Mai mulți oficiali ai Pentagonului au cerut Statelor Unite să furnizeze Ucrainei bombe cu fosfor alb, în primul rând pentru a ajuta la ascunderea trupelor pe câmpul de luptă. Dar Casa Albă a respins în mod repetat ideea, spune NBC News, care a vorbit cu trei oficiali americani.
Armata SUA folosește muniția pentru cortine de fum și pentru a ilumina câmpurile de luptă. Avocații drepturilor se opun utilizării acestuia în apropierea civililor, deoarece substanța chimică arde pielea umană.
Înalți oficiali ai Pentagonului au recomandat ca SUA să furnizeze Ucrainei muniții cu fosfor alb pentru a fi folosite pe câmpul de luptă, dar Casa Albă a respins ideea de mai multe ori, potrivit a trei oficiali americani
Fosforul alb este o substanță ceară care se aprinde instantaneu atunci când este expusă la oxigen. Arde la o temperatură foarte ridicată și este greu de stins. Substanța se lipește de suprafețe – în special de îmbrăcăminte sau piele – și poate provoca arsuri mortale. Substanțele chimice din fum, care miros adesea a usturoi, pot dăuna și plămânilor și ochilor.
În timpul conflictelor din secolul XX, inclusiv al Doilea Război Mondial și Vietnam, SUA au folosit fosfor alb împotriva trupelor inamice. SUA folosesc acum fosfor alb în obuzele de artilerie pentru a produce fum și a ascunde mișcările trupelor și pentru a crea lumină și a ilumina câmpul de luptă. Recomandarea Pentagonului a fost să furnizeze obuze de artilerie cu fosfor alb Ucrainei pentru a produce lumină și fum, nu pentru a fi folosite împotriva trupelor inamice.
Munițiile cu fosfor alb nu sunt ilegale, iar fosforul alb nu este clasificat ca armă chimică în conformitate cu Convenția privind armele chimice. Dar dreptul internațional cere militarilor care îl folosesc să facă distincția între locațiile militare și zonele în care civilii pot fi concentrați.
Potrivit oficialilor, Pentagonul a recomandat să furnizeze coji de fosfor alb Ucrainei ca parte a mai multor pachete de ajutor, inclusiv unul recent. Dacă în cele din urmă va fi aprobat, anunțul nu ar enumera probabil substanța chimică, au spus oficialii, așa cum s-a făcut cu armele și munițiile anterioare pe care SUA le-au trimis în Ucraina, dar nu au fost anunțate public.
Doi dintre oficiali au spus că stigmatul din jurul fosforului alb și îngrijorarea că acesta ar putea afecta civilii i-au împiedicat pe oficialii administrației Biden să aprobe recomandarea.
Pentagonul și Consiliul Național de Securitate al Casei Albe nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că folosește fosfor alb împotriva civililor din Ucraina.
„În această dimineață, am primit informații că trupele ruse au folosit bombe cu fosfor împotriva civililor din Ucraina”, a declarat Zelensky în timpul unei întâlniri a liderilor NATO din martie 2022. El nu a furnizat dovezi ale utilizării lor, iar Pentagonul nu a putut confirma utilizarea acestora.
Susținătorii drepturilor au documentat utilizarea de către armata israeliană a substanței chimice în Fâșia Gaza aglomerată în timpul războiului în curs de desfășurare al Israelului cu Hamas. Avocații spun că folosirea obuzelor de artilerie în zone civile este o încălcare a dreptului internațional. Israelul nu a comentat acuzațiile.
Se așteaptă ca administrația Biden să anunțe un alt pachet de arme în această săptămână, precum și un alt pachet de asistență în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitate a Ucrainei, care finanțează eforturile de formare, echipamente și consiliere. Împreună, cele două pachete ar putea include aproximativ 5 miliarde de dolari în ajutor suplimentar pentru Ucraina, au spus oficialii americani
Oficialii americani au spus că stigmatul din jurul fosforului alb și îngrijorarea că acesta ar putea dăuna civililor i-au împiedicat pe oficialii din administrația președintelui american Joe Biden să aprobe recomandarea,, scrie Le Monde.
De la începutul conflictului, autoritățile ucrainene au acuzat în repetate rânduri Rusia că folosește aceste bombe, inclusiv la Kramatorsk în martie 2022, precum și împotriva luptătorilor ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, în luna mai a aceluiași an Pentru primarul Irpin, un oraș situat în suburbiile Kievului, folosirea acestui tip de armă a fost chiar o „crimă împotriva umanității” .
Fosforul alb este o substanță care se aprinde atunci când este expusă la oxigen. Reacția chimică creează apoi căldură de aproximativ 815°C, fum alb ușor și gros. În anii 1830, fosforul a fost folosit pentru a dezvolta industria chibritului înainte de a fi interzis în 1910 din cauza toxicității sale.
„Armele incendiare sunt printre cele mai crude arme folosite în conflictele armate din lume astăzi ”, subliniază, la rândul său, Human Rights Watch (HRW), într-un raport publicat în 2018 . Într-un alt raport din noiembrie 2015 , ONG-ul explică că „fosforul alb poate provoca răni îngrozitoare, indiferent de modul în care este folosit” . Este „foarte solubil în grăsimi și, prin urmare, în carnea umană ”, scrie HRW. Când fosforul alb intră în contact cu pielea, provoacă arsuri termice și chimice severe, adesea până la oase. „Arsurile pe doar 10% din corp sunt adesea fatale”, spune HRW.