ONU îi acuză pe ucraineni și pe ruși de „execuții sumare” ale prizonierilor de război

24 Mar 2023
ONU îi acuză pe ucraineni și pe ruși de „execuții sumare” ale prizonierilor de război

Organizația Națiunilor Unite (ONU) acuză forțele ucrainene și ruse că au comis zeci de execuții sumare ale prizonierilor de război în timpul invaziei ruse a Ucrainei, scrie Le Monde.

„Suntem profund îngrijorați de executarea sumară a douăzeci și cinci de prizonieri de război ruși și de persoane în afara luptelor” , precum și de uciderea a „cincisprezece prizonieri de război ucraineni” , a declarat Matilda Bogner, șefa misiunii de monitorizare a drepturilor omului a Națiunilor Unite. în Ucraina.

Potrivit doamnei Bogner, ONU a documentat aceste execuții ale rușilor de către forțele armate ucrainene, „deseori” comise „imediat după capturarea pe câmpul de luptă”.

ONU are cunoștință de cinci anchete efectuate de Kiev și care implică douăzeci și două de victime, dar „nu avem cunoștință de vreo urmărire penală împotriva autorilor” acestor crime, a adăugat ea.

În ceea ce privește execuțiile a cincisprezece prizonieri de război ucraineni „la scurt timp după capturarea lor” de către forțele armate ruse, unsprezece dintre aceștia au fost comise de grupul paramilitar rus Wagner, a spus oficialul. Grupul Wagner se află în prima linie a luptei pentru orașul Bakhmout, epicentrul ostilităților din estul Ucrainei.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de maltratarea prizonierilor echivalând cu crime de război de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

Alte stiri din Externe

Ultima oră