Mamiferele contaminate sunt biologic apropiate de oameni, ceea ce ar putea ajuta virusul să se adapteze pentru a se răspândi la oameni, scrie Le Figaro
Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat miercuri îngrijorarea că creșterea cazurilor de gripă aviară la mamifere ar putea ajuta virusul să se răspândească „ mai ușor ” la oameni.
„Virusurile gripei aviare se răspândesc în mod normal printre păsări, dar numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară H5N1 detectate la mamifere – care sunt biologic mai aproape de oameni decât păsări – ridică îngrijorarea că virusul se poate adapta pentru a infecta mai ușor oamenii”, a spus OMS într-o declarație.
„Salvați cât mai multe animale”
În avertismentul - semnat și de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OMS), organizațiile fac apel la țările să colaboreze „pentru a salva un număr cât mai mare de animale și pentru a proteja populațiile”. De la apariția sa în 1996, virusul gripei aviare H5N1 a provocat, în esență, epizootii sezoniere. Dar conform OMS, din 2020, o variantă a acestui tip de virus a provocat un număr fără precedent de decese în rândul păsărilor sălbatice și păsărilor de curte în multe țări din Africa, Asia și Europa.
În 2021, virusul s-a răspândit în America de Nord și în 2022 în America Centrală și de Sud. Aceste epizootii sunt sinonime cu moartea masivă a păsărilor sălbatice și sacrificarea a zeci de milioane de păsări. „A existat o schimbare recentă de paradigmă în ecologia și epidemiologia gripei aviare, care a sporit îngrijorările la nivel global ”, a declarat doctorul Gregorio Torres, director științific al OMS, într-un comunicat de presă de miercuri. El notează că boala s-a răspândit în noi regiuni și a provocat o mortalitate neobișnuită la păsările sălbatice, precum și „o creștere alarmantă a numărului de cazuri la mamifere”.
Monitorizați și detectați
Cele trei organizații sunt, de asemenea, preocupate de faptul că anumite mamifere ar putea servi drept „rezervoare de amestec" pentru virusurile gripale, ceea ce ar duce la apariția de noi virusuri care ar putea fi și mai periculoase pentru animale și oameni. Recent, au existat rapoarte tot mai mari de focare fatale la mamifere, spun ei. Din 2022, zece țări de pe trei continente au raportat la OMS focare la mamifere marine și terestre, dar organizațiile cred că este probabil ca focarele să nu fi fost încă detectate sau raportate în alte țări. Gripa aviară a fost detectată până acum la cel puțin 26 de specii de mamifere, inclusiv nurcă și foci de crescătorie, dar și la animale domestice precum pisici și câini.
Potrivit OMS, infecțiile umane pot provoca boli grave cu o rată ridicată a mortalității. Cazurile umane depistate până acum sunt în principal consecința contactului apropiat cu păsările infectate sau cu mediile contaminate. „Pe baza informațiilor disponibile până în prezent, virusul nu pare să se poată transmite cu ușurință de la persoană la persoană, dar trebuie menținută vigilență pentru a identifica orice evoluție a virusului care ar putea schimba acest lucru”, a spus dr. Sylvie Briand, șefa departamentului de prevenire pentru epidemii și pandemii la OMS.
"Încurajăm toate țările să își îmbunătățească capacitatea de a monitoriza acești viruși și de a detecta orice caz uman. Acest lucru este cu atât mai important cu cât virusul afectează acum țări care au experiență limitată în monitorizarea gripei aviare ”, continuă ea.