ONU nu are bani pentru a-i ajuta pe ucraineni în această iarnă

26 Sep 2024
ONU nu are bani pentru a-i ajuta pe ucraineni în această iarnă

Organizația Națiunilor Unite nu are fondurile necesare pentru a-i ajuta pe ucraineni în această iarnă, într-un moment în care mai mult de jumătate din capacitatea Ucrainei de a produce energie electrică a fost distrusă, a avertizat joi, la Bruxelles, Înaltul Comision al Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), conform Le Monde.

 „Nivelul de finanțare pentru organizații ca a noastră este mult prea scăzut pentru această perioadă a anului ”, a explicat reprezentantul său în Ucraina, Karolina Lindholm Billing, Agenției France-Presse.

ICNUR are în prezent doar 47% din fondurile de care are nevoie pentru a ajuta milioanele de ucraineni strămutați sau afectați de războiul din țara lor, a subliniat ea. De data aceasta anul trecut, ICNUR a fost finanțat în proporție de 70%.

Ucraina are în prezent aproximativ 3,6 milioane de persoane strămutate. Dar progresele armatei ruse în Donbass și creșterea loviturilor rusești împotriva infrastructurii și orașelor ucrainene provoacă noi deplasări ale populației, a explicat Billing.

„Aproape 99.000 de persoane au fost, de exemplu, evacuate sau au fugit din satele de pe linia frontului din regiunea Donețk de la 1 august" a subliniat ea.

ICNUR din Ucraina ajută organizațiile locale să primească aceste persoane strămutate și, de asemenea, ajuta persoanele cele mai vulnerabile, în special pe măsură ce iarna se apropie. De exemplu, organizația oferă asistență financiară acestor oameni pentru ca aceștia să-și cumpere îmbrăcăminte de iarnă, lemne de foc sau „truse termice”, permițându-le să-și izoleze mai bine locuințele, a explicat reprezentantul său la Kiev. Aproximativ 650.000 de persoane sunt afectate de acest ajutor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră