În timpul unui priveghi premergător Adunării Generale a Sinodului privind viitorul Bisericii Catolice de marţi, Papa a cerut iertare pentru șapte noi păcate, scrie Le Point.
Papa Francisc a deschis, miercuri, 2 octombrie, cea de-a doua Adunare Generală a unui summit mondial privind viitorul Bisericii Catolice, unul dintre principalele sale proiecte, pe fondul presiunii asupra locului femeii și al luptei împotriva violenței sexuale. Prezentând sinodul, papa Francisc a prezidat marți seara o ceremonie la Bazilica Sf. Petru din Roma, unde a făcut o „cerere de iertare” pentru șapte păcate nemaiauzite până acum de catolici.
Noile păcate după Papa Francisc -
- Păcat împotriva păcii.
- Păcat împotriva creației.
- Păcat împotriva popoarelor indigene.
- Păcatul împotriva migranților.
- Păcatul abuzului .
- Păcat împotriva femeilor, familiei, tineretului.
- În cele din urmă, păcatul împotriva sărăciei
„Cum putem fi credibili în misiune dacă nu ne recunoaștem greșelile și dacă nu îngenunchem pentru a vindeca rănile pe care le-am provocat de păcatele noastre? » a declarat suveranul pontif, conform comentariilor raportate de Le Figaro.
„Păcatul împotriva creației, împotriva popoarelor indigene, împotriva migranților”
Șapte cardinali au citit texte explicative pe care papa le-a scris pentru aceste șapte păcate noi. Primul pe această listă: „păcatul împotriva păcii”. Apoi vine „păcatul împotriva creației, împotriva popoarelor indigene, împotriva migranților”.Cardinalul Michael Czerny a fost cel care a cerut „iertare” și și-a exprimat „rușinea” deoarece „nu au recunoscut drepturile și demnitatea fiecărei persoane umane, discriminând-o și „exploatând-o – mă gândesc în special”. la popoarele indigene – și pentru vremurile în care am fost complici la sisteme care au promovat sclavia și colonialismul”.
„Îmi cer iertare, cu un sentiment de rușine, pentru că am luat parte la globalizarea indiferenței față de tragediile care transformă rutele maritime și granițele dintre națiuni dintr-un drum al speranței într-un drum al morții pentru atât de mulți migranți. Valoarea persoanei este întotdeauna mai mare decât cea a graniței”, a subliniat el, purtând la gât o cruce care i-a fost dăruită de refugiații din Lampedusa .
„Păcatul împotriva femeilor, a familiei, a tinerilor”
La care se adaugă „păcatul abuzului” și „păcatul împotriva femeilor, familiei, tinerilor”. „Îmi cer iertare pentru întreaga Biserică, în special pentru noi, bărbații, rușinându-ne de toate vremurile în care nu am recunoscut și apărat demnitatea femeilor, unde le-am făcut mute și supuse și foarte des exploatate, mai ales în condiția vieții consacrate”, a spus cardinalul irlandez Kevin Joseph Farrell, referitor la scandalul călugărițelor abuzate de preoți, în special în Africa.
Al cincilea păcat menționat, acela al „învățăturilor folosite ca niște pietre care trebuie aruncate”. Cardinalul argentinian Victor Manuel Fernandez a cerut astfel „iertare” și și-a exprimat „rușinea” pentru „toate momentele în care, în Biserică, în special noi, pastorii, cărora le este încredințată sarcina de a ne confirma pe frații și surorile în credință. , nu am știut să păstrăm și să propunem Evanghelia ca sursă vie de noutate veșnică, „îndoctrinând-o” și riscând să o reducem la un morman de pietre moarte pentru a le arunca asupra altora”.
În cele din urmă, au fost citate „păcatul împotriva sărăciei” și „păcatul împotriva sinodalității, lipsa de ascultare, comuniunea și participarea tuturor”.
Până pe 27 octombrie, 368 de persoane – religioși, episcopi și laici, inclusiv femei – din aproximativ o sută de țări dezbat cu ușile închise la Vatican în timpul Adunării Generale a Sinodului despre viitorul Bisericii, organism consultativ care își va preda concluzii către papă, care păstrează ultimul cuvânt asupra posibilelor reforme doctrinare. Aceasta este a doua fază a acestui simpozion internațional, după o primă întâlnire de o lună în octombrie 2023 care a abordat teme la fel de variate precum relația cu poligamia, hirotonirea bărbaților căsătoriți, lupta împotriva criminalității împotriva copiilor sau primirea persoanelor LGBT+.