Orașul Gent din regiunea Flandra de nord a Belgiei a acordat oficialilor orașului o lună de concediu pentru a face tranziția de gen. Dar Reputația Belgiei de țară favorabilă transgenderilor se confruntă cu o ascensiune a extremei drepte. Mica țară a fost un paradis pentru comunitatea LGBTQ+ – dar ar putea deveni un paradis pierdut dacă continuă o trecere spre dreapta, scrie Politico.
Belgia și-a construit o reputație ca fiind printre cele mai progresiste țări din UE în ceea ce privește drepturile trans. În ultimii cinci ani, oamenii de acolo își pot schimba legal sexul și numele fără certificare medicală. Guvernul actual include un politician transgender într-o poziție de conducere.
Și, recent, orașul Gent din regiunea Flandra de nord a Belgiei a șlefuit aceste acreditări progresiste, acordând oficialilor orașului o lună de concediu pentru a face tranziția de gen.
Dar această reputație s-ar putea strica dacă extrema-dreaptă Vlaams Belang câștigă putere în guvern.
Vlaams Belang sau „Interesul flamand”, un partid separatist care domină Flandra, a fost lider în sondaje. Partidul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „tendința în creștere a minorilor care se identifică ca transgender” și a cerut ca „terapia hormonală și chirurgia sexuală să fie oprite pentru pacienții minori până când vor fi efectuate cercetări clare și concrete”.
Cu alegerile la orizont, există temeri că Vlaams Belang și partidul naționalist flamand de dreapta N-VA ar putea obține o majoritate și să facă echipă pentru a forma un guvern - o posibilitate realistă pentru Flandra.
Tilke Wouters, expertul în diversitate și incluziune a orașului Gent, care a fost implicat în crearea noii politici, este în prezent în tranziție – și va fi unul dintre primii care va profita de noul cadru legal de acolo.
„Oamenii din comunitatea mea se tem”, a spus Wouters într-un interviu pentru POLITICO. „Știm că lucrurile se pot schimba foarte repede... în America, de exemplu, drepturile trans dispar, iar asta este foarte înfricoșător.”
Alegătorii europeni se schimbă spre dreapta, printre ei și belgienii. Și odată cu această schimbare, drepturile persoanelor transgender sunt din ce în ce mai în centrul atenției, pe măsură ce partidele de extremă dreaptă transformă acest tropeu clasic de război cultural într-o parte a platformelor lor.
„Ne dăm seama că trebuie să continuăm să luptăm pentru drepturile pe care le avem pentru a nu le pierde”, a spus Wouters.
Paradis pentru comunitatea transgender
Considerată adesea un paradis pentru LGBTQ+, Belgia ocupă locul al doilea după Malta în ceea ce privește drepturile legale, politice și ale omului acordate persoanelor LGBTQ+ în indicele curcubeu ILGA-Europe pentru 2023.
Aproximativ 742 de persoane și-au schimbat identitatea de gen pe actul de identitate după ce Belgia a adoptat legea transgender în 2018 – comparativ cu 110 în 2017, potrivit Institutului pentru Egalitatea Femeilor și Bărbaților. Cele mai recente cifre arată că 569 de persoane și-au schimbat identitatea de gen în 2022.
Petra De Sutter, actualul vicepremier al țării, a deschis noi drumuri pentru comunitatea transgender la numirea în 2020. Între timp, Elio Di Rupo, actualul ministru-președinte al guvernului valon și fost prim-ministru belgian, a devenit unul dintre primii șefi de guvern deschis gay din Europa.
Concediul de 20 de zile pentru angajații orașului Gent din Belgia, regiunea de limbă olandeză care alcătuiește partea de nord a Belgiei, urmează exemplul guvernului flamand privind introducerea aceluiași concediu pentru angajați. Flandra și Gent sunt printre primele guverne care oferă astfel de concedii în Europa.
„Nu este o vacanță”, a spus Wouters. „Pentru mine, este puțin dificil să-i spun concediu, pentru că nu este chiar un concediu. Este o scutire de serviciu.”
Scutirea, introdusă acolo la sfârșitul lunii mai, se aplică doar aspectelor ne-chirurgicale ale procesului de tranziție de gen, deci cele legate de aspectele sociale, psihologice sau emoționale. Acestea pot include consultații înainte și după operație, vizite privind opțiunile de fertilitate sau la endocrinolog sau dermatolog, precum și consiliere de orientare.
„De exemplu, dacă cineva începe să ia hormoni, uneori trebuie să meargă la o consultație pentru a învăța să vorbească cu noua sa voce”, a explicat Wouters, care se află la începutul tranziției.
Deoarece consultările de reatribuire a sexului nu sunt acoperite de concediu medical, ci au loc în timpul orelor de lucru, angajații transgender ajung adesea să fie nevoiți să ia zile de concediu sau concediu fără plată. Și din moment ce Belgia se luptă cu lipsa clinicilor de gen în care sesiunile sunt rambursate, costul multor astfel de sesiuni iese din buzunar. „Aceste consultații profesionale… nu sunt, desigur, gratuite”, a adăugat Wouters.
Joy Van de Cauter, terapeut ocupațional și cercetător la Universitatea Ghent, care se concentrează pe întoarcerea la muncă a persoanelor transgender, consideră că introducerea concediului este un „bun început”. Dar ea a notat și unele probleme.
„Uneori, ei nu folosesc scutirea de serviciu din teama de posibile consecințe pentru cariera lor”, a spus ea. „Oamenii ar trebui să realizeze că stresul minorităților de gen poate duce la o mulțime de efecte asupra sănătății fizice și mintale – iar acestea sunt în mare parte induse social.”
Progres fragil
Guvernul flamand, condus în prezent de o coaliție formată din partide liberale și de centru-dreapta împreună cu N-VA de dreapta, a introdus în 2019 scutirea de concediu pentru persoanele transgender, oferind modelul pe care Gentul să-l urmeze.
Dar, cu alegerile care se profilează în Flandra, Belgia și Parlamentul European de anul viitor, comunitatea transgender este îngrijorată de faptul că ascensiunea dreptei s-ar putea traduce prin oprirea progresului privind drepturile LGBTQ+ – sau chiar regresul.
Vlaams Belang a respins această acuzație. „Partidul nostru nu ia nicio poziție împotriva drepturilor persoanelor LGBT”, a declarat Alexander Van Hoecke, purtătorul de cuvânt al Vlaams Belang, pentru POLITICO. „Înțelegem, de asemenea, greutățile pe care le suferă persoanele cu disforie de gen”, a continuat el.
„Recent ne-am opus legislației care face posibilă schimbarea sexului de pe cartea de identitate de un număr nelimitat de ori. Ni se pare că guvernul trivializează de fapt pe cineva care își schimbă genul. Transmite un semnal că o astfel de decizie este lipsită de sens”, a replicat Van Hoecke.
Privind dincolo de Belgia, drepturile LGBTQ+ sunt criticate în mai multe locuri din Europa, inclusiv în Ungaria, Polonia, Georgia și Rusia, care a interzis recent procedurile de schimbare a sexului. În Italia , guvernul demonizează maternitatea surogat ca un afront la valorile tradiționale.
„Sunt originar dintr-un mic oraș flamand care este foarte de dreapta”, a spus Wouters. „Când am spus ca sunt transgender acolo, oamenii au fost foarte agresivi în privința asta.”
„Dar când m-am mutat la Gent, desigur, lucrurile s-au îmbunătățit pentru mine”, a continuat Wouters. „Gent este cunoscut ca un oraș foarte incluziv.”
Politica face parte dintr-un plan mai larg pentru orașul Gent, condus de un guvern liberal-verde, pentru a face politica de personal mai incluzivă și mai primitoare față de persoanele LGBTQ+, penru migranți și persoanele cu dizabilități.
„Nu poți atrage personal divers la un loc de muncă în care nu se simt bine, în siguranță sau implicat”, a declarat pentru POLITICO Siham Benmammar, purtătorul de cuvânt al Hafsa El-Bazioui, consilierul Gent responsabil pentru noua politică. Alte măsuri includ utilizarea unui limbaj care să includă genul sau formarea de incluziune pentru liderii de echipă.
„Strategia noastră este să ne asigurăm că organismul nostru local este reprezentativ pentru societate.”