Petrecerea „Aproape Goi” dintr-un club din Moscova îi înfurie pe conservatorii ruși

29 Dec 2023
Petrecerea „Aproape Goi” dintr-un club din Moscova îi înfurie pe conservatorii ruși

Indignarea față de participanții îmbrăcați sumar evidențiază contradicțiile tot mai mari ale unei societăți remodelate de războiul din Ucraina, scrie New York Times

Scuze pline de lacrimi, sponsorizări pierdute, spectacole anulate și două săptămâni de închisoare pentru purtarea unei șosete pe organele genitale.

O represiune tot mai mare asupra participanților la o petrecere erotică a celebrităților din Moscova subliniază o schimbare conservatoare accelerată într-o țară în care hedonismul a fost mult timp tolerat în schimbul acceptării libertăților politice în scădere.

Scandalul a izbucnit săptămâna trecută când o prezentatoare TV și bloggeră rusă, Anastasia Ivleyeva, a găzduit câteva dintre personalitățile din show-business din țară la o petrecere privată în popularul club Mutabor. Doamna Ivleyeva, care are 18 milioane de urmăritori pe Instagram, a spus că evenimentul a fost premiera proiectului ei de fotografie, comandat inițial de filiala locală a revistei Playboy.

Ea a spus că codul vestimentar era „aproape goi” și că oaspeților li s-a oferit libertatea de a interpreta asta după cum credeau de cuviință.

Fotografiile și videoclipurile sugestive care au apărut pe rețelele de socializare la scurt timp după nu au fost remarcabile. Cu toate acestea, lovitura a fost imediată și severă.

„Țara este în război, iar aceste mizerii, bestiile, fac asta”, a scris unul dintre cei mai importanți propagandisti ai țării, Vladimir Solovyov, pe canalul său Telegram la câteva ore după eveniment. „Vitele cărora nu le pasă nimic de ceea ce se întâmplă.”

Unii conservatori proeminenți au mers mai departe, susținând, fără a oferi dovezi, că petrecerea a fost un ritual satanic pentru că a avut loc, conform calculelor lor, în cea de-a 666-a zi a războiului din Ucraina.

„Nu ne mai călcați inimile cu copitele voastre”, a spus Vadim Tsyganov, un producător muzical, într-un videoclip, în care a apărut alături de soția sa, Viktoria Tsyganova, o cântăreață pop rusă proeminentă, cunoscută pentru activismul ei religios și ultranaționalist.

Pe măsură ce indignarea conservatoare s-a acumulat, poliția a percheziționat clubul Mutabor pe 21 decembrie. La scurt timp după petrecere, unii participanți celebri au spus că au pierdut sponsorizări, au fost anulate spectacolele și chiar au fost editate din programele de televiziune festive preînregistrate.

O proeminentă activistă conservatoare rusă, Ekaterina Mizulina, a susținut că autoritățile fiscale ale țării au deschis un audit asupra doamnei Ivleyeva, iar presa locală a raportat că un alt grup de activiști a dat-o în judecată pentru milioane de dolari. Prin intermediul unui purtător de cuvânt, doamna Ivleyeva a refuzat să comenteze.

Cea mai mare pedeapsă de până acum a fost cea primită de un rapper de 25 de ani, Nikolai Vasilyev, care joacă rolul Vacío. El a fost condamnat la 15 zile de închisoare în conformitate cu noua lege anti-homosexuali a țării pentru că a participat la petrecere purtând doar o șosetă pe organele genitale.

Aleksandr Baunov, expert în politică rusă la Centrul Carnegie Rusia Eurasia din Berlin, a declarat că represiunea subliniază contradicțiile din viziunea președintelui Vladimir V. Putin asupra țării în timpul războiului.

Putin a încercat să mobilizeze societatea rusă pentru ceea ce el prezintă ca un conflict existențial și prelungit împotriva Occidentului în Ucraina. Dar a încercat, de asemenea, să mențină un sentiment de normalitate, în special în orașele mai bogate, și a permis elitelor ruse să-și continue viața, atâta timp cât nu pun la îndoială războiul.

„Acest partid a expus aceste standarde duble”, a spus domnul Baunov. „A dat impresia că există un set de reguli pentru cetățenii de rând și altul pentru elite”.

Scandalul care a urmat a oferit o victorie clară ultraconservatorilor țării, care au cerut de mult timp ca rușii să fie mai implicați în efortul de război. Natura coordonată a represiunii indică aprobarea directă a domnului Putin, a spus domnul Baunov, și reflectă influența tot mai mare a ultraconservatorilor asupra președintelui.

De când a invadat Ucraina, domnul Putin și-a amplificat și apelurile la ceea ce el numește „valori tradiționale”, deoarece a căutat să vândă lumea cu o viziune ideologică alternativă din Occident. Invazia a fost însoțită de o reprimare a drepturilor homosexualilor și de cereri tot mai mari pentru restricții asupra avorturilor, deși  Putin a respins public limitarea drepturilor femeilor.

Cel puțin șase participanți la petrecereau prezentat de atunci scuze publice, de la cereri de iertare în lacrimi până la scuze puțin probabile.

„În viața fiecărei persoane vine un moment în care trece pe o ușă greșită”, a spus unul dintre cei mai importanți cântăreți pop din Rusia, Philipp Kirkorov, care a participat la petrecere într-o salopetă și chiloți strălucitori transparenti.

După ce și-a apărat inițial evenimentul, Ivleyeva, în vârstă de 32 de ani, și-a prezentat de două ori scuzele publice în videoclipuri postate pe rețelele de socializare.

„Spun că Rusia poate ierta”, a spus ea în al doilea videoclip, care a durat 21 de minute. „Dacă acest lucru este adevărat, aș dori foarte mult să vă cer o a doua șansă de la dumneavoastră, de la poporul rus.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră