Peste 40 de ostatici israelieni nu sunt detinuți de Hamas

27 Noi 2023
Peste 40 de ostatici israelieni nu sunt detinuți de Hamas

Hamas trebuie să găsească încă zeci de ostatici pentru a prelungi armistițiul, spune Qatar. Premierul statului din Golf, șeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, spune că peste 40 de israelieni sunt ținuți de alții în Gaza, scrie Financial Times

Eforturile de a prelungi un armistițiu temporar între Israel și Hamas depind de grupul militant care localizează zeci de femei și copii ținuți ostatici în Gaza de civili și bande, a declarat premierul Qatar.

O pauză de patru zile în războiul intermediat de statul din Golf, care a început vineri, urmează să se încheie după luni. Ca parte a acordului, gruparea islamistă a fost de acord să elibereze 50 de femei și copii. În schimb, Israelul a fost de acord cu livrarea unui ajutor sporit în fâșia asediată și eliberarea a 150 de palestinieni deținuți în închisorile israeliene.

Dar prim-ministrul Qatar, șeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, a declarat pentru Financial Times că peste 40 de femei și copii ținuți captivi în Gaza nu sunt deținuți de Hamas. El a spus că încetarea focului ar putea fi extinsă dacă Hamas ar putea folosi pauza din conflict pentru a localiza acești ostatici.

„Dacă primesc mai multe femei și copii, va exista o prelungire”, a spus șeicul Mohammed într-un interviu. „Nu avem încă informații clare câți pot găsi, deoarece. . . unul dintre scopurile [pauzei] este ca ei [Hamas] să aibă timp să caute restul persoanelor dispărute”.

Șeicul Mohammed a spus că Israelul a oferit Qatarului o listă cu peste 90 de femei și copii capturați în timpul atacului devastator al Hamas din 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.200 de oameni, potrivit oficialilor israelieni. Aproximativ 240 de ostatici au fost luați și târâți înapoi în Gaza controlată de Hamas. Ceilalți prizonieri includ soldați israelieni și civili în vârstă.

Premierul Qatar a spus că Israelul este dispus să prelungească armistițiul temporar dacă „există dovada” că Hamas are de eliberat mai multe femei și copii, „dar nimic în afară de asta”.

Hamas a spus Qatarului că luptătorii săi nu au capturat civili, dând vina pe alte grupări militante și pe palestinieni care au răvășit în sudul Israelului după ce luptătorii au spart barierele de securitate israeliene din jurul Gazei, a spus șeicul Mohammed.

Când a fost negociat acordul pentru ostatici, s-a convenit că 50 de femei și copii vor fi eliberați, deoarece acesta este numărul pe care Hamas a spus că a reușit să îl obțină, a spus șeicul Mohammed.

Hamas a spus într-o declarație duminică că încearcă să prelungească armistițiul prin creșterea numărului „celor eliberați din închisoare”. Dar grupul nu a precizat dacă vorbește despre ostatici din Gaza sau despre palestinieni din închisorile israeliene.

Videoclipul postat pe rețelele de socializare în ziua atacurilor din 7 octombrie, precum și filmările culese de armata israeliană în săptămânile următoare, au arătat luptători Hamas, unii în uniformă, și alți civili palestinieni intrând prin case israeliene, ucigând civili și luând pe alții prizonieri.

Șeicul Mohammed a spus că Jihadul Islamic Palestinian, o altă facțiune militantă din Gaza, coordonează cu Hamas eliberarea ostaticilor.

„Din perspectiva noastră, vrem să vedem acest război oprit pentru a găsi o soluție pentru a răspunde preocupărilor pe care le are Israelul, dar până acum singura dorință de a negocia cu privire la orice pauză sau încetare a focului. . . este asociată cu ostaticii”, a spus șeicul Mohammed. „Dacă lucrurile merg în direcția corectă, vom putea intra în negocieri pentru o altă categorie [de ostatici]”.

De când acordul privind ostaticii a intrat în vigoare vineri, Hamas a eliberat 39 de femei și copii și 18 străini. Israelul a eliberat 117 femei și copii palestinieni din închisorile sale.

Qatar, care găzduiește biroul politic al Hamas la Doha, a trimis oficiali în Israel și Gaza pentru a se coordona cu partidele.

Șeicul Mohammed, care servește și ca ministru de externe, a declarat că neasigurarea unei încetări a focului extinsă ar risca ca războiul Israel-Hamas să se răspândească și să destabilizeze „întreaga regiune”.

El a criticat puterile occidentale pentru că nu au pus mai multă presiune asupra Israelului pentru a pune capăt luptei, avertizând că bombardarea Israelului și asediul Gazei amenință să radicalizeze o generație de tineri arabi.

Potrivit oficialilor palestinieni, loviturile israeliene au ucis peste 13.300 de persoane, inclusiv multe femei și copii, în Gaza, care găzduiește 2,3 milioane de oameni.

Șeicul Mohammed a spus că administrația Biden a fost de ajutor în timpul negocierilor pentru ostatici, dar a adăugat că „credem că mai sunt de făcut în privința încetării focului”.

El a cerut ca războiul Israel-Hamas „să fie tratat ca și alte conflicte”, spunând că „a cere o încetare a focului după această distrugere și ucidere [în Gaza] și strămutare este o datorie a tuturor”.

„Există o mare dezamăgire în regiune din cauza reacției vestului. Da, suntem de acord că ceea ce sa întâmplat pe 7 octombrie a fost un atac oribil, condamnăm uciderea civililor. . . ne așteptam din vest că uciderea poporului palestinian este ceva de condamnat”, a spus el.

„Viețile oamenilor sunt viețile ființelor umane, fie că sunt palestinieni, israelieni, ucraineni sau ruși – oricine ar fi ei”, a adăugat el. „Și ceea ce ne așteptăm cel puțin este ca [vestul] să treacă la aceleași standarde, aceleași principii pe care le-a rezistat cu alte războaie.”

Șeicul Mohammed a spus că scopul declarat al Israelului de a distruge Hamas și de a-l eradica din Gaza nu este realist.

„La finalul zilei, distrugerea Hamas prin continuarea acestui război nu se va întâmpla niciodată. Acest lucru doar va alimenta narațiunea extremismului și a radicalizării”, a spus el. „Trebuie să avem o soluție politică care să asigure siguranța poporului palestinian și a poporului israelian”.

El a spus că palestinienii din Gaza și din Cisiordania ocupată trebuie să aibă un „orizont politic” pentru un stat propriu viabil; pentru a-și putea alege propria conducere atât și a avea un singur guvern care administrează teritorii.

„În afară de asta. . . nu va exista o soluție”, a spus el.

Dar deocamdată: „Singurul nostru plan este să oprim războiul”.

„A vorbi despre a doua zi, când uciderea și masacrele sunt în desfășurare, este ca și cum ai susține acest război”, a spus șeicul Mohammed. „Mărimea și agitația din populația arabă din regiune este fără precedent atunci când văd aceste imagini și nimeni nu face un pas pentru a le opri.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră