Oamenii grași sunt acum un grup protejat în New York: primarul semnează o lege privind discriminarea care plasează obezitatea în aceeași categorie cu rasa și religia

31 Mai 2023
Oamenii grași sunt acum un grup protejat în New York: primarul semnează o lege privind discriminarea care plasează obezitatea în aceeași categorie cu rasa și religia

Obezii sunt acum oficial un grup protejat în New York City,  după ce primarul Eric Adams  a semnat o lege controversată privind discriminarea. , Președintele Asociației Naționale pentru Promovarea Acceptării Grașilor, a declarat că interzicerea discriminării în greutate din New York ar trebui să servească drept model pentru națiune și lume, scrie DailyMail

Un nou proiect de lege semnat vinerea trecută face ilegal ca angajatorii și proprietarii să discrimineze pe cineva pe baza greutății sau înălțimii sale atunci când vine vorba de angajare sau de asigurare a locuinței.

Legea - care intră în vigoare la 2 noiembrie - înseamnă că greutatea și înălțimea sunt acum adăugate la lista categoriilor protejate care include trăsături precum rasa, sexul și religia. 

 „Cu toții merităm același acces la locuri de muncă, locuințe și locuințe publice, indiferent de aspectul nostru, și nu ar trebui să conteze cât de înalt ești sau cât de mult cântărești”, scrie primarul Adams

Legea declanșase deja indignare în unele părți, liderul minorității republicane a consiliului orașului New York, Joseph Borelli, susținând că va da putere oamenilor să „da în judecată pe oricine și totul”. 

Eric Adams, care a publicat o carte despre modul în care și-a inversat diabetul printr-o dietă pe bază de plante, a spus că legea „ar ajuta la egalitate de condiții pentru toți new-yorkezii, la crearea unor locuri de muncă și medii de viață mai incluzive și să protejeze împotriva discriminării”. 

Excepțiile de la regulă includ cazurile în care înălțimea sau greutatea cuiva ar putea să o împiedice să efectueze părți critice ale muncii. 

Dar legislația a fost întâmpinată cu o opoziție acerbă. 

Kathy Wylde, președinte și CEO al Parteneriatului pentru New York City, a spus că „amploarea impactului și costul acestei legislații” nu a fost „pe deplin luată în considerare”. 

Proiectul de lege a avut sprijinul unor organizații de caritate și activiști precum Victoria Abraham, autoproclamata „Fat Fab Feminist”, care a depus mărturie în fața consiliului orașului în sprijinul legislației la începutul acestui an. 

Consilierul Shaun Abreu, unul dintre principalii sponsori ai proiectului de lege, a spus că și-a dat seama că discriminarea în greutate este o „povară tăcută” după ce a fost tratat diferit când s-a îngrășat mai mult de 40 de kilograme în timpul pandemiei.

Proiectul de lege include o apărare pentru angajatori în care luarea în considerare a înălțimii sau greutății a fost „în mod rezonabil necesară” pentru „operațiunile normale” ale unui loc de muncă.

Sunt discriminați fără nicio cale de atac, iar societatea spune că este perfect”. a spus consilierul Abreu. Abraham, care militează pentru drepturile civile pentru persoanele supraponderale, a depus mărturie în fața consiliului orașului pentru a ajuta la elaborarea politicilor.

„În majoritatea locurilor din Statele Unite, poți fi concediat pentru că ești gras și nu ai deloc protecție, ceea ce este o nebunie pentru că aceasta este o țară foarte grasă”, spune ea.

„Sunt supraponderal, dar nu sunt o victimă. Nimeni nu ar trebui să se simtă rău pentru mine, în afară de nasturii mei de la cămașă", a spus consilierul Borelli pentru New York Times.

Michigan a interzis discriminarea la locul de muncă pe baza greutății în 1976, iar alte orașe, inclusiv San Francisco și Washington DC, au o legislație similară. Alte proiecte de lege la nivel de stat au fost acum introduse în New York, Massachusetts, Vermont și New Jersey.

New Jersey și Massachusetts au introdus, de asemenea, legislație pentru a opri discriminarea pe bază de greutate și înălțime.

Tigress Osborn, președintele Asociației Naționale pentru Promovarea Acceptării Grașilor, a declarat că interzicerea discriminării în greutate din New York ar trebui să servească drept model pentru națiune și lume. 

Osborn a spus că adoptarea de către oraș a noii ordonanțe „se va răspândi pe tot globul” și va arăta că „discriminarea împotriva oamenilor în funcție de dimensiunea corpului lor este greșită și este ceva ce putem schimba”.

Oficialii americani din domeniul sănătății au declarat că ratele au crescut până la proporții „epidemice”, rata obezității crescând la 42% la nivel național.

Experții spun că schimbarea a fost determinată de oamenii care au început să mănânce mai multe alimente ultraprocesate, care sunt bogate în grăsimi, zaharuri și săruri, dar sărace în nutrienți vitali. 

De asemenea, americanii au început să aibă un stil de viață mai sedentar și locuri de muncă la birou. Excesul de greutate expune la un risc mai mare de a face o serie de probleme de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială și colesterol - factori de risc pentru boli de inimă - diabet de tip 2 și probleme de respirație.  

Alte stiri din Externe

Ultima oră