Parlamentul European dă în judecată Comisia UE pentru că a deblocat fondurile pentru Ungaria

12 Mar 2024
Parlamentul European dă în judecată Comisia UE pentru că a deblocat fondurile pentru Ungaria

Parlamentul European se pregătește să dea în judecată Comisia Europeană pentru decizia sa controversată de a debloca miliarde de fonduri pentru Ungaria la sfârșitul anului trecut, au declarat surse oficiale pentru Politico.

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului a votat luni aproape în unanimitate - cu 16 membri pentru, unul împotrivit și nicio abținere - să trimită Comisia în instanță pentru încălcarea obligației sale de a proteja banii contribuabililor împotriva utilizării abuzive.

În decembrie anul trecut, Comisia a deblocat 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE înghețate alocate pentru Budapesta, care au fost reținute pe fondul preocupărilor legate de drepturile omului și statul de drept.

Decizia a venit cu o zi înainte de un summit al UE în care liderii trebuiau să discute despre un nou ajutor pentru Ucraina și despre deschiderea negocierilor de aderare pentru Kiev - mișcări pe care premierul ungar Viktor Orbán amenința să le blocheze.

Decizia președintelui Comisiei Ursula von der Leyen de a debloca fondurile a fost întâmpinată cu reacții din partea europarlamentarilor, care au acuzat-o că a cedat șantajului lui Orbán.

„Credem că avem un caz solid, deoarece Comisia s-a contrazis dacă Ungaria respectă statul de drept”, a declarat europarlamentarul Verzilor Daniel Freund pentru Playbook luni seară. „Curtea de Justiție a UE a susținut întotdeauna independența instanțelor”.

Mișcarea comitetului – care este susținută de membrii Partidului Popular European al lui von der Leyen – este concepută ca „un semn pentru președintele Comisiei că statul de drept nu poate fi tranzacționat pentru acorduri cu Orbán”, a spus Freund.

Liderii grupurilor politice urmează să se întâlnească joi pentru a da undă verde finală președintelui Roberta Metsola pentru a trimite Comisia în instanță înainte de termenul limită de 25 martie. Alături de liderii S&D, Verzii, Stânga și liberalii, liderul PPE Manfred Weber va vota în favoarea mișcării, au declarat oficialii pentru Playbook.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat marți dimineață că este obligată să respecte „termente și condiții stricte” atunci când ia aceste decizii. Întrucât Ungaria a prezentat „toate dovezile cerute de Comisie pentru a demonstra independența sistemului judiciar”, aceasta avea „o obligație legală de a adopta această decizie”.

„Comisia consideră că a acționat în deplină conformitate cu legislația UE și își va apăra decizia în fața instanțelor UE”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Alte stiri din Externe

Ultima oră