Star al politicii europene din ultimii ani, Angela Merkel se afla intr-o situatie extrem de dificila.
Decizia ei neasteptata de “chema” refugiatii sa vina in Germania a dus la o situatie cu potential exploziv. Apreciata in primele zile pentru “umanism” si “vizionarism politic” este tot mai contestata , chiar si in propriul partid.
34 dec responsabili ai Uniunii Crestin-Democrate i-au adresat o scrisoare in care se arata nemultumiti de politica”frontierelor deschise”. “Practica frontierelor deschise nu este conforma nici cu legislatia Uniunii Europene, nici cu legislatia germana si nu se regaseste nici in programul CDU” isi arata nemultumirea responsabilii partidului.
Si urmeaza o amenintare fatisa la adresa cancelarului, de neatins, pana mai ieri:”un mare numar de simpatizanti si membrii ai CDU nu se simt reprezentati de actuala linie a CDU”.
Cum numarul refugiatilor care intra in Germania e in crestere iar nemultumirea in randul multor germani e tot mai , probabil ca va urma o debarcare a lui Merkel din fruntea guvernuli si evident a partidului.
Critici la adresa cancelarului vin, surprizator , chiar si de la Bruxelles
.
Si chiar din partea lui Donald Tusk, polonezul care nu parea sa aiba divergente majore cu Angela Merkel. Presedintele Consiliului European a criticat decizia lui Merkel de a permite sirienilor sa vina in Germania uitand ca acestia trebuie sa treaca si prin alte state europene care nu erau dispuse sa permita asa ceva.
Galant, Tusk apreciaza ca Merkel a facut”un frumos gest moral”dar acum a venit vremea “unui examen al responsabilitatii pentru protejarea comunitatii politice a Europei si a frontierelor sale externe”.
Totodata Tusk a averizat ca daca frontierele UE nu vor fi securizate, spatiul Schengen se va prabusi iar partidele extremiste vor castiga tot mai mult teren.
E si acesta un mod de a spune ca Merkel a facut o eroare fundamentala si ar cam fi timpul sa plece.