O sută de angajați ai casei private a regelui Charles au fost concediați: "Toată lumea este absolut furioasă"

14 Sep 2022
O sută de angajați ai casei private a regelui Charles au fost concediați: "Toată lumea este absolut furioasă"

Angajații privați ai fostului Prinț de Wales au primit o scrisoare prin care anunță închierea serviciilor lor chiar în timpul slujbei pentru regina. Consultările urmează să fie lansate după înmormântarea Reginei de luni viitoare, scrie Le Parisien.

Luni, în timp ce o ceremonie în memoria Reginei Elisabeta a II-a avea loc în Catedrala St. Giles din Edinburgh (Scoția), potrivit The Guardian, secretarii privați ai lui Charles, biroul de finanțe, echipa de comunicații și personalul casei au primit o scrisoare de la Sir Clive Alderton, consilierul șef al Regelui, prin care le spunea că urmează schimbări, care pentru unii pot duce la o concediere. 

„Schimbarea rolului directorilor noștri va însemna și o schimbare pentru casa noastră... Portofoliul de lucrări întreprinse anterior în această casă susținând interesele personale ale fostului Prinț de Wales, activitățile anterioare și operațiunile de întreținere nu se vor mai desfășura. (…) Prin urmare, este de așteptat ca posturile cu sediul în principal la Clarence House, a căror activitate susține aceste domenii, să nu mai fie necesare", a scris el

Un purtător de cuvânt al Clarence House a confirmat informația: după instalarea prințului Charles ca rege, „activitățile casei fostului Prinț de Wales și a fostei ducese de Cornwall au încetat și, așa cum prevede legea, a început un proces de consultare. Personalul nostru a oferit un serviciu îndelungat și loial și, deși unele concedieri sunt inevitabile, lucrăm urgent pentru a identifica roluri alternative pentru cât mai mulți angajați”.

„Toată lumea este absolut furioasă”

Stupoare în rândul personalului, care de la moartea suveranului, joi seară, lucrează zi și noapte pentru a garanta condiții bune pentru succesiunea regală. Unii sunt în serviciul Prințului Charles de mulți ani. „Toată lumea este absolut furioasă, inclusiv secretarele private și echipa de conducere. Toți angajații lucrează până târziu în fiecare noapte. Oamenii au fost vizibil zguduiți de această știre”, a declarat un membru al personalului pentru cotidianul britanic.

După cum prevede legea, trebuie să se deschidă o perioadă de consultare cu personalul, după înmormântarea de stat a monarhului de luni. Angajaților li se va oferi fie un loc de muncă alternativ într-una dintre casele regale, fie asistență în găsirea unui loc de muncă în altă parte, cu indemnizație „îmbunătățită” peste minimul legal. Legea prevede că această indemnizație, ca și preavizul, este proporțională cu vechimea salariatului.

Cu toate acestea, încă nu se știe unde vor locui regele și regina consoartă. Clarence House ar putea rămâne casa londoneză a cuplului, Buckingham și renovările sale descurajante fiind rezervate obligațiilor oficiale ale monarhiei. Charles s-a mutat în această casă de lângă Buckingham în 2003, după moartea Reginei Mame, care o ocupa din 1953. Elisabeta a II-a locuia în Windsor, la 35 km vest de capitală, unde tocmai s-au stabilit prințul William și soția sa Kate.

Până acum, conform inventarului anual, birourile private ale lui Charles au angajat echivalentul a 101 de oameni cu normă întreagă. De patru ori mai puțin decât regina care a angajat 491 de oameni cu normă întreagă.

Regele și Regina Consort au, de asemenea, o reședință la Birkhall pe Balmoral Estate, Highgrove în Gloucestershire și Llwynywermod, o cabană din Țara Galilor. Charles ar trebui să moștenească și Castelul Balmoral, unde a murit regina, și Castelul Sandringham, care găzduiește în mod tradițional sărbătorile de sfârșit de an ale familiei regale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră