„Pentru mulți palestinieni, singura opțiune pentru un viitor mai bun este să părăsească Gaza definitiv” spune directorul agentiei ONU pentru palestinieni

10 Dec 2023
„Pentru mulți palestinieni, singura opțiune pentru un viitor mai bun este să părăsească Gaza definitiv” spune directorul agentiei ONU pentru palestinieni

Directorul agenției ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa), Philippe Lazzarini, a cerut vineri „încetarea imediată a focului umanitar” și să pună capăt „măcelului de vieți palestiniene”, scrie Le Monde. 

Într-un articol de opinie publicat sâmbătă în Los Angeles Times, el a avertizat împotriva folosirii ajutorului umanitar pentru Gaza pentru a servi „obiective politice și militare, constituind o altă încălcare printre multe altele în război ” .

Potrivit acestuia, „Civilii din acest război sunt pioni (...). Ajutorul umanitar este refuzat sau oferit pe baza agendelor politice și militare (…). Mâncarea, apa și combustibilul sunt folosite sistematic ca arme de război în Gaza, la fel ca și dezinformarea.”

„Atacarea și încercarea de a discredita organizațiile umanitare (…) este o altă modalitate de a porni război și de a compromite răspunsul umanitar, slăbind și mai mult protecția civililor și a infrastructurii civile.”

În rubrica sa, nu cruță nici mișcarea islamistă: „Hamas s-a absolvit de orice responsabilitate față de populația civilă și a declarat rușinos că întreaga responsabilitate pentru ajutorul umanitar acordat civililor revine ONU” .

Lazzarini amintește că „de la începutul războiului, Israelul a strămutat cu forța peste 1,8 milioane de locuitori din Gaza (...). Aceasta este cea mai mare deplasare forțată a palestinienilor din 1948.

El adaugă că „deplasarea forțată a locuitorilor din Fâșia Gaza (...) demonstrează încercările de a muta palestinienii spre Egipt, indiferent dacă aceștia rămân acolo sau sunt relocați în altă parte”. Potrivit acestuia, „pentru mulți palestinieni, singura opțiune pentru un viitor mai bun este să părăsească Gaza definitiv. (…) Dacă această cale continuă, ducând la ceea ce mulți numesc deja o a doua Nakba, Gaza nu va mai fi un teritoriu pentru palestinieni .

Alte stiri din Externe

Ultima oră