Planul în 12 puncte al Chinei pentru a pune capăt războiului din Ucraina

24 Feb 2023
Planul în 12 puncte al Chinei pentru a pune capăt războiului din Ucraina

China caută de câteva săptămâni să joace un rol de mediere în conflictul ucrainean și promite de câteva zile să își publice poziția în vederea găsirii unei soluții politice, scrie Le Soir.

Guvernul chinez a cerut Rusiei și Ucrainei să reia dialogul și a respins orice recurs la arme nucleare, într-un document în 12 puncte publicat vineri, la un an după începerea conflictului. „Toate părțile ar trebui să sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cât mai curând posibil” pentru o „soluție pașnică”, a spus Ministerul Afacerilor Externe chinez.

Intitulat Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei din Ucraina, documentul a fost publicat vineri dimineață pe site-ul ministerului, la prima aniversare a izbucnirii invaziei Rusiei asupra Ucrainei din 24 februarie 2022. China caută de câteva săptămâni să joace un rol de mediere în conflictul ucrainean și a promis de câteva zile că își va publica poziția în vederea găsirii unei soluții politice.

În documentul dezvăluit vineri, Beijingul adoptă o poziție clară împotriva oricărui recurs la arme nucleare, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a ridicat această amenințare. „Nu ar trebui folosite armele nucleare și nu trebuie purtat războiul nuclear. Amenințarea sau utilizarea armelor nucleare trebuie nu trebuie să fie folosită”, se arată în document.

China solicită, de asemenea, ambelor țări să evite orice atac asupra civililor. „Părțile (implicate) în conflict trebuie să respecte cu strictețe dreptul internațional umanitar, să evite atacarea civililor sau a clădirilor civile”, subliniază ministerul.

Acest război este o problemă delicată pentru Beijing, din cauza legăturilor sale diplomatice și economice puternice de câțiva ani cu Moscova, consolidate de interesul comun de a contrabalansa Washingtonul.

Presiunea occidentală

China a declarat marți că este „foarte îngrijorată” de conflictul care „se intensifică și chiar scapă de sub control”. Oficial neutră, China face apel la respectarea suveranității statelor, inclusiv a Ucrainei, îndemnând în același timp comunitatea internațională să țină cont de preocupările de securitate ale Moscovei.

Dar presiunea occidentală este în creștere asupra Beijingului, care nu a susținut sau criticat niciodată în mod public ofensiva rusă, în timp ce își exprimă în mod repetat sprijinul pentru Moscova în fața sancțiunilor occidentale. În ultimele zile, secretarul de stat al SUA Antony Blinken și-a exprimat îngrijorarea că China ia în considerare furnizarea de arme Rusiei – acuzații negate cu fermitate de Beijing.

Ministrul chinez de externe Wang Yi a călătorit miercuri la Moscova, unde s-a întâlnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov și cu președintele Putin. La finalul acestei vizite, Moscova a spus că domnul Wang i-a prezentat abordarea Chinei în vederea unei „soluții politice” a conflictului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat joi că dorește să discute despre acest document privind poziția chineză cu Beijingul, considerând „pozitivă” implicarea acestui partener apropiat al Moscovei. „Am dori să avem o întâlnire cu China. Acest lucru este în interesul Ucrainei astăzi”, a spus Zelensky. „China începe să vorbească despre Ucraina și trimite niște semnale, este un punct foarte pozitiv”, a mai spus el, subliniind însă că „nu a putut” încă să citească documentu chinez și că, prin urmare, este „prea devreme” pentru a evalua".

UE: „Propunerea de pace a Chinei nu distinge victimele de agresori”

„Am remarcat cu atenție poziția în 12 puncte prezentată de China. Este o inițiativă politică, subliniază unele principii ale Cartei Națiunilor Unite, dar este selectivă și insuficientă în ceea ce privește implicațiile lor pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, scrie La Repubblica

Poziția Chinei atrage atenția la așa-zisele interese legitime de securitate și preocupările părților care implică o justificare pentru invazia ilegală a Rusiei și estompează rolurile agresorului și ale atacatului.” a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru Politică Externă, Nabila Massrali, răspunzând unei întrebări referitoare la propunerea de negociere prezentată de China.

Alte stiri din Externe

Ultima oră