Pfizer cere Poloniei 1,5 miliarde de euro pentru vaccinurile comandate de UE pe care țara a refuzat să le primească

02 Dec 2023
Pfizer cere Poloniei 1,5 miliarde de euro pentru vaccinurile comandate de UE pe care țara a refuzat să le primească

Din aprilie 2022, Polonia a refuzat să primească 60 de milioane de doze comandate de vaccin Covid-19. Pfizer a decis să dea în judecatăn Polonia, scrie Les Echos.

Era de așteptat. După ce a refuzat , în aprilie 2022, să primească noi doze de vaccin anti-Covid-19 dezvoltat de BioNtech-Pfizer, Polonia s-a expus unor proceduri judiciare. Nu a făcut o diferență. Gigantul farmaceutic a decis să trimită Polonia în instanță la Bruxelles. În acest caz, Pfizer intenționează să ordone Poloniei să accepte cele 60 de milioane de doze comandate și, în caz contrar, să plătească despăgubiri de peste 1,5 miliarde de euro.

În cursul lunii aprilie 2022, Polonia, prin ministrul Sănătății, și-a anunțat intenția de a nu mai accepta doze de vaccinuri împotriva covid . Pentru a-și justifica decizia, ministrul polonez al Sănătății a sugerat că războiul din Ucraina, care trimitea un flux mare de refugiați spre Polonia, avea un impact grav asupra economiei țării sale .

O modificare a contractului prevede cantități reduse și o prelungire a termenelor de livrare a vaccinurilor.

Contractul semnat în mai 2021 între Comisia Europeană și Pfizer prevedea livrarea a 900 de milioane de doze de vaccin Covid-19, inclusiv 450 de milioane de doze livrate în 2021 și 2022 și 450 de milioane de doze livrate în 2023. O altă clauză a acestui contract prevedea opțiunea de achiziție a încă 900 de milioane de doze. Odată comandate dozele, acestea au fost distribuite între țări în funcție de numărul de locuitori.

Ungaria vizată de acțiuni în justiție

În mai 2023, împins pe spate de majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene, Pfizer a fost de acord să renegocieze termenii contractului semnat în mai 2021, un amendament care prevedea cantități mai mici (contra plății unui sume fixe) sau prelungiri de termene .

Conform informațiilor jurnaliștilor, în acest stadiu, doar Polonia și Ungaria au refuzat să semneze acest amendament . În cele din urmă, ne pare că s-au întreprins acțiuni legale și împotriva Ungariei.

„Polonia a plasat o comandă fermăși a achiziționat toate dozele în litigiu" spune Pfizer

La rândul său, Pfizer explică că această acțiune în justiție „urmează unei discuții lungi între părți, discuții  care au avut loc"într-un spirit de parteneriat cu Polonia”. La fel, grupul farmaceutic precizează că, ca și alte țări, Polonia a avut posibilitatea de a distribui dozele pe mai mulți ani .

„Polonia a plasat o comandă fermă și a achiziționat toate dozele care fac obiectul disputei”, ne-a explicat în continuare purtătorul de cuvânt al Pfizer Belgium. De altfel, acesta din urmă confirmă că s-au luat măsuri și împotriva Ungariei , țară cu care discuțiile continuă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră