ONU cere oprirea „măcelului din Gaza”

15 Noi 2023
ONU cere oprirea „măcelului din Gaza”

Subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, a cerut miercuri să înceteze „măcelul din Gaza”, scrie Le Monde.

„Pe măsură ce măcelul din Gaza atinge noi niveluri de groază în fiecare zi, lumea continuă să fie șocată, deoarece spitalele sunt atacate, copiii prematuri mor și o întreagă populație este lipsită de resursele esențiale pentru subzistență" a spus Griffiths într-o declaraţie .

„Acest lucru nu poate continua”, a spus el, înainte de a prezenta un plan în zece puncte menit să faciliteze și să sprijine ajutorul umanitar pentru Gaza. El le cere, de asemenea, beligeranților să „respecteze dreptul internațional umanitar, să accepte o încetare a focului umanitar și să pună capăt luptei” . Dl Griffiths le cere părților, precum și celor care au influență asupra lor și asupra comunității internaționale în ansamblu, „să facă tot ce le stă în putere” pentru a pune în aplicare planul său umanitar în zece puncte.

Înaltul oficial ONU le cere să faciliteze livrarea ajutoarelor în toată Fâșia Gaza, să deschidă puncte de trecere suplimentare pentru ajutor, dar și pentru „camioane comerciale” inclusiv la Kerem Shalom și să autorizeze livrările de combustibil pentru a permite transportul ajutorului. El dorește, de asemenea, o creștere a „locurilor sigure” pentru persoanele strămutate din Gaza, în special în școli, o îmbunătățire a sistemului de notificare privind luptele pentru a cruța civilii și înființarea de centre de distribuire a ajutoarelor.

În cele din urmă, solicită finanțare pentru răspunsul umanitar, care se ridică în prezent la 1,2 miliarde de dolari, și punerea în aplicare a unei încetari a focului umanitare pentru a permite repornirea serviciilor de bază și a comerțului.

„Lumea trebuie să acționeze înainte de a fi prea târziu ”, a conchis el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră