Parlamentul ucrainean interzice muzica rusă în spațiul public

20 Iun 2022
Parlamentul ucrainean interzice muzica rusă în spațiul public

Parlamentul ucrainean a interzis muzica artiștilor de naționalitate rusă în spațiile publice. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat duminică cu o majoritate de două treimi, a anunțat deputatul Jaroslav Sjelesnjak pe Telegram, scrie RTBF.

Excepții pentru artiștii care au condamnat invazia
Motivul legii spune că „produsul muzical al agresorului poate afecta stările de spirit separatiste ale populației”. Muzica din Rusia ar face identitatea rusă mai atractivă și ar avea ca scop slăbirea statului ucrainean, potrivit acestui raționament. Excepțiile de la interdicție se aplică numai artiștilor care au condamnat public invazia rusă a Ucrainei.

Produsul muzical al agresorului poate afecta stările de spirit separatiste ale populației

De asemenea, a fost interzis importul și distribuția de cărți și alte produse tipărite din Rusia, Belarus și teritoriile ocupate. Din 2016, cărțile rusești au fost cenzurate.

Derusificarea

Noile reguli reprezintă cel mai recent capitol din calea lungă a Ucrainei către eliminarea moștenirii de sute de ani de guvernare a Moscovei, scrie CNBC

Ucraina spune că acest proces, denumit anterior „decomunizare”, dar acum mai des numit „derusificare”, este necesar pentru a anula secole de politici menite să zdrobească identitatea ucraineană.

Moscova nu este de acord, spunând că politicile Kievului de a înrădăcina limba ucraineană în viața de zi cu zi asupresc numărul mare de vorbitori de rusă a Ucrainei, ale căror drepturi pretinde că le susține în ceea ce numește „operațiune militară specială”.

Acest proces a câștigat avânt după invazia Crimeei de către Rusia din 2014 și sprijinul pentru separatiștii din Donbasul ucrainean, dar a căpătat noi dimensiuni după începerea invaziei pe scară largă pe 24 februarie.

Sute de locații din capitala Ucrainei, Kiev, au fost dejaprevazute pentru a fi redenumite în scopul de a renunța la legăturile lor cu Rusia, iar un monument din epoca sovietică care sărbătorește prietenia poporului ucrainean și rus a fost dărâmat în aprilie, stârnind urale din partea mulțimii adunate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră