OMS: aproape 160.000 de copii din Gaza au primit a doua doză de vaccin antipoliomielită

16 Oct 2024
OMS: aproape 160.000 de copii din Gaza au primit a doua doză de vaccin antipoliomielită

Aproape 160.000 de copii din Gaza au primit a doua doză orală de vaccin antipoliomielită după două zile de la noul val de vaccinări, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), scrie Le Monde.

Acest al doilea ciclu al campaniei a început luni în centrul Fâșiei Gaza, cu scopul de a ajunge la aproximativ 590.000 de copii sub 10 ani pe întreg teritoriul palestinian.

„Numărul total de copii care au primit o a doua doză de vaccin antipolio în centrul Gazei după două zile de vaccinare este de 156.943 ”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe rețeaua de socializare X. „Vaccinarea continuă și astăzi”, a adăugat el.

În timpul acestui al doilea ciclu, vitamina A este administrată și copiilor pentru a-și întări sistemul imunitar. Peste 128.000 de copii le-au primit în primele două zile. „Cerem ca pauzele umanitare să fie respectate în continuare. Facem apel la încetarea focului și la pace”, a conchis dr. Tedros.

După descoperirea primului caz de poliomielita – și până acum singurul – în Fâșia Gaza în 25 de ani, OMS a lansat o campanie la scară largă la 1 septembrie pentru a stopa riscul unei epidemii. Scopul campaniei este de a preveni răspândirea poliovirusului de tip 2 derivat din vaccin. Două picături de vaccin trebuie administrate, pe cale orală, la intervale de patru săptămâni.

La fel ca în septembrie, „pauzele umanitare” în zone dedicate ar trebui să permită desfășurarea operațiunii în trei etape, în centrul Fâșiei Gaza, în sud și în nord, cel mai greu accesibil.

Întreaga Fâșie Gaza este devastată de războiul dintre Hamas și Israel care durează de mai bine de un an, declanșat de atacul fără precedent al mișcării islamiste împotriva Israelului din 7 octombrie 2023.

O variantă a poliomielitei a reapărut acolo pe fondul dezastrului sanitar și umanitar. Rețeaua de conducte a fost în mare măsură distrusă, iar apele uzate stagnează în aer liber, adesea în imediata apropiere a centrelor dense de populație, ceea ce favorizează dezvoltarea acestei boli foarte contagioase, care poate provoca paralizii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră