Olaf Scholz: Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina

30 Ian 2023
Olaf Scholz: Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina

Săptămâna trecută, Germania s-a angajat să trimită 14 tancuri Leopard 2, la fel ca și Statele Unite, care vor furniza Ucrainei vehiculele sale blindate Abrams, scrie Le Figaro.

Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, a declarat cancelarul german Olaf Scholz duminică, 29 ianuarie, în timp ce Kievul cere Vestului și mai mult armament pentru a contracara invazia rusă.

După câteva săptămâni de ezitare, Berlinul a decis miercuri să trimită 14 tancuri Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina și să permită altor țări europene să furnizeze tancuri similare Kievului. Decizia de a trimite tancuri germane în Ucraina a fost însoțită de o alegere similară a Statelor Unite de a aproviziona armata ucraineană cu tancuri Abrams de fabricație americană.

Întrebat, duminică, într-un interviu acordat ziarului Tagesspiegel, despre reacția sa la cererea de la Kiev de a primi avioane de luptă, Olaf Scholz intervine: „Chestiunea avioanelor de vânătoare nici măcar nu se pune. Nu pot să vă sfătuiesc decât să nu intrați într-un război constant al licitațiilor atunci când vine vorba de sisteme de arme.”

Risc de escaladare

În timp ce a mulțumit Berlinului și Washingtonului, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a cerut imediat mai multe arme, inclusiv avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune.

În interviul său, Olaf Scholz avertizează din nou împotriva „riscului de escaladare" cu Moscova. Nu există război între NATO și Rusia. Nu vom permite o asemenea escaladare. Potrivit acestuia, este „necesar” să continuăm discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin. Ultima lor întâlnire datează de la începutul lunii decembrie. "O să vorbesc din nou cu Putin la telefon ”, spune el, fără a preciza un termen limită.

Dar, desigur, este, de asemenea, clar că atâta timp cât Rusia continuă să poarte război atacând necruțător [Ucraina], situația actuală nu se va schimba”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră