Oficialii de la Kiev au petrecut luni întregi gândidu-se ce ar putea însemna victoria lui Donald Trump pentru războiul lor împotriva Rusiei și mulți au plecat îngrijorați de faptul că istoria sa de respect față de autocrați precum Vladimir Putin și abordarea sa tranzacțională a afacerilor externe ar putea duce la un dezastru pentru Ucraina. Dar nu toate previziunile lor sunt atât de îngrozitoare pe cât s-ar putea aștepta, scrie Time Magazine
„Primele opt sau zece luni, practic tot 2025, ar fi foarte grele”, a spus un oficial ucrainean înalt pentru TIME. Este posibil ca Trump să micșoreze ajutorul Ucrainei și să-l împingă pe Zelensky să accepte un acord de pace denaturat puternic în favoarea Rusiei. La fel ca președinții foștilor americani, Trump ar putea căuta și o resetare a relațiilor cu Vladimir Putin la începutul mandatului său.
„Dar cu timpul va vedea că nu se poate avea încredere în Putin”, spune oficialul ucrainean. Mai important, adaugă el, Trump își va da seama în cele din urmă „că lui Putin nu îi pasă mai puțin de Trump și de agenda lui. Atunci am putea începe să vedem câteva avantaje de la Trump. Nu va dori să fie înselat de Putin”.
Printre elitele politice ale Ucrainei, astfel de speranțe pentru un al doilea mandat al lui Trump au luat amploare în ultimele luni. Ele sunt parțial rezultatul unei tendințe în rândul echipei lui Zelensky de a identifica oportunități și de a proiecta încredere, indiferent cât de sumbră este situația lor. Însă viziunea lor asupra lui Trump a fost modelată și de o frustrare la Kiev, cu privire la modul în care președintele Biden a răspuns la război.
Duminică, după ce Biden s-a retras din cursă, Zelensky i-a lăudat conducerea în apărarea Ucrainei împotriva Rusiei. „În ultimii ani au fost luate multe decizii puternice și vor fi amintite ca pași îndrăzneți făcuți de președintele Biden ca răspuns la vremuri dificile”, a spus el într-o declarație .
Cu toate acestea, în ultimii doi ani, Zelensky și aliații săi s-au plâns adesea că răspunsul SUA la invazia rusă a fost prea lent sub Biden, prea ezitant și prea distras de temerile de escaladare a Rusiei. Un număr tot mai mare dintre ei consideră că, dacă Trump preia puterea și decide la un moment dat să ajute Ucraina, sprijinul SUA ar deveni mai decisiv.
Printre cei care difuzează această predicție se numără Boris Johnson, fostul prim-ministru britanic, care s-a întâlnit recent cu Trump la Convenția Națională Republicană. „După ce am vorbit cu Donald Trump săptămâna aceasta, sunt mai convins ca oricând că are puterea și curajul de a remedia, de a salva Ucraina, de a aduce pacea – și de a opri contagierea dezastruoasă a conflictului”, a scris Johnson într-un eseu publicat vineri în Daily Mail. „Orice ar fi spus alți republicani despre Ucraina în trecut, cred că Trump înțelege realitatea: că o înfrângere pentru Ucraina ar fi o înfrângere masivă pentru America”.
Johnson, pe care Zelensky l-a considerat cel mai apropiat aliat european la începutul invaziei din 2022, nu ar fi singurul care i-a adus astfel de argumente lui Trump. O majoritate clară a republicanilor de pe Capitol Hill au votat pentru numeroase pachete de ajutor pentru Ucraina, cel mai recent în aprilie, când Congresul a aprobat un ajutor suplimentar de 61 de miliarde de dolari. Mulți republicani tradiționali, inclusiv Mitch McConnell, liderul minorității din Senat, au fost fermi în angajamentul lor de a ajuta Ucraina să câștige războiul.
Atunci când și-a ales partenerul de candidatură săptămâna trecută, Trump a fost de partea aripii mai izolaționiste a partidului său; Senatorul JD Vance a fost printre cei mai înverșunați oponenți ai implicării americane în Ucraina. Dar unii din Kiev își mențin speranța că Vance, în rolul de vicepreședinte, ar putea fi influențat în timp. „Este ca un pendul”, spune înalt oficial ucrainean. „Poziția sa variază de la o parte la alta”, a adăugat el, menționând că, în trecut, Vance a fost unul dintre cei mai stridenți critici republicani ai lui Trump.
În încercarea de a-i câștiga pe Trump și Vance, ucrainenii se bazează, de asemenea, pe ajutorul aliaților lor din Europa și al complexului industrial militar al SUA, care ar putea câștiga profituri enorme din producția continuă de arme pentru Ucraina. „Ei îi pot explica lui [Trump] de ce acest lucru aduce beneficii multor oameni din America, în special în statele roșii”, spune oficialul superior. „Creează locuri de muncă. Susține economia.”
În ultimele luni, pe măsură ce poziția lui Trump în sondaje s-a îmbunătățit, Zelensky și echipa sa au lucrat pentru a consolida legăturile cu aliații săi din Congres și cu alții apropiați de campania lui Trump. „Nu putem lua parte”, spune un al doilea înalt oficial ucrainean, care a fost direct implicat în aceste eforturi. „Dar trebuie să creăm mai mult echilibru între ele.”
O posibilă legătură cu cercul lui Trump pentru ucraineni a fost Mike Pompeo, care a fost director CIA și secretar de stat în timpul primului mandat al lui Trump. Pompeo, care a spus că ar fi deschis să ocupe un post superior în guvern dacă Trump se întoarce la Casa Albă, s-a întâlnit de cel puțin două ori anul acesta cu puternicul șef de cabinet al lui Zelensky, Andriy Yermak, lăudându -l odată ca fiind un „mare. prieten.” Pompeo a ocupat, de asemenea, un loc în toamna trecută în consiliul de administrație al Kyivstar, o companie de telecomunicații ucraineană lider.
Totuși, având în vedere incertitudinea cursei prezidențiale din SUA, unii dintre aliații apropiați ai lui Zelensky ar evita mai degrabă accesul direct la oricare campanie. Riscurile de a alege candidatul greșit sunt mult prea mari. „Nimeni nu știe ce se va întâmpla”, a spus al doilea oficial ucrainean pentru TIME. „Trebuie doar să respectăm instituția și trebuie să sperăm la ce e mai bun.”