Peste 500 de credincioși au murit la Mecca din cauza căldurii în timpul pelerinajului

19 Iun 2024
Peste 500 de credincioși au murit la Mecca din cauza căldurii în timpul pelerinajului

Temperaturile extreme au provocat moartea a câteva sute de credincioși aflați în pelerinaj în prezent în Arabia Saudită, scrie Le Figaro

Numărul morților din cauza căldurii extreme în timpul marelui pelerinaj musulman la Mecca în vestul Arabiei Saudite, a crescut marți odată cu anunțul a 60 de noi victime de către Iordania și 323 de către Egipt. Numărul total de decese raportate de țări se ridică acum la 577, față de 240 anul trecut, deși majoritatea nu precizează numărul exact de cazuri legate de stresul termic.

„Toți au murit din cauza căldurii”, cu excepția unui pelerin care a murit după ce a fost rănit într-o mulțime”, a spus unul dintre diplomați, adăugând că cifra totală provine de la morga unui spital din districtul Al-Muaisem din Mecca.

Acest rit anual, una dintre cele mai mari adunări religioase din lume, s-a desfășurat și anul acesta în mijlocul verii într-una dintre cele mai fierbinți regiuni din lume, cu temperaturi atingând 51,8 grade Celsius în orașul cel mai sfânt al islamului. Autoritățile saudite au susținut că au tratat peste 2.000 de pelerini care sufereau de stres termic, dar nu au furnizat informații despre decese.

Pelerinii s-au prăbușit pe marginea drumului

Duminica a marcat ritualul lapidarii lui Satana pentru care, din zori, credincioșii au ajuns în valuri în valea Minei în fața unor însemne simbolizând diavolul, asupra cărora au aruncat cu pietre. Este un ritual pe care îl vor repeta cel puțin o dată în zilele următoare înainte de a face ultimele rotiri în jurul Kaaba, în centrul Marii Moschei, marcând sfârșitul pelerinajului (hajj). Ritualul de lapidare are loc în prima zi de Eid al-Adha, o sărbătoare celebrată de musulmanii din întreaga lume.

Într-una dintre cele mai fierbinți regiuni din lume, pelerinii au fost văzuți prăbușiți pe marginea drumului care duce la Mina, la adăpost de clădiri și mașini. „Este foarte greu, nu găsim transport, nu mă mai pot ridica ”, a spus Ahmed Alsayed Omran, un pensionar egiptean în vârstă de 70 de ani, așezat pe trotuar.

Autoritățile nu au comunicat numărul cazurilor de hipertermie din acest an. Peste 10.000 de cazuri au fost înregistrate anul trecut, inclusiv 10% insolație, cel mai grav caz, potrivit unui oficial saudit.

S-au adunat peste 1,8 milioane de credincioși

„Întreaga experiență a fost epuizantă din punct de vedere fizic ”, a spus Neron Khan, o femeie de 49 de ani din Canada, spunând că ea însăși a fost pe punctul de a se epuiza la un moment dat. „Dar foarte încărcată spiritual ”, a adăugat ea. „A vedea atât de mulți oameni diferiți (...) venind aici pentru același scop este pur și simplu fenomenal ” Ca și în 2023, peste 1,8 milioane de credincioși au participat la hajj anul acesta, inclusiv 1,6 milioane din străinătate, potrivit autorităților saudite.

Sâmbătă, pelerinii și-au petrecut ziua rugându-se și recitând Coranul la Muntele Arafat, unde temperaturile au ajuns la 46 de grade Celsius, înainte de a dormi sub stele în câmpia Mouzdalifa, la câțiva kilometri de Mina. În ciuda temperaturilor ridicate, adunarea din jurul dealului unde se spune că profetul Mahomed a rostit ultima sa predică, punctul culminant al pelerinajului, a fost ținută cu mare fervoare. Hajj-ul este unul dintre cei cinci piloni ai islamului. Trebuie să fie efectuată de toți musulmanii cel puțin o dată în viață, dacă au mijloace.

Spectrul războiului dintre Israel și Hamas

Cu ocazia Eidului, musulmanii sacrifică un animal, de obicei o oaie, și oferă o parte din carne celor nevoiași, în amintirea sacrificiului pe care Avraam aproape l-a făcut dorind să-și imoleze fiul înaintea îngerului Gabriel în ultimul moment să omoare o oaie în locul lui, conform tradiției. Cu toate acestea, sărbătorile sunt umbrite în acest an de războiul dintre Israel și Hamas palestinian din Fâșia Gaza . „Nu simțim Eid pentru că frații noștri din Gaza sunt asupriți sub ocupația (israeliană) ”, a spus Najem Nawwar, un pelerin egiptean în vârstă de 43 de ani.

Regele Saudit Salman a adus 2.000 de palestinieni la hajj pe cheltuiala sa, dintre care jumătate sunt membri ai familiei victimelor din Gaza care s-au refugiat în străinătate. Autoritățile au avertizat că nu vor fi tolerate sloganuri politice în timpul hajj-ului. Dar asta nu i-a împiedicat pe mulți pelerini să-și exprime solidaritatea față de palestinieni către AFP. „Ne rugăm pentru ei (...) și pentru eliberarea Palestinei, astfel încât să avem două sărbători în loc de una ”, a spus Wadih Ali Khalifah, un saudit în vârstă de 32 de ani.

Alte stiri din Externe

Ultima oră