O delegație a partidului de extremă dreapta AfD (Alternative für Deutschland ) din Germania, inclusiv trei membri ai parlamentelor regionale, va vizita estul Ucrainei ocupate de ruși săptămâna aceasta, pentru a "îsi face propria idee despre situație, în fața unor rapoarte denaturate despre conflict” scrie Washington Post.
Christian Blex, reprezentant în parlamentul regional din vestul statului Renania de Nord Westfalia a declarat că a plecat spre Ucraina ocupată, alături de Hans Thomas Tillschneider și Daniel Wald, colegi din statul de est Saxonia Anhalt.
Blex, postând pe Telegram, a spus că scopul călătoriei a fost de a „încerca să obținem o imagine concretă a situației umanitare” din regiunea Donbas ocupată de Ucraina. „Raportarea mass-mediei occidentale, în special a așa-numitului radiodifuzor public și a celorlalte mass-media germane pro-guvernamentale, este extrem de unilaterală”, a spus el.
Fracțiunea Alternativa pentru Germania sau AfD din Saxonia Anhalt a declarat luni că cei doi membri ai parlamentului regional fac parte din delegația „care călătorește în prezent în Rusia”. „Este planificată o vizită în estul Ucrainei”, se spune.
Rusia susține în mod obișnuit, fără dovezi, că locuitorii din regiunile Lugansk și Donețk din estul Ucrainei sunt persecutați de guvernul ucrainean de la Kiev. De fapt, Rusia a alimentat un război separatist în cele două regiuni în 2014 și a exercitat un control asupra autorităților locale ale autodeclaratelor „republici populare” Lugansk și Donețk.
Luni, oficialii din acele zone separatiste au cerut organizarea unui referendum rapid care să îndemne Rusia să anexeze acele teritorii de teamă că efortul de război al Rusiei eșuează. Marți, membrii autorităților de ocupare din regiunea de sud Herson au cerut un vot similar.
Înainte de a lansa invazia sa pe scară largă a Ucrainei în februarie, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut cele două zone separatiste Lugansk și Donețk ca fiind independente. Vizita parlamentarilor AfD ar legitima afirmațiile Kremlinului conform cărora regiunile au nevoie de protecție rusă.
În contextul în care Rusia se confruntă cu o problemă serioasă de efective în războiul său împotriva Ucrainei, Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei, a adoptat marți amendamente care întăresc pedepsele pentru soldații care dezertează sau refuză să lupte.
Este aproape sigur că amendamentele vor fi aprobate de Adunarea Federației, camera superioară. Persoanele dure pro-război au cerut o abordare mai dură a „operațiunii militare speciale” din Ucraina, chiar dacă Kremlinul insistă că totul va fi pe plan.
Amendamentele au crescut imediat speculațiile că Putin ar putea opta pentru o mobilizare militară națională. Este o mișcare pe care Putin a evitat-o până acum, deoarece ar fi profund nepopulară și ar contrazice propria sa afirmație că Rusia „nu a pierdut nimic și nu va pierde nimic” în război.
Problema personalului militar al Rusiei a fost agravată de soldații care au repudiat contractele și s-au predat sau au dezertat. Nici măcar un efort major de recrutare, inclusiv înrolarea prizonierilor și trimiterea de voluntari în prima linie cu puțină pregătire, nu a ajutat Rusia să-și recapete impulsul militar pierdut.
Conform amendamentelor adoptate de Duma de Stat, dezertorii care sunt plecați de la posturi pentru mai mult de o lună s-ar confrunta cu o pedeapsă de maximum 10 ani, față de termenul de maxim cinci ani actual. Soldații care au refuzat ordinul de a lupta sau de a se desfășura ar putea fi puși la închisoare până la trei ani. Predarea voluntară ar putea fi pedepsită cu până la 10 ani de închisoare, în timp ce jefuitorii ar putea primi o pedeapsă de până la 15 ani.
Proeminenta propagandistă rusă Margarita Simonyan, care se numără printre șoimii care majorează pentru o abordare mai dură a Ucrainei, a sugerat pe rețelele de socializare că Rusia își va intensifica acțiunile. Simonyan, la fel ca alți experti și propagandiști de la televiziunea de stat, a susținut de luni de zile că Rusia se confruntă cu o luptă existențială pentru supraviețuire împotriva NATO.
„Judecând după ceea ce se întâmplă și ce urmează să se întâmple, săptămâna aceasta marchează fie ajunul victoriei noastre iminente, fie ajunul războiului nuclear. Nu văd nicio a treia opțiune”, a postat Simonyan pe rețelele de socializare.
Institutul Robert Lansing din Regatul Unit, un grup de cercetare nonpartizan, care a evidențiat vizita AfD săptămâna aceasta, a descris-o ca parte a „operațiunilor de informare și psihologice ” ale Moscovei pentru a distrage atenția de la acuzațiile de potențiale crime de război și pentru a discredita Ucraina și aliații săi.
Rusia a promis să anexeze părți din estul Ucrainei pe care le controlează. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care este acum șef adjunct al Consiliului de Securitate al țării, a declarat marți că este „esențial” ca referendumurile să fie organizate în zonele separatiste din estul Ucrainei.
Pe Twitter, fostul ambasador al Ucrainei în Germania Andrij Melnyk a declarat că vizita AfD a sprijinit „războiul de exterminare” al Rusiei și a cerut agenției interne de informații a Germaniei să acționeze. Pe Twitter, Tillschneider a răspuns spunând că delegația dorește să obțină „propria imagine” în lumina „raportărilor distorsionate și partizane”.
Relația dintre Moscova și partidele de extremă dreaptă din Europa se susține reciproc. Rusia a curtat de mult partidele de extremă dreapta din Europa, încercând să submineze democrațiile liberale ale Uniunii Europene.
În ultimele luni, politicienii germani au devenit deosebit de îngrijorați de faptul că AfD va stârni revolte față de criza energetică din Europa, servind obiectivelor lui Putin, stârnind nemulțumirea și ridicând semne de întrebare dacă sprijinul occidental pentru războiul Ucrainei merită efortul.