Olanda: Partidul de extremă-dreapta al lui Geert Wilders a câștigat alegerile

22 Noi 2023
Olanda: Partidul de extremă-dreapta al lui Geert Wilders a câștigat alegerile

„Nu mai putem fi ignorați”, a spus Geert Wilder din Partidul Libertății din Olanda, scrie Le Figaro

Partidul de extremă-dreapta olandez al lui Geert Wilders a câștigat alegerile legislative miercuri (22 noiembrie), sugerează sondajele la ieșire din sondaj, într-un cutremur politic care va fi resimțit cu mult dincolo de granițele Olandei . PVV (Partidul Libertății) a câștigat 35 de locuri și o victorie electorală confortabilă, potrivit sondajelor Ipos. Alianța de stânga a lui Frans Timmermans este a doua, cu 26 de locuri. VVD de centru-dreapta a câștigat 23 de locuri, potrivit sondajului.

Geert Wilders a cerut celorlalte partide olandeze să lucreze împreună pentru a forma o coaliție, subliniind că PVV (Partidul Libertății) său „ nu mai poate fi ignorat ”. „ Olandezii speră că oamenii își pot lua țara înapoi și că ne vom asigura că tsunamiul solicitanților de azil și imigrația este redus ”, le-a spus el susținătorilor săi entuziaști de la Haga. 

Dacă va fi confirmată de rezultatele finale, victoria lui Geert Wilders marchează un viraj brusc la dreapta care va fi întâmpinat cu teamă la Bruxelles: PVV a promis în special un referendum privind aderarea Olandei la Uniunea Europeană. „ Poate că nu este ceea ce caută alte partide din Europa sau din alte țări, dar hei, asta este democrația ”, a spus politicianul în vârstă de 60 de ani, după vot.

Mesajul său anti-imigrație, inclusiv închiderea granițelor și deportarea imigranților ilegali, pare să fi avut ecou în rândul alegătorilor olandezi. Dar dacă domnul Wilders pare să fi triumfat în alegeri, nu este sigur că va reuși să formeze o coaliție guvernamentală. Liderii celorlalte trei partide principale au asigurat că nu vor participa la o coaliție condusă de PVV. Kate Parker, de la Economist Intelligence Unit, a declarat că va duce la un „impas constituțional” în a cincea economie a UE.

"Atac"

Geert Wilders a fost în peisajul politic olandez de zeci de ani. Și-a construit cariera împotriva a ceea ce el numește o „ invazie islamică ” a Occidentului. Nici necazurile cu justiția olandeză, care l-a găsit vinovat de insultarea marocanilor, nici amenințările cu moartea la adresa sa, care l-au ținut sub protecția poliției din 2004, nu l-au descurajat. „ Nu regret că am luptat pentru libertate ”, a declarat Geerts Wilders pentru AFP într-un interviu în ajunul alegerilor din 2021. „ Desigur, iau atitudine, sunt atacat, țara mea este atacată ”.

Geerts Wilders, care a încercat să netezească o parte din retorica sa populistă și să se concentreze pe alte preocupări ale alegătorilor, a ajuns să depășească așteptările. Există „ probleme mai importante decât lupta împotriva potopului de solicitanți de azil și imigranți ”, a spus el în timpul uneia dintre ultimele dezbateri electorale, adăugând că este gata să-și lase deoparte opiniile despre islam pentru a guverna. Dacă imigrația a rămas un subiect cheie al campaniei, olandezii sunt și mai îngrijorați „ sa știe dacă mai au bani în portofel ”, a insistat el. El a promis că se va concentra mai mult pe „securitate și îngrijire medicală” decât pe opoziția sa față de islam. El a asigurat jurnaliștilor de la Haga, după ce a votat, că va fi prim-ministru pentru „ toată lumea din Olanda, indiferent de religie, origine, sex sau orice altceva ”.

"Următorul"

Dar manifestul PVV și-a păstrat tonul de marcă comercială. „ Solicitanții de azil se sărbătoresc cu bufete delicioase gratuite pe vasele de croazieră, în timp ce familiile olandeze trebuie să reducă din achiziții ”, se arată în manifest. Măsurile anti-imigrație propuse includ reintroducerea controlului olandez la frontieră, reținerea și deportarea imigranților ilegali, trimiterea înapoi a solicitanților de azil sirieni și reintroducerea permiselor de muncă pentru lucrătorii din interiorul UE. Cât despre islam, manifestul PVV spune: „ Olanda nu z o țară islamică. Fără școli, Corane și moschei islamice” El propune interzicerea purtării baticului în clădirile guvernamentale.

În ceea ce privește politica externă, pledează pentru o abordare „ în primul rând Olanda”, care include închiderea reprezentării sale la Ramallah și consolidarea legăturilor cu Israelul, inclusiv mutarea ambasadei sale la Ierusalim. Un „referendum obligatoriu” privind „ Nexit ” – ieșirea Olandei din UE – este, de asemenea, în program, precum și un „sfârșit imediat” al ajutorului pentru dezvoltare. Geerts Wilders participa la șasea oara la alegeri. „ Când am părăsit vechiul meu partid (VVD) (...) am spus că într-o zi vom deveni cel mai mare partid ”, a spus Geerts Wilders jurnaliştilor în timpul votului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră