrijirea surogat în primul rând”, a spus el. „Nu recomandăm. Dar au o mașină de marketing uriașă, mai ales online și sunt ieftine, așa că sunt încă populare.”

Sylvie Mennesson, președintele CLARA, un ONG cu sediul la Paris care sprijină cuplurile infertile cu sfaturi privind maternitatea surogat, în ciuda faptului că procesul este ilegal în Franța, a spus că părinții plini de speranță ar trebui să evite Ucraina.

„Dacă sunt probleme, nu se vor ocupa de ele. Mai ales dacă copilul este prematur. Nu este etic, este și o întrebare medicală”, a spus ea. „De asemenea, pentru interesul copilului, în general. Ce poveste le vei spune? Cine vrea să se nască sub bombe, nu știm impactul asupra copilului.”

Activista feministă Marie-Josèphe Devillers, autoarea cărții Towards the Abolition of Surrogate Motherhood , a spus că europenii care plătesc pentru accesul la corpurile femeilor ucrainene au înrăutățit situația disperată. „Aceasta este exploatare neoliberală. Un motiv de profit determinat de piață, care pune individul, care își dorește un copil cu orice preț, înaintea binelui colectiv care protejează femeile”, a spus ea.

Există, desigur, povești fericite care ies din BioTexCom: sute de familii noi au postat videoclipuri online mulțumind BioTexCom. Venind din țări la fel de îndepărtate precum Australia, Brazilia și China, bucuria și ușurarea lor față de nou-găsirea de părinte nu cunoaște limite. Un cuplu spaniol fericit a facut chiar și logo-uri BioTexCom ca tatuaje .

Dar nici BioTexCom nu este străină de controverse și, la fel ca încercarea Taniei, nu toate familiile din străinătate care folosesc compania au un final fericit. În 2011, BioTexCom a furnizat un copil fără o conexiune ADN confirmată unui cuplu italian din Brescia. Cuplul a petrecut ani de zile în sistemul judiciar din Italia înainte ca copilul să fie dat spre adopție, potrivit rapoartelor presei de la acea vreme. De-a lungul anilor au apărut și alte povești. În martie 2011, un tată și un fiu francez au fost prinși făcând contrabandă cu doi bebeluși într-o dubă, peste granița dintre Ucraina și Ungaria, după ce ambasada lor a refuzat să aprobe pașapoartele copiilor lor, deoarece maternitatea surogat este ilegală în Franța.

Foștii clienți au povestit WELT despre trauma sau tragedia lor personală asociată cu compania. La scurt timp după ce s-au întors acasă în 2020 , cuplul german Anke și Ingo, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a discuta o chestiune personală, au declarat că au primit un e-mail misterios de la un membru al personalului BioTexCom care spunea că a existat o confuzie cu un alt cuplu german care îi implică pe gemenii lor. Cuplul, temându-se că au încălcat legea, i-a contactat pe ceilalți părinți și au schimbat în secret copiii, astfel încât fiul lor, Anton, s-a reunit corect cu fratele său. „Când le vom arăta albumul pentru bebeluși din primele lor zile de viață, va trebui să spunem: acesta, Anton, nu ești tu” spuse Anke.

O altă femeie germană, Inge, a decis să nu continue cu o maternitate surogat în 2016, în ciuda faptului că a cheltuit mai mult de 11.000 de dolari și și-a furnizat ovulele. După numeroase solicitări, BioTexCom nu a returnat niciodată ovulele, a spus ea. „Nu ne-am primit niciodată embrionii înapoi. Este posibil să-l fi folosit într-o altă sarcină. Dar nu putem dovedi acest lucru”, a spus ea. Tochilovsky a contestat afirmația, spunând că „întotdeauna eliberăm materialul pacienților noștri la cererea lor”.

Drept și politică

Înainte de război, guvernul președintelui Volodymyr Zelensky a promis să reformeze economia Ucrainei și să perfecționeze un sistem politic care a fost adesea criticat pentru că permitea elitelor bogate și puternice să obțină avantaje nedrepte printr-o rețea de forțe de ordine, afaceri și interese politice.

Kovalchuk, fostul procuror, a spus WELT despre dificultățile cu care s-au confruntat el și alții în încercarea de a pune acuzații împotriva lui Tochilovsky. Procurorii l-au acuzat oficial pe Tochilovsky în 2018, după o anchetă care a inclus o serie de percheziții la birou, dar până în 2019, cazurile se închideau și Tochilovsky a rămas un om liber. El a susținut că „Albert și avocatul său mi-au spus deschis că, dacă duci cazul în instanță, nu vei mai lucra la parchet”.

Mai târziu, spune Kovalchuk, el a fost efectiv scos din ancheta BioTexCom după 14 ani la parchet.

Tochilovsky a spus că nu este responsabil pentru concedierea procurorilor, spunând într-o declarație că „Eu chiar mă angajez cu politicieni ucraineni, dar nu sunt implicat în nicio activitate de lobby pentru afacerea mea principală sau în a mă proteja de dosare penale. Mă străduiesc să dezvolt noi industrii promițătoare.”

Este clar că BioTexCom și Tochilovsky au susținători proeminenți. Unul în special a fost fostul deputat și candidat la președinția din 2019 Vitaliy Kupriy, care în august 2018 a dedicat un episod din emisiunea sa TV pentru apărarea BioTexCom .

Kupriy, fostul vicepreședinte al comisiei de supraveghere juridică a parlamentului Ucrainei, în 2018, a declarat pentru WELT că a primit plângeri de la avocații lui Tochilovsky cu privire la ancheta procuraturii privind traficul de copii.

„Am aruncat o privire mai atentă asupra cazului”, a spus el într-un mesaj WhatsApp. „Din câte am înțeles, Biotexcom a decis să nu plătească mită, ci să folosească mijloace legale pentru a-și apăra drepturile și interesele.”

Cea mai șocantă dintre acuzațiile acuzării a fost că BioTexCom a falsificat documente și a falsificat teste ADN pentru a permite copiilor născuți în Ucraina să fie vânduți unor părinți care nu erau înrudiți genetic cu ei. „Chiar dacă, pentru fiecare 1.000 de copii, există unul care a fost vândut [ilegal], acesta anulează toate intențiile bune și umane pe care clinica și-a propus. Cred că acest lucru este inacceptabil”, a spus Kovalchuk.

Dar Tochilovsky respinge aceste acuzații și a cerut acuzării să furnizeze probe ADN pentru a dovedi astfel de afirmații.

În același timp, numeroase femei care au fost mame surogat din 2013 până în 2017 au ridicat zeci de acuzații, inclusiv afirmații că BioTexCom nu le-a plătit, nu le-a compensat pentru pierderea unei sarcini sau a acoperit costul complicațiilor medicale apărute în timpul sarcinii surogat, a spus Kovalchuk.

„Mi-a fost dificil, din punct de vedere psihologic, ca investigator, pentru că fiecare dintre ei a venit și și-a spus povestea vieții”, a spus el. „Mai ales cei care au îndrăznit să spună, fiecare dintre ei avea elemente de tragedie.”

În mod similar, procuratura a pretins acuzații de evaziune fiscală legate de zeci de milioane de fonduri BioTexCom, ascunse prin intermediul unor companii offshore înregistrate în Seychelles sau în Letonia, Cipru și Republica Cehă.

Tochilovsky, care a fost pus în arest la domiciliu timp de două luni pe fondul anchetei din 2018, a declarat pentru POLITICO și WELT în răspunsurile sale scrise că procurorii nu au furnizat nicio dovadă și nu au găsit un exemplu de trafic de copii. Orice copil furnizat părinților fără legătură ADN a fost o simplă eroare umană, a spus el, susținând că procuratura a exagerat amploarea acestei probleme. „Noi facem singuri un test [ADN] obligatoriu, îl avem inclus în pachet”, a spus el.

El a spus că nu a fost niciodată condamnat pentru vreo crimă asociată cu munca sa de maternitate surogat.

Tochilovsky a presupus că figuri puternice din guvernul anterior al Ucrainei încercau să-l șantajeze. „Au vrut doar să facă bani”, a spus el. „Se întâmplă adesea aici, ca și în Rusia, ca oficialii din agențiile de aplicare a legii să fie foarte bogați, pentru că iau afacerile altora”, a spus el.

El nu a oferit nicio dovadă care să susțină aceste acuzații.

'Nimic de ascuns'

În ziua în care Die WELT a vizitat centrul BioTexCom din Kiev, la sfârșitul lunii decembrie 2022, zeci de mame surogat au așteptat cu răbdare în sala de recepție, așteptând examinările medicale. Echipei Die WELT i s-a spus că pot filma totul. „Nu există nimic de ascuns”, a spus Tochilovsky zâmbind, întâmpinându-i de bun venit.

Un „om de afaceri, filantrop, persoană publică”, conform site-ului său, Tochilovsky este în largul său să curteze mass-media internațională și să provoace detractorii. Dar când a fost întrebat despre câți copii se nasc în timpul războiului, el a fost mai puțin direct, estimând doar 30 de nașteri pe lună la începutul primăverii. „Supraviețuim, acum funcționăm în pierdere pentru că sunt multe cheltuieli, o echipă mare și foarte puține programe”, a spus el.

De asemenea, a negat că a devenit milionar prin maternitate surogat. „Am rude bogate”, a spus el. „Am împrumutat mulți bani.”

Fără consens

De-a lungul anilor, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a prezidat numeroase chestiuni referitoare la maternitatea surogat. În timp ce majoritatea hotărârilor sale favorizează părinții față de legile naționale, aceste cazuri evidențiază natura complexă a dreptului european în jurul unor astfel de chestiuni.

Este clar că nu există un consens cu privire la maternitatea surogat. În ultimul deceniu, experții juridici internaționali din Haga, Olanda, ca parte a Proiectului Parentage/Surogacy, s-au străduit să dezvolte un cadru, cu atât mai puțin să implementeze reglementări pentru acest comerț global. În februarie 2021, Comitetul Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului a susținut „principiile de la Verona” pentru a dezvolta îndrumări pentru protejarea copiilor născuți prin maternitate surogat. În mod similar, în mai 2022, Parlamentul European a condamnat maternitatea surogat și a cerut „măsuri obligatorii” pentru a proteja femeile și copiii într-un raport despre războiul din Ucraina.

Dar, în realitate, s-a făcut puțin pentru a împuternici surogații, pentru a proteja copiii sau pentru a reglementa industria. Un ofițer de presă al Comisiei Europene a spus că maternitatea surogat nu intră în sfera sa de competență. „UE nu are competențe de a adopta legislație care să armonizeze legislația națională privind dreptul familiei în general și cu privire la metodele de reproducere umană cu ajutorul mamelor surogat în special”, a spus ea.

O purtătoare de cuvânt a Europol, agenția europeană de aplicare a legii care abordează traficul de ființe umane, a declarat că „chestiunea maternității surogat este tratată la nivel național și nu ține de mandatul nostru”. Agențiile Națiunilor Unite, fie că sunt concepute pentru a proteja drepturile omului, femeile sau copiii, au refuzat să comenteze sau au oferit răspunsuri similare, declinând responsabilitatea.

Everingham, de la Growing Families, a spus că guverne precum Australia, precum cele din Europa, pot descuraja publicul surogat, dar nu fac nimic pentru a aplica legea pentru a evita disputele interne sau internaționale dezordonate. „Ar părea groaznic să-i închizi pe noi părinți pentru că și-au creat o familie”, a spus el.

Forța Ucrainei de a deveni stat membru al UE – i s-a acordat statutul de candidat la UE în iunie 2022 – ar putea fi un punct de presiune pentru oficialii, de ambele părți, pentru a reglementa în continuare industria.

Există unele semne că Ucraina ia măsuri pentru a spori controlul asupra practicii. În aprilie a acestui an, legislația care propune interzicerea maternității surogate pentru străini a fost elaborată pentru parlament, dar nu a fost specificat când va fi dezbătută. Comitetul pentru sănătate din Ucraina îl examinează în prezent.

„Statutul acestei legislații este necunoscut”, a spus Maria Dmytrieva, de la Centrul de Dezvoltare a Democrației. „În această etapă, poate merge în orice direcție, în ceea ce privește promovarea. Dar încercăm și să obținem mai multe informații despre detalii.”

Dar astfel de priorități sunt mai jos pe listă în timp ce se duce un război fără sfârșit. „Problema este chiar în legislația noastră”, a spus Kovalchuk, fostul procuror. „Nu garantează protecția drepturilor mamei și nici protejarea drepturilor copilului. În general, acest domeniu practic nu este reglementat. Și de aceea beneficiază clinicile fără scrupule.”

La rândul său, Tochilovsky luptă împotriva proiectului de lege.

„Sperăm că proiectul de lege nu va trece”, a spus Tochilovsky. BioTexCom „face aranjamente pentru a stabili filialele în Georgia și Kazahstan pentru a fi pregătiți pentru orice scenariu”.

Încă mai caut răspunsuri

Astăzi, Tanya rămâne frustrată de lipsa de claritate sau explicație din partea BioTexCom. După vizita soțului ei, ea a spus că compania a încetat complet să răspundă la apelurile și e-mailurile lor. Ea a contactat Interpol pentru a depune o reclamație, dar odată ce pandemia a lovit, a încetat să mai primească răspunsuri de la agenția internațională.

Ea și soțul ei au decis să avanseze cu maternitatea surogat în SUA, până la urmă și acum au un fiu. „Povestea nu a fost total tragică”, a spus ea.

Dar ea spune că își va petrece restul vieții întrebându-se ce s-a întâmplat cu acel embrion și dacă există un copil undeva care crește fără să-și cunoască părinții biologici. „Obișnuiam să plâng pentru asta, obișnuiam să fiu supărată din cauza asta”, a spus Tanya. „Dar oricare ar fi situația acum, nu am să pot face mare lucru în privința asta. Așa că tocmai m-am împăcat cu asta.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră