Olena Zelenska a refuzat invitația la discursul lui Biden pentru că nu a vrut să stea lânga văduva Iulia Navalnaya, scrie Washington Post

06 Mar 2024
Olena Zelenska a refuzat invitația la discursul lui Biden pentru că nu a vrut să stea lânga văduva Iulia Navalnaya, scrie Washington Post

Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, a refuzat o invitație din partea Casei Albe de a participa joi la discursul privind starea Uniunii, renunțând la unul dintre cele mai mari evenimente de la Washington și subliniind politica complicată cu care se confruntă țara ei distrusă de război. Casa Albă intenționase ca Olena Zelenska să stea lângă prima doamnă Jill Biden și lânga Yulia Navalnaya care însa este privită cu oarecare scepticism în Ucraina, scrie WashingtonPost

Intenția a fost să o așeze pe prima doamnă Jill Biden lângă Zelenska și lângă Iulia Navalnaya, văduva liderului opoziției ruse Alexei Navalny, care a murit luna trecută într-o închisoare din Arctica, potrivit oficialilor familiarizați cu planificarea. Imaginea ambelor femei, fiecare simbol al rezistenței față de președintele rus Vladimir Putin, ar oferi un fundal puternic pentru discursul președintelui Biden la o sesiune comună a Congresului.

Dar potențiala prezență a lui Navalnaya a iritat ucrainenii, au spus oameni familiarizați cu deliberările Kievului. Deși răposatul ei soț este salutat pe scară largă drept o icoană anticorupție care și-a riscat viața pentru a se opune lui Putin, moștenirea lui Navalnîi în Ucraina este întunecată de declarațiile anterioare conform cărora Crimeea, pe care Putin a anexat-o în 2014, aparține Rusiei.

Chiar dacă opiniile lui Navalny au evoluat mai târziu în sprijinul pentru granițele Ucrainei recunoscute internațional din 1991, mulți ucraineni îl consideră în neconformitate cu obiectivele Kievului.

„În timp ce în Occident ne-am gândit întotdeauna la el ca pe cineva care a luptat cu curaj și curaj împotriva lui Putin, în Ucraina, Navalnîi este văzut ca fiind în concordanță cu o mentalitate a naționalismului și imperialismului rus”, a spus Alina Polyakova, președintele Center for European Policy Analysis, un think tank de la Washington.

„Navalnîi s-a opus invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, desigur, dar în 2014, când Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina, el a fost foarte în concordanță cu o viziune generală a Rusiei care vedea Crimeea ca parte a ținuturilor istorice ale Rusiei”, a spus Polyakova.

Un oficial de la Casa Albă a spus că decizia lui Zelenska s-a datorat probabil „conflictelor de program” și a adresat alte întrebări biroului lui Zelenska, adăugând că aranjarea locurilor este un detaliu finalizat aproape de sfârșitul procesului.

Biroul lui Zelenska a declarat miercuri că ambasada din Washington a primit o invitație pentru ca prima doamnă să participe la discursul privind starea Uniunii.

Cu toate acestea, din cauza evenimentelor programate, inclusiv a unei vizite planificate la Kiev cu copiii dintr-un orfelinat, Prima Doamnă, din păcate, nu va putea participa la eveniment”, se spune.

Navalnaya a refuzat, de asemenea, să participe la discursul lui Biden, potrivit purtătorului de cuvânt al acesteia, care a citat oboseala ca factor.

„Yulia a fost într-adevăr invitată și s-a gândit să meargă, dar cred că toată lumea uită circumstanțele în care s-au desfășurat evenimentele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Navalnaya, Kira Yarmysh. „Soțul Yuliei a murit acum două săptămâni. Ea a călătorit în tot acest timp. Astăzi este prima zi în care a fost acasă. Ca orice ființă umană, are nevoie de timp pentru a se recupera și, deși apreciază foarte mult invitația, trebuie să-și revină măcar puțin acum.”

Un oficial american a spus că Casa Albă probabil nu a informat Kievul că Navalnaya a decis să nu participe, deși prezența ei nu a fost singura preocupare pentru ucraineni, potrivit unor persoane familiarizate cu situația.

O altă problemă pentru Kiev, deoarece caută asistență suplimentară de securitate a SUA, este privită ca fiind prea strâns legată de Biden. Președintele a fost avocatul principal al Ucrainei, dar guvernul soțului lui Zelenska, președintele Volodymyr Zelensky, a încercat să evite politizarea efortului de război.

În acest moment, Ucraina face lobby cu disperare pe republicanii Camerei Republicii pentru a permite un vot asupra cererii lui Biden de ajutor de 60 de miliarde de dolari – un pachet la care se opune probabilul candidat republican la președinție, Donald Trump. Ucraina este fără artilerie împotriva forțelor mai bine echipate ale Rusiei și începe să piardă orașe strategice de-a lungul liniei frontului.

Deși îndeamnă parlamentarii să susțină măsura de finanțare, Ucraina nu dorește să-i jignească pe republicani, care ar putea controla Casa Albă anul viitor, în funcție de rezultatul alegerilor din noiembrie.

„Ucrainenii sunt foarte sensibili la dinamica noastră politică internă”, a spus Polyakova.

Când Zelensky a călătorit la Washington în decembrie, s-a străduit să acorde ajutorul Ucrainei drept o cauză bipartizană. „A avut aceeași dificultate de a încerca să meargă pe o linie foarte fină pentru a nu părea ca susținător prea mult pe președintele Biden, chiar dacă, desigur, a favorizat agenda lui Biden de a înarma și echipa Ucraina”, a spus ea.

În declarațiile sale de joi, Biden este de așteptat să îndemne republicanii Casei să treacă de finanțarea Ucrainei „cât mai repede posibil”, a spus un oficial de la Casa Albă.

În fiecare an, prima doamnă invită o serie de persoane să i se alăture la discursului despre starea uniunii, iar președintele le va menționa adesea în discursul său în timp ce evidențiază sau promovează o anumită politică sau un anumit domeniu.

Casa Albă nu a anunțat oaspeții primei doamne pentru anul acesta, dincolo de Kate Cox, o femeie din zona Dallas care a călătorit în afara Texasului pentru a face un avort din cauza interzicerii aproape totale a procedurii de stat. Cox a vrut să facă un avort după ce a aflat că fătul ei avea o afecțiune genetică de obicei fatală și că ducerea sarcinii la termen i-ar putea pune în pericol fertilitatea în viitor.

Anul trecut, Jill Biden a adus o serie de invitați, printre care și ambasadorul ucrainean în Statele Unite, Oksana Markarova. Printre ceilalți invitați s-au numărat Paul Pelosi, soțul fostului președinte al Camerei Nancy Pelosi, un supraviețuitor al Holocaustului, un tată care și-a pierdut o fiică din cauza unei supradoze de fentanil și un supraviețuitor de cancer.

Parlamentarii aduc și oaspeți, iar printre cei așteptați să participe în acest an se numără și părinții lui Evan Gershkovich, un reporter Wall Street Journal care a fost reținut în Rusia. Alții includ prima persoană născută prin fertilizare in vitro în Statele Unite și familiile de ostatici ținute în Fâșia Gaza.

Alte stiri din Externe

Ultima oră