Piața cerealelor a fost destabilizată de tonele de cereale ucrainene: "nu sunt micii fermieri ucraineni care exportă, ci fermele mari aparținând capitalului străin din Ucraina"

16 Apr 2023
Piața cerealelor a fost destabilizată de tonele de cereale ucrainene: "nu sunt micii fermieri ucraineni care exportă, ci fermele mari aparținând capitalului străin din Ucraina"

Ouă aruncate în față ministrului Agriculturii în timpul unei discuții în Polonia, tractoare bulgare care blocau căile de acces spre România sau chiar fermierii români care anunțau o greva, vineri 7 aprilie: scenele de nemulțumire se înmulțesc în mediul agricol din centrul Europei, ."scrie Le Monde

În aceste țări aflate în fruntea războiului din Ucraina, „coridoarele de solidaritate” ale Uniunii Europene (UE), care ar trebui să garanteze evacuarea cerealelor ucrainene după invazia rusă din 2022, pe drum și pe calea ferată, nu au funcționat cum era de așteptat. În acest scop, UE a eliminat taxele vamale la importul de cereale ucrainene pe teritoriul european.

Cu toate acestea, de câteva luni, tone de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui ucrainean au invadat piețele agricole din cele patru țări membre UE care se învecinează cu Ucraina (Polonia, România, Slovacia și Ungaria), precum și din Bulgaria. Rezultat: cultivatorii de cereale din regiune se plâng de scăderea prețurilor și de silozuri pline până la refuz.

„Sunt nevoit să scap de jumătate din recolta mea de grâu [2022] la prețuri mici pentru a face loc, dar cumpărătorii sunt puțini acum ”, spune Edward Zaba, care cultivă 400 de hectare de grâu și porumb în Silezia Inferioară, în sud-vestul Poloniei. 

„Suntem la zid. Nu știm absolut ce să facem”, continuă fermierul, care regretă că nu a fost mai bine luat în considerare ajutorul acordat producătorilor ucraineni pentru a-și vinde producția pe piețele mondiale.

„Mai ales că nu micii fermieri ucraineni au putut să-și trimită cerealele în Polonia, ci fermele mari aparținând capitalului străin din Ucraina."

Cumpărătorii de pe piețele din Europa Centrală au ajuns să cedeze în fața cerealelor ucrainene abundente și la prețuri mici, ocolind recoltele producătorilor locali, vândute la un preț mai mare.

„Sunt cei care au văzut o modalitate de a face profit din revânzare, alții furaje ieftine și pentru alții, a fost vorba de a face etanol sau sirop de porumb”, analizează Mate Csizmadia, economist maghiar specializat în agricultură. Situația este cu atât mai dificilă cu cât „costul inputurilor, în special al produselor fitosanitare, a explodat din 2021”.

Ca să nu mai vorbim de cele ale energiei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră