Patronul gigantului petrolier rus Lukoïl a demisionat

21 Apr 2022
Patronul gigantului petrolier rus Lukoïl a demisionat

Președintele gigantului petrolier rus Loukoil, Vaguit Alekperov, și-a dat demisia, a anunțat joi compania, care a chemat la începutul lunii martie să pună capăt rapid ofensivei Kremlinului din Ucraina, scrie AFP citata de Le Figaro. El conducea Lukoil din 1993.

„Președintele și membrul consiliului de administrație al Loukoil, V. Alekperov, și-a anunțat decizia de a-și demisiona din funcțiile (sale)”, potrivit unui comunicat de presă al numarului doi din sectorul petrolier rus. Anunțul vine la o săptămână după ce miliardarul a fost trecut pe lista personalităților ruse sancționate de Marea Britanie.

Loukoil, un grup privat, solicitase la începutul lunii martie, la o săptămână după intrarea forțelor ruse în Ucraina și în timp ce Occidentul creștea sancțiunile, să oprească rapid ofensiva rusă în această țară.

Cu 10,5 miliarde de dolari, Vaguit Alekperov, în vârstă de 71 de ani, este al 10-lea cel mai bogat din Rusia, potrivit clasamentului ediției ruse a revistei Forbes.

Statele Unite au adoptat deja sancțiuni împotriva sectorului energetic rus, în timp ce Uniunea Europeană, mult mai dependentă de hidrocarburile rusești, ia în considerare acest lucru.

Mulți oligarhi și înalți oficiali occidentali au fost sancționați de Occident, iar bunurile lor înghețate, dar Vaguit Alekperov este primul șef al unui grup de acest rang din sectorul hidrocarburilor care a demisionat.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră