Parlamentul olandez a votat posibilitatea de a părăsi politica UE de azil și migrație: o „moțiune istorică” spune Wilders

15 Dec 2023
Parlamentul olandez a votat posibilitatea de a părăsi politica UE de azil și migrație: o „moțiune istorică” spune Wilders

Țările de Jos trebuie să depună eforturi pentru a obține o clauză de renunțare la acordurile privind azilul și migrația în următorul amendament al tratatului UE. O moțiune adoptată în acest sens de principalele partide la putere caracterizează noul curent, mai eurosceptic, care sufla în Camera Reprezentanților după alegeri, scrie Volkskrant

Geert Wilders a numit adoptarea moțiunii, care a fost susținută de mai multe partide, un fapt „istoric”. Prin aceasta motiune Parlamentul olandez raspunde unei rezoluții adoptată de Parlamentul European pe 22 noiembrie. Acesta solicită Consiliului European să organizeze o nouă convenție pentru reforma tratatelor europene. Multe state membre sunt reticente în privința acestui lucru.

„Este un semnal politic clar pentru alte state membre”, spune Caspar Veldkamp (partidul Noul Contract Social), inițiatorul moțiunii. „Acea rezoluție propune reforme federaliste de anvergură.” NSC este în favoarea Pactului UE privind azilul și migrația, care se negociază în prezent la Bruxelles, acesta fiind în curs de finalizare, dar dacă se dovedește că într-adevăr nu funcționează, Țările de Jos ar trebui să poată negocia o clauza de ne-participare, spune Veldkamp.

Partidum VVD dorește, de asemenea, să păstreze această opțiune deschisă. Purtătorul de cuvânt al UE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, Thom van Campen, consideră, în general, că Țările de Jos ar trebui să adopte o atitudine „proactivă” în viitoarea dezbatere privind reforma Uniunii, pe care viitorul președinte temporar, Belgia, vrea să o lanseze în următoarele șase luni.

Partidul PVV vrea controlul asupra granițelor înapoi

PVV spera fde asemenea ca UE își va revizui tratatele. „În ceea ce ne privește, este timpul să reluăm controlul asupra propriei noastre frontiere”, a declarat Emiel van Dijk (PVV) săptămâna aceasta în prima dezbatere a UE a noii Camere. Referindu-se la rezoluția (neobligatorie) a Parlamentului European, el a continuat: „Și este și posibil. Aceasta este oportunitatea."

Moțiunea confirmă cât de mult leagă tema migrației cele patru partide care ar trebui să formeze un cabinet. Intențiile celor cele patru partide sunt însa diferite. În timp ce NSC și VVD văd o posibilă renunțare ca un fel de ieșire de urgență în cazul în care pactul european de azil și migrație nu funcționează, PVV vede renunțarea ca un obiectiv în sine.

Cu toate acestea, închiderea granițelor și respingerea solicitanților de azil necesită mai mult decât o renunțare la politica UE de azil. Pentru a realiza acest lucru, Olanda ar trebui, de asemenea, să se retragă din Convenția privind refugiații și din Tratatul Schengen (în care țările participante își ridică controalele reciproce la frontieră).

Deși o convenție privind modificarea tratatului UE cu siguranță nu este la colț și, prin urmare, nici clauza de ne-participare, semnalul către alte state membre UE este clar: un vânt diferit bate în noua Cameră a Reprezentanților din Olanda. Euroscepticismul din care Parlamentul părea să scape încet sub presiunea evoluțiilor geopolitice este din nou în prim plan.

Alte stiri din Externe

Ultima oră