ONU se îngrijorează de „scepticismul tot mai mare” cu privire la ajutorul internațional, în special pentru Ucraina

12 Iun 2024
ONU se îngrijorează de „scepticismul tot mai mare” cu privire la ajutorul internațional, în special pentru  Ucraina

Șeful Programului ONU pentru Dezvoltare (PNUD), Achim Steiner, și-a exprimat miercuri îngrijorarea cu privire la „scepticismul în creștere” din Europa cu privire la ajutorul acordat țărilor în dificultate, în special Ucraina, într-un context de creștere a presiunii de extremă dreaptă în UE, scrie Le Monde

„Observ cu mare îngrijorare creșterea scepticismului și a controverselor cu privire la cooperarea internațională ”, a declarat domnul Steiner, într-un interviu acordat Agenției France-Presse, în marginea conferinței internaționale privind reconstrucția Ucrainei, care a avut loc marți și miercuri la Berlin.

„Este prea ușor astăzi să privim viitorul propriilor nevoi și înțelegerea securității țării numai în ceea ce privește modul în care putem închide granițele, cum îi putem ține pe ceilalți la distanță și cum ne putem concentra pe noi înșine ”, a adăugat el .

Europa și Statele Unite se confruntă din ce în ce mai mult cu aceste controverse privind utilitatea ajutorului internațional, a spus el. Cu toate acestea, acest scepticism „nu este justificat nici de rezultatele trecutului, nici de prezent: nicio țară nu poate face față provocărilor care ne așteaptă singură, și cu atât mai puțin una împotriva alteia”, a spus el.

„Pentru noi, cei de la PNUD, ca program de dezvoltare al ONU, Ucraina este o țară care primește încă multă atenție ”, a spus el. „Dar asistăm deja la o scădere a resurselor financiare pentru cele mai sărace țări din lume”, a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră