Osetia de Sud, regiunea separatistă a Georgiei, va organiza un referendum pentru integrarea în Rusia: "Ne întoarcem acasă"

13 Mai 2022
Osetia de Sud, regiunea separatistă a Georgiei, va organiza un referendum pentru integrarea în Rusia: "Ne întoarcem acasă"

Autoritățile din regiunea separatistă georgiană pro-rusă Osetia de Sud au anunțat vineri că vor organiza un referendum pe 17 iulie privind integrarea în Rusia, scrie AFP citata de Le Figaro.

„Președintele” Anatoli Bibilov „a semnat un decret privind organizarea unui referendum în Republica Osetia de Sud”, au transmis serviciile sale într-un comunicat, referindu-se la „aspirația istorică” a locuitorilor acestei regiuni georgiene de aderare la Rusia, a cărei se învecinează.

„Ne întoarcem acasă”, a spus Bibilov în aplicația de mesagerie Telegram. „A sosit timpul să ne unim odată pentru totdeauna. „Osetia de Sud și Rusia vor fi împreună. Acesta este începutul unei noi povești mari.”

Osetia de Sud a fost în centrul războiului ruso-georgian din 2008, în urma căruia Kremlinul i-a recunoscut independența, precum și pe cea a unei alte regiuni separatiste georgiane, Abhazia, și și-a înființat acolo baze militare.

Anunțul viitorului referendum a fost făcut în a 79-a zi a invaziei ruse a Ucrainei. Regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, a căror independenţă a fost recunoscută şi de Moscova, şi-au exprimat şi ele interesul pentru integrarea cu Rusia. Ofensiva împotriva Ucrainei a stârnit o revărsare de solidaritate în Georgia. Acesta din urmă calificase deja în trecut drept „inacceptabil” proiectul Osetiei de Sud de a organiza un referendum privind intrarea sa în Federația Rusă.

În august 2008, Rusia a atacat Georgia al cărei guvern lupta cu milițiile pro-ruse din acea regiune, după ce acestea au bombardat satele georgiene. Luptele s-au încheiat după cinci zile cu stabilirea unui încetare a focului intermediat de Uniunea Europeană, dar au provocat peste 700 de morți și au strămutat zeci de mii de etnici georgieni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră