Ordinea mondială „este sub amenințare”, avertizează șefii spionilor din SUA și Marea Britanie

08 Sep 2024
Ordinea mondială „este sub amenințare”, avertizează șefii spionilor din SUA și Marea Britanie

Șeful MI6 Richard Moore și șeful CIA Bill Burns au declarat într-un articol de opinie din Financial Times că se lucrează pentru a „perturba campania nesăbuită de sabotaj” în toată Europa de către Rusia, scrie Politico.

Ordinea internațională este „sub amenințare” în moduri nemaivăzute de la sfârșitul Războiului Rece, au avertizat sâmbătă șefii serviciilor de informații externe din Marea Britanie și SUA.

Șefii MI6 din Marea Britanie și CIA americană au spus, de asemenea, că ambele țări sunt unite în „rezistând unei Rusii asertive și războiului de agresiune al lui Putin în Ucraina”.

Șeful MI6 Richard Moore și șeful CIA Bill Burns au mai spus într-  un articol de opinie din Financial Times  că se lucrează pentru a „perturba campania nesăbuită de sabotaj” în întreaga Europă de către Rusia și pentru a face eforturi pentru de-escaladare în Israel. Războiul Gaza în Orientul Mijlociu.

Ei au spus că „lucrează neîncetat” pentru un acord de încetare a focului și de ostatici în Fâșia Gaza.

Cei doi șefi de spionaj au mai spus că au văzut războiul din Ucraina venind „și au putut să avertizeze comunitatea internațională”, parțial prin desecretizarea secretelor pentru a ajuta Kievul. Burns și Moore au spus că agențiile lor „au exploatat canalele noastre de informații pentru a face eforturi pentru reținere și detensionare”.

„Menținerea cursului [în Ucraina] este mai vitală ca niciodată”, au spus aceștia. Președintele rus Vladimir Putin „ nu va reuși să stingă suveranitatea și independența Ucrainei”, au spus aceștia, adăugând că agențiile lor vor continua să ajute serviciile de informații ucrainene.

Ei au mai spus că o încetare a focului în războiul Israel-Hamas „ar putea pune capăt suferinței și pierderii îngrozitoare de vieți omenești ale civililor palestinieni și ar putea aduce acasă ostaticii după 11 luni de închisoare infernală”.

Rubrica este primul articol de opinie comun al șefilor celor două agenții de spionaj.

Alte stiri din Externe

Ultima oră