Obama: războiul din Gaza ucide oameni „care nu au nimic de-a face cu ceea ce a făcut Hamas”

05 Noi 2023
Obama: războiul din Gaza ucide oameni „care nu au nimic de-a face cu ceea ce a făcut Hamas”

„Ceea ce se întâmplă cu palestinienii este de nesuportat”. a spus Fostul președinte Barack Obama într-un interviu acordat Pod Save America, din care un extras din care a fost publicat sâmbătă. Obama a vorbit și despre „nebunia antisemitismului” și despre modul în care „activismul TikTok” dăunează discursului, scrie BusinessInsider.

Crimele Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului au fost „oribile” și nejustificate, dar ceea ce este „de asemenea adevărat este că ocupația și ceea ce se întâmplă cu palestinienii e insuportabil”, a declarat fostul președinte Barack Obama în comentariile publicate sâmbătă.

Comentariile au venit după ce Obama a avertizat anterior că o operațiune terestră israeliană în Gaza ar putea „ să se întoarcă” împotriva lor, argumentând că, în timp ce Israelul are dreptul de a se apăra, orice moarte civilă ar crește sprijinul pentru extremism și ar dăuna securității pe termen lung a țării.

În ultima sa intervenție, fostul președinte a susținut ca toate părțile dezbaterii asupra Israelului și Palestinei să recunoască „complexitatea” conflictului și nemulțumirile valabile ale tuturor părților.

„Există o istorie a poporului evreu care poate fi respinsă dacă bunicii tăi sau străbunicii tăi sau unchiul tău sau mătușa ta nu îți povestesc despre nebunia antisemitismului”, a spus Obama. „Și ceea ce este adevărat este că în acest moment sunt oameni care mor și nu au nimic de-a face cu ceea ce a făcut Hamas”.

Comentariile au venit într-un interviu acordat Pod Save America, un podcast găzduit de câțiva dintre foștii colaboratori ai lui Obama la Casa Albă, un extras din care a fost publicat sâmbătă. Ele sunt cel mai recent indiciu al disconfortului în rândul actualilor și foștilor oficiali americani în legatură cu numărul de morți în creștere din operațiunile militare ale Israelului în Gaza, care se apropie de 10.000, potrivit ministerului sănătății din teritoriu, condus de Hamas.

„Activism TikTok”

Chiar dacă a recunoscut moartea palestinienilor nevinovați, Obama a avertizat să nu accepte ceea ce el a luat în derâdere ca narațiuni online unilaterale care preferă sloganurile în detrimentul nuanțelor.

„Problema cu rețelele sociale și încercarea de activism TikTok – și încercarea de a dezbate acest lucru în acest sens – este că nu poți spune adevărul”, a spus Obama. „Puteți pretinde că spuneți adevărul. Puteți spune o parte a adevărului și, în unele cazuri, puteți încerca să vă mențineți inocența morală. Dar asta nu va rezolva problema.”

Dacă vrei să rezolvi problema, a continuat Obama, „atunci trebuie să înțelegi întregul adevăr și apoi trebuie să recunoști că nimeni nu are mâinile curate – că toți suntem complici într-o anumită măsură”.

 Aș fi putut face altceva?

Pe când era în funcție, Obama a susținut discuțiile de pace dintre Israel și Autoritatea Palestiniană menite să asigure o soluție cu două state. Într-un discurs din 2013, el i-a îndemnat și pe israelieni să ia în considerare perspectiva palestinienilor care trăiesc sub ocupație în Cisiordania.

„Pune-te în pielea lor – privește lumea prin ochii lor”, a spus Obama la acea vreme. „Nu este corect ca un copil palestinian să nu crească într-un stat propriu și să trăiască cu prezența unei armate străine care controlează mișcările părinților lui în fiecare zi”.

Dar Obama a sprijinit și acțiunile militare israeliene în Gaza, inclusiv „Operațiunea Protective Edge”, un bombardament care a ucis peste 2.200 de palestinieni, aproximativ două treimi dintre ei civili. Și, ca orice alt președinte american, el nu a reușit să asigure un acord de statut final între Israel și palestinieni.

În interviul publicat sâmbătă, Obama a reflectat asupra timpului petrecut în funcție, în lumina acestei ultime erupții din Orientul Mijlociu.

„Mă uit la asta și mă gândesc înapoi: „Ce aș fi putut face în timpul președinției mele pentru a merge mai departe?” Oricât de mult am încercat – am cicatricile care să dovedească asta – dar există o parte din mine care încă spune: „Ei bine, aș fi putut face altceva?” Aceasta este conversația pe care ar trebui să o avem, nu doar să privim înapoi, ci să privim și înainte.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră