Oficialii occidentali presează Ucraina să organizeze alegeri în ciuda războiului

24 Sep 2023
Oficialii occidentali presează Ucraina să organizeze alegeri în ciuda războiului

În ciuda războiului cu Rusie și a unei legi marțiale la nivel național, unii politicieni occidentali împing guvernul de la Kiev să organizeze alegeri parlamentare și prezidențiale – o perspectivă care i-a lăsat pe mulți oficiali ucraineni sceptici, scrie WashingtonPost

Propunerea – prezentată inițial de Tiny Cox, șeful olandez al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei – a fost repetată și de senatorul Lindsey O. Graham (RS.C.), în timpul unei vizite la Kiev luna trecută cu senatorii Richard Blumenthal și Elizabeth Warren, care altfel s-au concentrat pe consolidarea asistenței SUA și a sprijinului bipartizan pentru Ucraina.

Alți republicani au preluat cauza, inclusiv comentatori conservatori precum Tucker Carlson, care l-a acuzat în mod fals pe Zelensky că a anulat alegerile. Constituția Ucrainei interzice alegerile conform legii marțiale.

Organizarea de alegeri libere și corecte în timp de război este practic imposibilă și, de asemenea, ne-recomandată, potrivit oficialilor ucraineni, experților electorali și susținătorilor democrației. Aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei este acum ocupat de forțele ruse. Milioane de ucraineni sunt strămutați și mulți locuiesc în afara țării. Zeci de mii de soldați sunt dislocați pe front.

Presiunea de a organiza alegeri, în ciuda acestor obstacole, evidențiază cererea constantă a unora din Occident ca Ucraina să-și demonstreze angajamentul față de democrație, chiar dacă ucrainenii s-au ridicat de două ori în demonstrații în masă pro-democrație - Revoluția Portocalie din 2003-2004 și Revoluția Maidan din 2013-14.

Oficialii ucraineni spun că, pentru a organiza un vot major în timpul războiului, trebuie depășite obstacole financiare, logistice și juridice considerabile. În privat, unii spun că perspectiva este de-a dreptul imposibilă și ar putea oferi forțelor de securitate ale Moscovei un mijloc de a se infiltra și de a slăbi Ucraina din interior.

„Rușii fac eforturi pentru asta prin canalele lor secrete”, a spus un oficial ucrainean din aparatul de securitate, vorbind sub condiția anonimatului din cauza sensibilității subiectului. „Nu există nicio situație în care să fie posibil să aibă loc alegeri democratice în timpul războiului.”

Oficialul a spus că organizarea unor alegeri ar putea oferi Rusiei posibilitatea de a manipula și de a crea diviziuni în societatea ucraineană și între politicieni, care în cea mai mare parte a războiului au dispărut pentru a-și arăta solidaritatea în timp ce țara luptă pentru existența sa.

„Este riscant, rău pentru țară și lipsit de sens din punct de vedere politic”, a spus oficialul adăugând: „Ar submina rezistența politică foarte fragilă a statului ucrainean”.

Dar nici oficialii de la Kiev nu pot respinge ideea de a organiza alegeri și riscă să-i înstrăineze pe actorii politici cheie din Occident, care cer alegeri și sunt cruciali pentru ca Ucraina să mențină asistența financiară și militară internațională.

Fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko a spus că organizarea alegerilor în timpul războiului ar duce la pierderea războiului, deoarece dezacordurile politice interne - diferențele care apar în mod natural într-o societate democratică - spulberă unitatea națională necesară pentru a învinge Rusia.

„Prețul organizării alegerilor în timp de război va fi un război pierdut”, a spus Timoșenko într-un interviu la Bruxelles în această lună. „Unitatea este o resursă indispensabilă pentru victoria noastră.”

Timoșenko a menționat, de asemenea, că soldații care luptă ar avea dificultăți să voteze și li se interzice prin lege să caute o funcție în timp de război. „Cei care își sacrifică viața în prima linie, cei mai mulți dintre ei nu vor putea vota”, a spus ea, adăugând: „Șapte milioane de ucraineni sunt acum refugiați, mulți locuiesc în afara țării - majoritatea nu vor putea veni la vot."

În mai, Cox, un politician olandez, a oferit un interviu presei ucrainene în care a cerut Kievului să organizeze alegeri „cât mai libere și corecte posibil”. El a dat exemplul Turciei care organizează alegeri direct după ce a suferit un cutremur major, ca dovadă că organizarea unui vot este posibilă.

Cox și-a modificat ulterior comentariile, recunoscând că alegerile nu au putut avea loc în timp ce Ucraina era sub legea marțială, care este puțin probabil să fie ridicată înainte de încheierea războiului. Dar, a spus el, „la un moment dat vor fi alegeri, iar sfatul meu este să începeți să vă pregătiți pentru el cât mai curând posibil”.

Graham și-a făcut impulsul în timpul unei întâlniri cu Zelensky în timpul vizitei la Kiev, ca parte a unei delegații a Congresului. Într-o conferință de presă înaintea întâlnirii, el a spus că este „timpul ca Ucraina să facă următorul pas” în „dezvoltarea democrației, și anume să organizeze alegeri în 2024”.

„Vreau ca această țară să aibă alegeri libere și corecte, chiar și atunci când este atacată”, a spus Graham.

Într-un interviu acordat presei ucrainene după vizita lui Graham, Zelensky a spus că propunerea senatorului american este „foarte rezonabilă, foarte corectă”. Dar el a mai spus că a spus că alegerileîn Ucraina, conform legii marțiale, sunt posibile doar „dacă dreptul de vot este asigurat tuturor cetățenilor”.

„Cum vor putea armata să voteze? Arată-mi infrastructura. Nimeni nu mi-a arătat-o ​​încă”, a spus Zelensky. „Cum vor putea vota oamenii din străinătate? Nimeni nu mi-a arătat”.

 

A doua zi, Graham a emis o declarație, spunând că este „foarte încântat să audă că președintele Zelensky a deschis ușa alegerilor în Ucraina în 2024”, numind decizia „îndrăzneață și consecventă” și „un act de sfidare împotriva rusului. invazie."

„Nu mă pot gândi la un simbol mai bun pentru Ucraina decât organizarea de alegeri libere și corecte în timpul unui război”, a spus Graham.

Declarația sa a recunoscut că parlamentul Ucrainei „trebuie să aprobe acest lucru”, iar „mediul de securitate” pentru un vot „ar fi provocator”.

Zelensky a mai spus că Ucraina nu își poate permite costul de 135 de milioane de dolari pentru organizarea unor alegeri în timp ce se luptă pentru supraviețuirea ei. El a sugerat că, dacă Occidentul vrea alegeri, atunci ar trebui să plătească pentru ele.

„Nu voi organiza alegeri pe credit. Nici nu voi lua bani din arme și nu-i voi aloca alegerilor”, a spus Zelensky.

Banii, a spus el, vor merge pentru organizarea votului în rândul soldaților și pentru cei 7 milioane de refugiați ucraineni aflați în străinătate. De asemenea, Occidentul ar trebui să trimită observatori electorali, care ar fi „în tranșee”, a spus Zelensky.

Candidatul republican la președinție Vivek Ramaswamy a numit cererea lui Zelensky de 135 de milioane de dolari un „refuzna urnei de vot”. Ramaswamy a spus anterior că SUA ar trebui să înceteze finanțarea Ucrainei și să forțeze Kievul să negocieze cu Moscova.

„Amenințarea sa voalată de a renunța la alegerile democratice din Ucraina, dacă poporul american nu plătește factura și nu mai scoate fonduri de 135 de milioane de dolari reprezintă un nou nivel de extorcare a Statelor Unite”, a spus Ramaswamy într-o declarație publicată de Fox News.

În august, parlamentul Ucrainei a prelungit legea marțială cu 90 de zile, până în noiembrie, amânând astfel alegerile parlamentare care trebuiau să aibă loc cel târziu la sfârșitul lunii octombrie.

Pentru ca alegerile parlamentare să aibă loc, constituția trebuie modificată, spun experții în drept. În mod alternativ, legea marțială ar putea fi ridicată.

Cu toate acestea, membrii parlamentului ar trebui să oprească legea marțială pentru cel puțin două-trei luni - timpul necesar conform legii ucrainene între anunțarea alegerilor și ziua votării și, de asemenea, să le acorde candidaților suficient timp pentru campanie.

Înalți oficiali ai administrației Biden au spus că depinde de Ucraina să decidă când să organizeze alegeri. În timpul unei vizite la Kiev la începutul acestei luni, secretarul de stat Antony Blinken l-a îndemnat pe Zelensky să se consulte pe scară largă cu societatea civilă și cu opoziția ucraineană cu privire la momentul în care să organizeze următorul vot.

Un înalt oficial american, care a vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta un subiect sensibil, a spus că administrația Biden simpatiza cu numeroasele obstacole logistice în calea organizării alegerilor în timp de război.

„Nu îi împingem să organizeze alegeri”, a spus înalt oficial.

Un membru al parlamentului ucrainean a spus că presiunea vine în primul rând din partea republicanilor, pe măsură ce alegerile prezidențiale din 2024 au început. „Acest lucru este logic și de așteptat”, a spus parlamentarul, vorbind sub condiția anonimatului pentru a proteja relațiile diplomatice. „Desigur, afacerile ucrainene vor deveni într-un fel sau altul parte a discursului intern american.”

Timoșenko, fostul prim-ministru, a spus că partidul său nu este de acord cu Zelenski în multe chestiuni, dar se opune organizării alegerilor în condițiile actuale. „Suntem absolut împotriva acestui lucru”, a spus ea. „A pierde războiul doar pentru că cineva vrea alegeri – este inacceptabil”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră