Trei brățări dacice și coiful de aur de la Coțofenesti, piesa centrală a expoziției din muzeul olandez, au fost furate dintr-un muzeu din Assen, Olanda, după o intruziune folosind explozibili în noaptea de 24 spre 25 ianuarie 2025. Obiectele furate faceau parte din expoziția „Dacia – Imperiul Aurului și Argintului”, care prezintă comori din România antică, scrie Nieuwsbald
Expoziția temporară Dacia – Imperiul Aurului și Argintului, avea să dureze până duminică 26 ianuarie. Au fost expuse peste 650 de comori de aur și argint din România din secolul XX î.Hr. până în secolul III d.Hr. Piesa de cheie a expoziției a fost chiar coiful de aur din secolul al V-lea î.Hr. care a fost furat. Au dispărut și cel puțin trei brățări de aur.
Poliția olandeză a înființat o echipă mare de anchetă pentru a investiga jaful. Imaginile camerei sunt citite pentru a obține o perspectivă asupra făptuitorilor și pentru a cartografi calea de evacuare a hoților.
O explozie a avut loc la Muzeul Brink din Assen în jurul orei 3:45 în noaptea de vineri spre sâmbătă. Ferestrele au fost sparte, iar clădirile din jur au suferit, de asemenea, pagube mari.
Un localnic care locuiește vizavi de clădire a spus că a fost o lovitură uriașă. „La început am crezut că sunt artificii”, spune el. Potrivit lui, se auzea de la kilometri în jur. Muzeul va rămâne închis tot weekendul.
„Nici un muzeu nu se poate proteja împotriva acestor tipuri de spargeri”
Într-un răspuns către agenția de presă ANP, istoricul de artă olandez cu autoritate Arthur Brand spune că acum muzeele sunt și ele victime ale valului de explozii (în Olanda au loc atacuri regulate cu explozibili, legate de mediul drogurilor, n.d.) si este o „problemă majoră”.
„Niciun muzeu nu se poate proteja împotriva acestor tipuri de spargeri”, spune Brand.
Brand este cunoscut ca un „detectiv de artă”, deoarece reușește adesea să urmărească arta furată. El notează că Muzeul Drents nu este prima instituție de artă care a fost jefuită cu o explozie. În urmă cu trei luni, lucrări ale lui Warhol au fost furate dintr-o galerie din Oisterwijk din Brabant de Nord.
„Olanda e țara cu cele mai multe atacuri cu explozibili din lume și nimeni nu pare să știe cum să oprească acest lucru”, a spus Brand. „Și hoții observă acum că funcționează. Cerul este limita, poarta este deschisă. Este foarte îngrijorător pe toate fronturile. Poliția și guvernul trebuie să găsească un răspuns la acest lucru foarte repede.”
Pentru a rezolva furtul de capodopere arheologice de la Muzeul Drents, poliția olandeză lucrează împreună cu Interpol. Mai mulți suspecți sunt luați în considerare.
Poliția investighează, printre altele, un incendiu de mașină la intersecția dintre Grolloërstraat și Marwijksoord cu N33, lângă Rolde (în provincia estică Drenthe), la scurt timp după jaful din muzeu.
Măsuri de securitate și critici
Muzeul Drents a luat măsuri ample de securitate înainte de expoziție, scrie Hartvannederland. Vitrina în care au fost păstrate piesele a respectat standardele internaționale, iar alarmele au fost conectate la poliție. Cu toate acestea, acum se pare că acest lucru nu a fost suficient pentru a-i opri pe criminali. Directorul muzeului Harry Tupan a indicat în timpul unei conferințe de presă că este „profund șocat” de incident și l-a numit „o zi neagră pentru Muzeul Drents și pentru Muzeul Național de Istorie din București”.
Premierul Dick Schoof l-a asigurat pe omologul său român, Klaus Iohannis, că Olanda va face tot ce îi stă în putință pentru a recupera documentele. Președintele României, Iohannis, și-a exprimat recunoștința pentru eforturile autorităților olandeze și a subliniat că comorile furate sunt „pietre de hotar ale istoriei și identității noastre”.
We publiceren beelden van een aantal verdachten van het veroorzaken van een explosie en inbraak in het Drents Museum in Assen. Op de beelden is te zien hoe de verdachten een buitendeur openen, waarna er een explosie plaatsvindt. Meer info: https://t.co/qDfmahqER6 pic.twitter.com/wrgW3vEZ2p
— Politie Drenthe (@POL_Drenthe) January 25, 2025