Pfizer amenință parlamentarii canadieni după ce aceștia au obținut accesul la contractele necenzurate ale producătorilor de vaccinuri: "Vor exista consecințe"

26 Mar 2023
Pfizer amenință parlamentarii canadieni după ce aceștia au obținut accesul la contractele necenzurate ale producătorilor de vaccinuri: "Vor exista consecințe"

Pfizer, Moderna, Sanofi, Medicago și alții vorbesc despre un „precedent serios” care va avea consecințe, scrie RadioCanada.

Pentru prima dată în lume, parlamentarii canadieni au obținut acces la contractele neexprimate pe care producătorii de vaccinuri COVID-19 le-au semnat cu guvernul. Companiile farmaceutice avertizează Canada cu privire la impactul asupra reputației sale.

Decizia, care a trecut neobservată, a fost aprobată joi seară de comisia parlamentară de conturi publice din Ottawa. Deputații majoritari de opoziție au votat pentru dezvăluire, sub nasul și barba liderilor companiilor Pfizer, Moderna și Sanofi, care au venit să depună mărturie pentru a-i convinge să renunțe la această dezvăluire.

Nu a fost furnizată nicio versiune neredacată parlamentelor din întreaga lume , a explicat Patricia Gauthier, CEO al Moderna Canada. 

"Nu am făcut asta nicăieri pe planetă" a declarat Najah Sampson, președintele Pfizer Canada.

În termen de două săptămâni, cei 11 parlamentari care sunt membri ai Comisiei de Conturi Publice vor putea citi toate detaliile contractelor într-o cameră închisă, supravegheată de un funcționar, fără posibilitatea de a înregistra sau de a lua notițe.

Parlamentarii vor avea astfel acces la prețul pe doză plătit de Ottawa fiecărei companii, dar și la toate posibilele clauze la care s-a supus guvernul federal.

În total, Canada a achiziționat 169 de milioane de doze la un cost de aproximativ 5 miliarde de dolari(Fereastră nouă)Din decembrie 2020, populației țării au fost administrate peste 97 de milioane de doze, nemaiauzite în istoria Canadei.

Vom vedea dacă am plătit prețuri exorbitante , a spus membrul de la originea moțiunii, Nathalie Sinclair-Desgagné, într-un interviu pentru Radio-Canada.

Ea dorește să analizeze clauzele de răspundere, cantitățile minime de achiziție, termenele de livrare și orice clauze de nerevânzare sau donație.

„ Vrem doar să ne asigurăm că nu au existat abuzuri și erori de nicio parte. Și dacă au fost greșeli, că putem învăța din greșelile noastre pentru a nu le mai face pe viitor, dacă mai e o pandemie." a spus parlamentarul

Un „precedent serios” care va avea consecințe, avertizează producătorii

Liderii companiilor farmaceutice le-au explicat, la rândul lor, parlamentarilor că votul lor riscă să afecteze industria lor, care investește miliarde de dolari în fiecare an. Potrivit președintelui Pfizer Canada, această decizie va crea un precedent cu consecințe nedorite asupra reputației Canadei și trimite un mesaj îngrijorător tuturor industriilor cu privire la modul în care această țară își îndeplinește obligațiile comerciale.

"Aceste contracte conțin informații sensibile din punct de vedere comercial care ar putea fi de interes pentru concurenții noștri și ar putea prejudicia discuțiile noastre cu alți parteneri" spune  Najah Sampson, președintele Pfizer Canada.

CEO-ul Moderna s-a referit la „riscuri mari”: încrederea în securitatea informațiilor privind contractele noastre și lanțul nostru de aprovizionare este direct legată de funcționarea globală a organizației noastre .

Directorul general al Sanofi Canada, Jean-Pierre Baylet a vorbit despre un „precedent serios”.

Dezvăluirea informațiilor din acest contract ne-ar putea pune într-o situație dificilă. Pandemia continuă, sunt și alte negocieri în curs în alte țări" spune Jean-Pierre Baylet, director general al Sanofi Canada

Deputații încearcă să liniștească companiile

"Nu vă aflați pe teren ostil" a avertizat imediat deputatul Nathalie Sinclair-Desgagné. Apreciem munca voastră în timpul pandemiei. Ați făcut ceva excepțional.

Potrivit acesteia, companiile „exagerează” potențialele consecințe ale acestor dezvăluiri. "Nu ar crea un precedent periculos."

Deputatul conservator Kelly McCauley le-a reamintit liderilor că au existat scurgeri de astfel de contracte către mass-media din mai multe țări și că nu au existat consecințe grave

Presiune exercitată asupra parlamentarilor

Mai mulți membri ai comisiei de conturi publice s-au plâns că au primit scrisori de la diferite camere de comerț și companii farmaceutice din întreaga țară, încercând să-i convingă să voteze împotriva moțiunii.

Toate scrisorile ne-au amenințat în termeni voalați , a spus Kelly McCauley. Ei au sugerat că investițiile lor ar putea părăsi țara.

Auditorul general al Canadei a analizat deja contractele și a făcut o anchetă, dar membrii au amintit că el nu a putut răspunde la întrebările cu privire la conținutul acestor contracte, din cauza confidențialității informațiilor comerciale.

Raportul auditorului a concluzionat că cel puțin 50 de milioane de doze au fost cumpărate în plus, o valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

Un deputat conservator i-a reamintit liderului Medicago, care lua parte la comitet prin videoconferință, că compania sa a primit 173 de milioane de dolari de asistență publică în Canada fără a fi livrat o singură doză .

Dar ce ar putea face parlamentarii cu informațiile de interes public pe care le găsesc în contracte dacă sunt supuse strictă confidențialitatea? Dacă este ceva scandalos în aceste contracte, va ajunge să se știe , a răspuns Nathalie Sinclair-Desgagné la Radio-Canada.

Alte stiri din Externe

Ultima oră