Oficialii UE si-au marit sarlariul cu 8,5%

29 Iul 2022
Oficialii UE si-au marit sarlariul cu 8,5%

Contribuabilii europeni vor trebui să finanțeze creșteri salariale cu 8,5% pentru angajații din UE . Pentru cel mai mic venit al unui oficial UE, asta înseamnă un plus lunar de 260 de euro. Ursula von der Leyen se poate aștepta la o crestere cu 2483 de euro pe lună, scrie Exxpress.at.

Există 16 niveluri de salarizare pentru oficialii UE, de la al zecelea nivel însemnând un salariu lunar brut de peste 10.000 de euro. Salariile lor urmează însa să fie ajustate la inflație iar angajații din UE se așteaptă la o creștere a salariilor cu 8,5%!

Dar criticile vin deja din partea statelor membre. Milioane de cetățeni sunt striviți de prețuri record la energie și alimente iar creșterile salariale din UE îi vor costa sute de milioane în plus în taxe .

Creștere puternică a salariilor deja în 2021

Deja în anul precedent, angajații UE s-au bucurat de o creștere puternică a salariilor. Salariile acestora au fost majorate cu 1,9% retroactiv la 1 iulie la sfârșitul anului 2021, potrivit unui raport al Comisiei UE. Cel mai mic salariu de bază pentru un funcționar public din UE a crescut de la 3.000 la 3.057 de euro pe lună. Salariul de bază superior a crescut cu 400 EUR la 21.163 EUR pe lună (excluzând indemnizațiile). Pentru contribuabili, asta înseamnă costuri suplimentare de peste 200 de milioane de euro pe an, a calculat „Bild”.

Cei 8,5% suplimentari vor merge la personalul din toate instituțiile europene, potrivit „Handelsblatt”, citând diplomați UE. Salariile se bazează pe tendința inflației din Belgia și Luxemburg.

Comisarii UE și președinții Comisiei câștigă deosebit de bine

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen (CDU) se poate considera din nou deosebit de norocoasă. După ce salariul ei lunar crescuse deja cu 545 de euro la 29.205 de euro la sfârșitul anului 2021 (împreună cu indemnizațiile chiar și până la aproximativ 34.000 de euro), acum se așteaptă să-i crească salariul cu 2482,43 de euro! Adică în total 31.687 de euro pe lună (fără indemnizații).

Salariul de bază al unui comisar UE este de 23.809 euro. Pe viitor va fi 25.833 euro (+2024 euro). Chiar și cele mai mici categorii de venituri (3057 euro pe lună) se pot aștepta la un plus de 260 de euro!

Frustrare în rândul statelor membre

Creșterea salariilor este politic dificil de explicat în vremuri de preocupări financiare tot mai mari. Un purtător de cuvânt al Comisiei UE a subliniat că statele membre însele au fost de acord cu „actualizarea anuală a salariilor”. Ajustarea datează de la o decizie a Parlamentului European și a Consiliului din 2013. Aceasta spune că ar trebui să se asigure „că puterea de cumpărare a funcționarilor UE se dezvoltă în același ritm cu cea a funcționarilor publici naționali” din Belgia și Luxemburg.

„Jaf fără rușine”

Michael Jäger, secretarul general al Asociației Contribuabililor Europeni, vorbește  despre „un jaf nerușinat al sectorului public” și despre un „semnal absolut negativ”: „Mai ales într-un moment în care liderii politici cer economii și cetățeni înțelegătoare, Uniunea Europeană trebuie să dea urgent un exemplu bun. Aceasta arată cât de departe s-a îndepărtat Europa de cetățeni

Alte stiri din Externe

Ultima oră