Peru clasifică oficial persoanele transgender drept „bolnavi mintal”

15 Mai 2024
Peru clasifică oficial persoanele transgender drept „bolnavi mintal”

Mișcarea a provocat indignare într-o societate în care drepturile de gen și drepturile LGBT au fost atacate susținut în ultimii ani, scrie The Telegraph

Guvernul peruan a catalogat oficial persoanele transgender și intersexuale drept „bolnavi mintal”.

Ministerul Sănătății a spus că decretul este singurul mod în care serviciile de sănătate publică din Peru pot „garanta acoperirea completă a asistenței medicale pentru sănătatea mintală”.

Mișcarea a provocat o reacție violentă într-o societate în care drepturile de gen și drepturile LGBT au fost atacate susținut în ultimii ani și în care există niveluri ridicate de violență homofobă, transfobă și de gen.

Într-o mișcare recentă, parlamentarii au interzis referirile la egalitatea de gen din manualele școlare. Acest lucru a avut un efect devastator asupra claselor menite să prevină atacurile domestice și feminicidele.

Percy Mayta-Tristán, cercetător medical la Universitatea Științifică a Sudului din Lima, a spus că decretul ar fi putut fi bine intenționat, dar a relevat o lipsă de conștientizare a problemelor complexe LGBT.

„Nu puteți ignora contextul în care acest lucru se întâmplă într-o societate super-conservatoare, în care comunitatea LGBT nu are drepturi și în care etichetarea lor ca fiind bolnavi mintal deschide ușa către terapia de conversie”, a spus el.

Doamna Boluarte a fost vicepreședinte al lui Pedro Castillo și l-a înlocuit în 2022, după ce profesorul de școală rurală de extremă stângă a încercat în mod neconstituțional să închidă congresul.

De atunci, ea a fost susținută de un congres ai cărui membri provin din spectrele ideologice de la „marxist-leninist” la extrema dreaptă, dar care împărtășesc un profund conservatorism social și au promovat contrareforme pentru a proteja mineritul ilegal, exploatarea forestieră și comerţul cu cocaina. .

Primul prim-ministru al domnului Castillo, Guido Bellido, era cunoscut, printre altele, pentru că l-a lăudat pe Fidel Castro pentru că a refuzat să permită homosexualilor – pe care i-a descris folosind un termen derogatoriu – să participe la revoluția cubaneză.

Alte stiri din Externe

Ultima oră