Olaf Scholz respinge temerile legate de prabușirea Deutsche Bank

25 Mar 2023
Olaf Scholz respinge temerile legate de prabușirea Deutsche Bank

Olaf Scholz a respins comparațiile dintre Deutsche Bank și Credit Suisse, deoarece o scădere a acțiunilor creditorului german a declanșat o nouă zi de tulburări pentru sectorul bancar, scrie Financial Times

Vorbind după ce acțiunile Deutsche au scăzut vineri cu până la 14%, cancelarul Germaniei a încercat să consolideze încrederea în cea mai mare bancă a țării, investitorii încă nervoși după preluarea forțată a Credit Suisse weekendul trecut.

„Deutsche Bank și-a modernizat și reorganizat în mod fundamental afacerile și este o bancă foarte profitabilă”, a spus Scholz la un summit la Bruxelles, după ce a fost întrebat dacă creditorul este noul Credit Suisse. „Nu există niciun motiv să fii îngrijorat de asta.”

Comentariile lui Scholz au venit ca parte a unui impuls concertat al liderilor europeni de a calma nervii pieței, pe măsură ce acțiunile au scăzut în cele mai mari bănci din regiune.

La fel ca mulți dintre colegii săi europeni, acțiunile Deutsche au scăzut în acest an, pierzând mai mult de o cincime din valoare pe fondul îngrijorării investitorilor cu privire la creșterea rapidă a ratelor dobânzilor și a stabilității financiare globale. Preocupările cu privire la sănătatea sectorului au fost sporite de eforturile Credit Suisse, precum și de prăbușirea Băncii Silicon Valley din California și de luptele altor creditori regionali din SUA.

Acțiunile Deutsche au scăzut cu 8,5% în tranzacțiile europene, în timp ce rivalul german Commerzbank a încheiat cu 5,4% în scădere, iar Société Générale din Franța cu 6,1%, lăsând indicele băncilor Stoxx 600 cu 3,7% mai slab.

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat în cadrul summitului din zona euro că sectorul bancar este „puternic” și că BCE este complet echipată pentru a furniza lichidități sistemului financiar din zona euro dacă este necesar, potrivit unui oficial UE.

Scholz a adăugat că „adecvarea capitalului băncilor europene este robustă, datorită muncii [pe care am depus-o] în ultimii ani și, de asemenea, datorită eforturilor băncilor înseși”.

Analiştii au spus că nu există un motiv fundamental pentru scăderea puternică a acţiunilor Deutsche.

„Investitorii sunt îngrijorați de sănătatea băncii. Suntem relativ relaxați având în vedere pozițiile solide de capital și lichiditate ale Deutsche”, a declarat Stuart Graham, de la Autonomous Research, într-un raport. „Nu avem nicio îngrijorare cu privire la viabilitatea Deutsche sau la mărcile activelor. Pentru a fi clar, Deutsche NU este următorul Credit Suisse.”

Andrew Coombs, analist la Citigroup, a declarat că investitorii încearcă să înțeleagă mișcarea prețului acțiunilor, adăugând: „Considerăm asta ca pe o piață irațională”.

Deutsche a trecut prin ani de scandal și controverse. Dar averea sa s-a îmbunătățit după un program major de restructurare în care și-a redus banca de investiții și a limitat miliarde de active toxice de vânzare.

Veniturile și profiturile au atins maxime din ultimii 15 ani în 2022, în mare parte datorită unității sale de tranzacționare cu venit fix.

Cu toate acestea, creditorul de retail al băncii abia este profitabil, iar afacerea sa de gestionare a activelor a suferit ieșiri după un scandal de spălare ecologică. Are o capitalizare de piață de doar 17 miliarde de euro și se tranzacționează cu o reducere de peste 70% față de valoarea contabilă a activelor sale.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a sugerat că speculatorii sunt în spatele scăderii prețului acțiunilor, dar că fundamentele sectorului bancar din Europa sunt solide.

Liderii au cerut finalizarea proiectului de uniune bancară a UE, care are ca scop armonizarea regulilor europene alături de o mai mare centralizare a reglementărilor, spunând că proiectul a „întărit semnificativ” băncile după crearea sa în 2014.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că fundamentele uniunii bancare europene și ale sistemului său de supraveghere sunt puternice, oferind „claritate absolută că băncile noastre europene sunt în siguranță”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră