130 de soldați israelieni îl amenință pe Netanyahu că „nu vor mai servi în armată” în absența unui acord de eliberare a ostaticilor

09 Oct 2024
130 de soldați israelieni îl amenință pe Netanyahu că „nu vor mai servi în armată” în absența unui acord de eliberare a ostaticilor

Într-o scrisoare deschisă trimisă la 9 octombrie primului ministru Benjamin Netanyahu și ministrului său apărării Yoav Gallant, 130 de ofițeri și soldați israelieni „în rezervă și în carieră” și- au îndemnat liderii să „semneze acum un acord pentru a salva ostaticii vii” sub amenintarea ca „nu vor mai continua să slujească în armată” , scrie Le Figaro. 

„Nu putem continua în aceste circumstanțe. Războiul din Gaza îi condamnă la moarte pe frații și surorile noastre răpiți”, scriu aceștia în această misivă adresată și șefului Statului Major al Forțelor Armate, Herzi Halevi. 

Continuarea războiului împotriva Hamas amenință „întoarcerea ostaticilor, dar le pune și viețile în pericol”, au scris ei în această scrisoare adresată miercuri prim-ministrului israelian.

Într-o scrisoare deschisă trimisă la 9 octombrie primului ministru Benjamin Netanyahu și ministrului său apărării Yoav Gallant, 130 de ofițeri și soldați israelieni „în rezervă și carieră” și-au îndemnat liderii să „semneze acum un acord pentru a salva ostaticii vii” sub pedeapsa „nu mai mult continuând să slujească”. „Nu putem continua în aceste circumstanțe. Războiul din Gaza îi condamnă la moarte pe frații și surorile noastre răpiți”, scriu aceștia în această misivă adresată și șefului Statului Major al Forțelor Armate, Herzi Halevi.

La un an de la începutul războiului în Fâșia Gaza, declanșat la 7 octombrie 2023 de atacurile Hamas care au dus la moartea a 1.206 de persoane în Israel, armata consideră că „continuarea războiului [în teritoriul fără ieșire la mare] nu întârzie doar întoarcerea ostaticilor, dar le pune și viața în pericol."

„Nu vom mai putea continua să servim patria”

Din cele 251 de persoane răpite de gruparea islamistă, 97 sunt încă reținute în Fâșia Gaza, dintre care 34 au fost declarați morți de armata israeliană. „Mulți ostatici au fost uciși de bombardamentele IDF, mult mai mulți decât cei care au fost salvați în timpul operațiunilor militare”, adaugă cei care, a doua zi după 7 octombrie, „s-au înrolat imediat pentru a apăra țara noastră și a salva ostaticii ținuți în Gaza."

„Noi, care am slujit și continuăm să slujim cu dăruire, cu riscul vieții noastre, anunțăm prin prezenta că, dacă guvernul nu își schimbă imediat cursul și nu lucrează pentru a ajunge la un acord pentru returnarea ostaticilor în casă, nu vom mai fi capabili să continuam să servim”, continuă ei.

„Linia roșie a fost deja depășită”

Luni, Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul are „obligația” de a-și aduce înapoi ostaticii. Cu o zi înainte, Kamala Harris, vicepreședintele lui Joe Biden și candidat democrat la alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA, a reiterat că Statele Unite nu își vor relaxa eforturile de a obține un acord care să facă posibilă obținerea unui încetare a focului pe teritoriul palestinian și „să elibereze ostaticii”. „Nu vom înceta să punem presiune asupra Israelului și a regiunii, inclusiv asupra liderilor arabi”, a spus ea pentru CBS.

„Pentru unii dintre noi linia roșie a fost deja depășită, iar pentru alții, se apropie rapid ziua în care, cu inima zdrobită, vom înceta să raportăm la serviciu”, conchid militarii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră