Ucraina: ONU consideră că este „capital” ca acordul asupra transportului cerealelor prin Marea Neagră să fie prelungit

08 Mar 2023
Ucraina: ONU consideră că este „capital” ca acordul asupra transportului cerealelor prin Marea Neagră să fie prelungit

Într-o vizită la Kiev, Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a considerat că este „capital” sa se prelungeasca acordul încheiat cu Rusia privind exporturile de cereale ucrainene, un text vital pentru aprovizionarea mondială cu alimente care expiră pe 18 martie, scrie Le Monde

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a considerat, de asemenea, că extinderea acordului este „absolut necesară pentru întreaga lume”.

Potrivit lui Guterres, acordul a permis exportul a 23 de milioane de tone de cereale ucrainene, care până atunci fuseseră blocate în porturi din cauza invaziei ruse.

Ucraina a cerut marți eforturi internaționale pentru a menține deschise căile maritime din Marea Neagră folosite pentru a-și transporta cerealele, iar secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut la G20 la începutul lunii martie Rusia să reînnoiască acordul.

Moscova, la rândul său, consideră că partea acestui acord care trebuia să-i permită să exporte îngrășăminte fără sancțiuni occidentale nu este pe deplin respectată.

Alte stiri din Externe

Ultima oră