"Pisica este un dezastru pentru biodiversitate, câinele este un dezastru pentru climă", spun cercetătorii din Grupul pentru Schimbări Climatice

13 Dec 2023
"Pisica este un dezastru pentru biodiversitate, câinele este un dezastru pentru climă", spun cercetătorii din Grupul pentru Schimbări Climatice

Cercetătorul belgian François Gemenne, membru al IPCC  - Grupul Interguvernamental de Experți în Schimbările Climatice, a făcut comentarii care au provocat multe reacții negative pe web, scrie SudInfo

În urmă cu câteva luni, s-a aflat că Australia urma să instaleze capcane în toată țara sa pentru a ucide șase milioane de pisici sălbatice. Obiectivul este de a salva fauna sălbatică din Australia de atacurile acestui super prădător.

Concret, Australia a decis recent să desfășoare roboți pentru a ucide șase milioane de pisici sălbatice . Aceste mașini mortale care arată ca o cutie și sunt autonome datorită panourilor solare, sunt capabile să identifice pisica folosind patru senzori și inteligență artificială. Fragmente audio care reproduc sunetele altor animale sunt difuzate pentru a atrage pisicile. Odată ce ținta sa a fost identificată, robotul trage un cartus de gel care conține câteva miligrame de otravă. Pisica inghite produsul în timp ce se spală și apoi moare.

„Nu vorbim de pisica bunicii, vorbim de prădători mari, care sunt bine reglați pentru a fi mașini de ucidere și care provoacă daune  animalelor noastre native”, a spus în perspectivă ministrul Mediului al statului Australia de Vest, Reece Whitb, ca răspuns la protestele provocate de acest anunț.

În același sens, belgianul François Gemenne, membru al IPCC, Grupul Interguvernamental de Experți în Schimbările Climatice, a făcut și comentarii care riscă să provoace reacții negative în această miercuri pe platoul postului LCI.

Invitat să vorbească după COP28, care s-a încheiat marți, el a declarat că „da, pisica este un dezastru pentru biodiversitate [iar] câinele este un dezastru pentru climă”.

„Pisica este responsabilă pentru pierderea biodiversității în zonele urbane, în special pentru că va vâna păsări sau mamifere mici”, a spus el, conștient că acest adevăr nu ar fi pe placul tuturor lumii.

„Câinii, în special câinii mari, sunt un dezastru pentru climă, pentru că trebuie hrăniți și astăzi o bună parte din defrișare este folosită pentru a cultiva culturi care vor fi folosite ca hrană pentru animalele domestice”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, dacă nu se vorbeste despre această problemă, este „pentru a nu îndepărta pe toată lumea”. „Și ne concentrăm pe alte surse de emisii, deoarece câinii și pisicile îndeplinesc o funcție socială importantă, sunt și însoțitori pentru persoanele în vârstă… Suntem bine conștienți de asta, dar există o problemă reală”, a conchis el.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră