Judecătorii britanici ar trebui să-l protejeze pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange, de extrădarea în Statele Unite, a declarat luni (4 martie) cancelarul german Olaf Scholz într-o intervenție neobișnuită, adăugând că proporționalitatea pedepsei aplicate lui Assange în Statele Unite rămâne discutabilă, scrie Euractiv.
Assange se confruntă cu extrădarea din Marea Britanie în Statele Unite pe baza unei decizii britanice din 2022 care permite o astfel de extrădare.
Avocații săi au cerut Înaltei Curți din Marea Britanie să admită un recurs final, deoarece audierea a avut loc acum două săptămâni și verdictul nu a fost încă pronunțat.
În lumina ultimelor evoluții, cancelarul german (Partidul Social Democrat din Germania/SPD, S&D) s-a pronunțat în favoarea domnului Assange în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la o școală din Baden-Württemberg.
„Cred că ar fi bine dacă instanțele britanice îi acordă protecția necesară, pentru că este urmărit penal în Statele Unite pentru dezvăluirea secretelor de stat americane ”, a spus Scholz în orașul Sindelfingen.
Probabilitatea ca instanțele britanice să intervină pentru a-l proteja pe Assange a crescut, spune el.
Reprezentanții americani „nu au fost în măsură să asigure judecătorii britanici, în timpul ultimelor negocieri, că posibila sentință ar fi justificată din punctul de vedere al Marii Britanii”, a spus el.
Assange riscă până la 175 de ani de închisoare în Statele Unite. Este închis în Marea Britanie de cinci ani, după șapte ani în exil în ambasada Ecuadorului la Londra. Assange a rămas acolo pentru a evita extrădarea în Suedia în legătură cu un caz separat, deoarece se temea că acest lucru ar duce la extrădarea lui în Statele Unite.
Guvernul american vrea să-l judece pe Assange pentru spionaj pentru că a publicat un număr mare de documente confidențiale pe platforma sa Wikileaks.
Statele Unite spun că informațiile, scurse de informatorul Chelsea Manning, pun în pericol personalul de securitate.
Intervenția Scholz este neobișnuită, ceilalți șefi de guvern preferând să rămână discreți în această problemă delicată.
Robert Habeck, vicecancelarul Verzilor, care se pronuntase anterior în favoarea unui „proces echitabil” pentru Assange, a refuzat să răspundă la o întrebare similară la o conferință de presă în urmă cu două săptămâni.
Habeck nu a comentat un caz juridic aflat pe rol într-o altă țară.