Autoritățile din Austria au început în 2015 să combată pe toate căile posibile cerșetoria pe străzile marilor orașe Viena, Salzburg, Linz sau Graz.
De la interdicții de cerșit, spații și ore bine stabilite până la amenzi usturătoare, austriecii le-au încercat pe toate, însă atunci când rețelele sunt organizate din umbră, rezultatele întârzie să apară.
Având în vedere că amenzile de obicei nu sunt plătite, instanțele au decis să transforme cuantumul lor în zile de arest.
Prima astfel de decizie a fost dictată în Graz, unde o româncă de 25 de ani a fost condamnată la 96 de ore de închisoare cu executare, dacă nu va plati în termen legal amenda de 200 de euro.
Mai mult, legea prevede că dacă un cerșetor este reținut de poliție, toți banii adunați în acea zi vor fi confiscați.
Agentul de poliție nu a reușit să aducă nici un martor care să confirme că femeia cerșea agresiv, dar fiindcă ea întindea mâna, „ea scurta distanța spațială, ceea ce deranja trecătorii”.
„Să te adresezi cuiva nu înseamnă că ești deja agresiv. Doar dacă insiști și nu accepți un refuz, atunci ești pasibil de o sancțiune. 100 de euro înseamnă o zi de închisoare. 200 înseamnă două zile, deci 48 de ore, nu 96 cum a dictat instanța. Nu știu de ce e matematica uneori așa grea”, spune avocatul româncei, Ronald Fruhwirth, pentru Kurier.
El susține că anual 300 de cerșetori riscă să fie trimiși după gratii din acest motiv. Avocatul atrage atenția că în multe cazuri poliția austriacă comite un abuz împotriva cerșetorilor, în special a celor români.
“O cerșetoare stătea la o gură de metrou și întindea trecătorilor un pahar de plastic pentru a cerși bani. Ea a fost reținută, dusă la secție, dezbracată în pielea goală și interogată ore în șir. Instanța a criticat modul de operare al agenților, însă femeia a fost sancționată pentru cerșetorie agresivă”, adaugă avocatul.
El respinge ideea că ar exista o mafie a cerșetorilor din România. “Doar fiindcă doi cerșetori sunt din aceeași regiune nu înseamnă că este deja o organizație. În preajma Crăciunului se împart amenzi și când nu este nimic agresiv.
Pentru mine, rețea organizată înseamnă atunci când cerșetorii trebuie să predea cuiva banii la sfârșitul zilei”, spune avocatul, specializat în apărarea cerșetorilor în instanță.