Viktor Orbán respinge planurile UE de a acorda alte fonduri Ucrainei: "Nu vom plăti Ucraina până nu vom ști unde s-au dus banii"

30 Iun 2023
Viktor Orbán respinge planurile UE de a acorda alte fonduri Ucrainei: "Nu vom plăti Ucraina până nu vom ști unde s-au dus banii"

Premierul ungar Viktor Orban a declarat pentru postul public maghiar de radio Kossuth că respinge planurile Comisiei Europene de a acorda mai multe fonduri Ucrainei și că nu dorește să contribuie la creșterea costului datoriei Uniunii Europene (UE). „Un lucru este clar: noi, ungurii, nu vom da mai mulți bani Ucrainei până când nu vor spune unde s-au dus cele 70 de miliarde de euro anterioare”, a spus Orban citat de telex.hu

„Nu sunt bani în bugetul UE. Unde s-au dus banii? Știm răspunsul, au fost dați Ucrainei, unui război care nu ar fi trebuit să se întâmple”, a declarat Viktor Orbán, care și-a transmis declarația la Kossuth Radio sub forma unui interviu de la Bruxelles unde premierul este prezent la summitul de două zile al liderilor UE. Principala problemă a întâlnirii este modificarea bugetară cerută de Comisia Europeană.

Orbán: Nu vom plăti Ucraina până nu vom ști unde sunt banii

Potrivit premierului, comisia a anunțat că „s-au terminat banii” – deși suntem la jumătatea bugetului pe șapte ani. Potrivit lui Orbán, este inacceptabilă obligarea țărilor membre să plătească miliarde suplimentare în plus în așa fel încât Ucraina să primească această sumă.

Ucraina a primit 70 de miliarde de euro într-un an și jumătate, „și aceasta este o mare problemă” iar acum alte 50 de miliarde ar urma să fie date țării aflate în război, a spus premierul.

„Cine verifică dacă banii merg pentru ceea ce îi dăm noi?” - a întrebat Orbán, care a spus că UE se confruntă cu o lungă dezbatere cu privire la împrumutul acordat Ucrainei.

Premierul a remarcat că birocrații UE cer câteva miliarde de euro și pentru „ca să-și mărească salariile”.

Toate acestea în așa fel încât „ei cer de la Ungaria să anulăm reducerea preturilor la utilități. Așa că maghiarii ar trebui să plătească mai mult pentru utilități acasă, să trimitem mai mulți bani aici, care să le dea birocraților un salariu în plus."

"Așa cum stau lucrurile, totul este atât de absurd încât oricare dintre liderii statelor membre UE are un cuțit în mână"

„După doi ani și jumătate, trei ani, Uniunea Europeană a fost adusă în pragul falimentului financiar”, a declarat Orbán.

„Nimeni nu a venit la summitul de două zile al UE pentru a da mai mulți bani pentru salariile birocraților din Uniunea Europeană în locul familiilor și cetățenilor aflați în situații dificile acasă”.

Potrivit lui Orbán, nu există nicio șansă ca decizia comitetului să fie acceptată la summit-ul de două zile, „va începe o luptă lungă”. Va fi o înțelegere, dar potrivit premierului, poziția maghiară este clară:

„Nu vom pune capăt reducerii prețului la utilități, nu vom da bani pentru a ridica salariile birocraților de aici, nu vom da mai mulți bani Ucrainei până nu ne vor spune unde s-au dus cele 70 de miliarde de euro pe care i-am dat mai devreme”.

De asemenea, prim-ministrul nu este de acord ca UE să ridice o majorare a dobânzii cu 18 miliarde de euro pentru împrumutul care a fost contractat pentru a atenua consecințele economice ale epidemiei de coronavirus - pentru că Ungaria nu a primit nimic din această sumă - din cauza statului de drept - deci nu dorește să suporte costul majorării ratei dobânzii.

Orbán a insistat că abordarea UE față de războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost greșită. Potrivit șefului guvernului maghiar, ideea predominantă că ar trebui să li se dea bani soldaților ucraineni pentru a lupta pentru ca „rușii să poată fi învinși” este o greșeală.

„Eu zic, a trecut un an și jumătate, rezultatul este zero, chiar negativ. Nu am învins Rusia, conducerea politică rusă este la locul său, economia rusă merge foarte bine - în comparație, suferim de o inflație mare, nu mai avem bani să-i sprijinim pe ucraineni", a spus Orbán deși nu a vorbit despre conflictul intern fără precedent al conducerii Rusiei din cauza rebeliunii liderului armatei mercenare Wagner în weekend, în plus, veniturile Rusiei din surse de energie vor scădea deja vizibil în acest an iar în domeniul militar rezultatele Ucrainei pot fi văzute, deoarece obiectivele militare ale Rusiei planificate pentru un blitzkrieg nu au fost îndeplinite.

Cu toate acestea, potrivit lui Orbán, nu va exista nicio schimbare semnificativă dacă UE nu își schimbă atitudinea până acum, așa că sunt necesare o încetare a focului și negocieri de pace, pentru că altfel „vor muri mulți oameni”. Este adevărat că Rusia nu a venit cu o propunere care să poată servi drept bază pentru negocieri.

Potrivit lui Orbán, banii pentru acest sprijin s-au epuizat. 

UE a atins limita capacității sale de performanță. Nu există bani în bugetul UE. Unde s-au dus banii? Credem că știm răspunsul, sunt undeva în Ucraina. Unde sunt banii maghiarilor? Unde sunt banii polonezilor? Mi-e teamă că în Ucraina. I-au dat pentru un război care nu ar fi trebuit să se întâmple”, a declarat Orbán, fără a preciza că războiul a fost început de Rusia împotriva Ucrainei.

Cu toate acestea, potrivit lui Orbán, „nu există bani pentru ceea ce cheltuim de mult timp, de aceea ei vor să facă în mod continuu împrumuturi” în UE pentru a continua să sprijine Ucraina dincolo de posibilitățile lor – „folosind banii în scopuri proaste”.

O altă parte a dezbaterii bugetare a vizat migrația

„În sala de conferințe se desfășura un război al migrației... A fost o luptă pentru libertate, nu o rebeliune”, a spus premierul despre dezbatere, potrivit căruia cei „de partea” a migrației” a venit cu o „propunere asemănătoare unei lovituri de stat”.

Instituirea sistemului de cote de migrație a trecut la consiliul miniștrilor de interne, în ciuda protestelor poloneze și maghiare. În interpretarea premierului, acest lucru s-a întâmplat pentru că „a fost o schimbare în fruntea imperiului Soros, cel mare a fost înlocuit cu unul mic” – adică fiul său a preluat conducerea în locul lui György Soros, care a recunoscut că vrea să fie mult mai activ în politică decât predecesorul său.

Potrivit lui Orbán, pe baza acestui fapt, „Ungaria ar trebui să primească cel puțin zece mii de migranți în fiecare an”, migranți a căror strămutare ar duce la crearea „ghetourilor de migranți”, ceea ce este o direcție greșită, pentru că economiile europene nu vor primi muncitori buni. Orbán a amintit de valul de migranți din 2015 ca fiind trecerea hoardelor. Potrivit acestuia, reglementarea sosirii lucrătorilor străini nu trebuie confundată cu migrația. „Ei iau decizia de a ne lua propria țară de la noi”, a spus premierul.

Potrivit premierului, rezultatul nu este sosirea muncitorilor străini, ci deteriorarea securității publice „Vă aruncați în aer cetățenii, sunt acte de terorism.” În orașele occidentale se creează zone unde este „riscant să pui piciorul”, a declarat Orbán, care spune că „soluția este foarte simplă”. A prezentat-o ​​chiar Ungaria: își controlează granițele – a cheltuit două miliarde de euro pentru asta – iar cererile de azil pot fi depuse doar în străinătate, la reprezentanța maghiară - la Belgrad și Kiev. Drept urmare, Ungaria a trebuit să evalueze doar 45 de cereri, iar cei pe care i-a primit, cel mai probabil, nu se mai află în Ungaria.

Potrivit lui Orbán, Ungaria a cheltuit nu doar pentru protecția frontierelor, ci și pentru programe umanitare, în zonele din care se așteaptă cea mai mare presiune migrațională.

Inflația este mare din cauza războiului

Potrivit premierului, Ungaria se află într-una dintre cele mai vulnerabile situații din cauza creșterii prețului transportatorilor de energie din cauza războiului, dar acest lucru nu va dura: „Pe baza contractelor actuale, pe lângă centrala nucleară care va fi construită de Rusia, Ungaria a făcut progrese mari în utilizarea energiei solare. „Poate că suntem cea mai de succes țară din Europa în acest sens. Dar este și o chestiune de independență”.

Potrivit lui Orbán, și inflația trebuie redusă cât mai curând posibil. Până acum, un astfel de instrument a fost reducerea prețului la utilități, plafoanele de preț și apoi promoțiile obligatorii la produse. Potrivit lui Orbán, inflația va fi redusă la o singură cifră până la sfârșitul anului:

„Din august, salariile vor crește mai mult decât prețurile”, a spus Orbán, crezând că economia va crește deja anul viitor. Premierul vede 7-8 luni dificile pe viitor pentru țară, care vor fi urmate de redresare.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră