Patru scrisori "capcană" cu exploziv au fost primite în Spania, inclusiv una adresată prim-ministrului

02 Dec 2022
Patru scrisori "capcană" cu exploziv au fost primite în Spania, inclusiv una adresată prim-ministrului

O scrisoare cu exploziv a provocat miercuri un rănit ușor la ambasada Ucrainei din Madrid. Au fost depistate și altele în special la președinția guvernului, la sediul unui producător de arme și la o bază aeriană, scrie Le Monde.

O scrisoare cu exploziv, similară celei care a explodat miercuri la Ambasada Ucrainei din Madrid, a fost trimisă săptămâna trecută prim-ministrului spaniol Pedro Sanchez,  a dezvăluit joi (1 decembrie) Ministerul de Interne al țării.

Un „plic care conține material pirotehnic” adresat „președintelui guvernului, Pedro Sanchez”, a fost „detectat și neutralizat de serviciile de securitate ale președinției guvernului” pe „24 noiembrie”, a spus el într-un comunicat de presă. Această scrisoare a fost trimisă prin poștă, „și conținutul ei este similar cu cele primite miercuri la ambasada Ucrainei și la sediul companiei Instalaza, din Zaragoza, și o a patra interceptată joi seara la baza aeriană din Torrejon de Ardoz”, continuă ministerul.

Miercuri, șeful serviciului de securitate al ambasadei Ucrainei în Spania, cu sediul la Madrid, a fost rănit ușor de explozia unei scrisori cu exploziv destinată ambasadorului, Serghei Pohoreltsev, fapt care a determinat Kievul să dispună întărirea măsurilor de securitate în toate reprezentanţele sale diplomatice.

„Pachetul conținea o cutie, ceea ce a stârnit suspiciunile comandantului, care a decis să o scoată, fără nimeni în apropiere, și să o deschidă”, a declarat Pohoreltsev pentru site-ul de știri european Pravda. „După ce a deschis cutia și a auzit un clic, a aruncat-o și apoi a auzit explozia (...). Deși nu ținea cutia în momentul exploziei, comandantul a suferit răni la mâini."

Ancheta pentru „terorism”

Măsurile de securitate au fost consolidate și în jurul altor reprezentanțe străine din Spania, potrivit Ministerului de Interne, care a confirmat că a fost destinatarul unui pachet-bombă. Miercuri, justiția a anunțat deschiderea unei anchete preliminare privind presupusele acte de „terorism”.

De la explozia de la Ambasada Ucrainei, alte scrisori „suspecte” au fost, prin urmare, interceptate și distruse. Prima a fost primită miercuri, la sfârșitul zilei, la sediul companiei de armament Instalaza, din Zaragoza (Nord-Est), companie care produce în special lansatoare de grenade.  Guvernul spaniol a trimis Ucrainei mai multe exemplare din aceste lansatoare pentru a o ajuta să facă față ofensivei rusă lansată la 24 februarie. A doua a fost descoperită în noaptea de miercuri spre joi la baza militară Torrejon de Ardoz, lângă Madrid, bază folosită în special pentru deplasarea membrilor guvernului spaniol.

„Personalul poliției naționale și al Gărzii Civile s-au deplasat la bază pentru securizarea zonei, iar anchetatorii polițiștilor analizează acest plic care a fost adresat Centrului de Sateliți al Uniunii Europene” , precizează Ministerul Afacerilor Externe de Interne. În ambele cazuri, unitățile de deminare au efectuat explozii controlate.

Joi, la Ambasada Statelor Unite a fost interceptată o scrisoare cu „caracteristici similare” , potrivit Ministerului de Interne. Secretarul de stat pentru Securitate al Spaniei, Rafael Pérez, a declarat într-o conferință de presă că „primele indicii” sugerează că scrisorile au fost trimise din Spania. „Substanța folosită în plicul interceptat la președinția guvernului este o componentă sau un ingredient cu caracteristici asemănătoare cu cele folosite în pirotehnică ”, a spus el, înainte de a refuza să ofere mai multe informații în acest sens.

Alte stiri din Externe

Ultima oră