"Nu trădați Ucraina" le cere Zelensky liderilor UE

14 Dec 2023
"Nu trădați Ucraina" le cere Zelensky liderilor UE

Volodymyr Zelensky a făcut o cerere plină de entuziasm liderilor europeni adunați pentru discuții despre Ucraina să nu-i „trădeze” țara cu privire la apartenența la UE. Refuzul aderarii va pune un „zâmbet mulțumit” pe chipul lui Vladimir Putin, scrie The Guardian.

Într-unul dintre cele mai importante summit-uri din istoria recentă a UE, liderii a 27 de state membre încearcă să găsească încă 50 de miliarde de euro (43 de miliarde de lire sterline) pentru Ucraina și să aprobe începerea discuțiilor de aderare cu țara sfâșiată de război. Viktor Orbán, premierul ungar, a amenințat că va pune veto pe ambele.

„Vă cer un lucru astăzi: nu trădați oamenii și credința lor în Europa”, a spus Zelensky într-un mesaj video cu liderii de la Bruxelles.

„Este foarte important ca Europa să nu cadă din nou în indecizie astăzi. Nimeni nu vrea ca Europa să fie văzută ca nedemnă de încredere. Sau ca incapabilă să ia decizii de una singură.”

 Orbán a insistat că Ucraina nu este pregătită pentru discuțiile de aderare la UE, sfidând recomandarea Comisiei Europene și dorințele colegilor lideri că discuțiile ar trebui să înceapă în acest weekend.

Diviziunea din Europa vine într-un moment critic pentru Zelensky, care se străduiește să-i convingă pe republicanii americani să susțină un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, criticii insistând asupra concesiilor Casei Albe privind securitatea frontierei ca o condiție pentru un acord.

Zelensky a avertizat că istoria își va aminti liderii care nu au reușit să aleagă Ucraina. „Astăzi este ziua în care determinarea va fi fie la Bruxelles, fie la Moscova. Oamenii din Europa nu vor înțelege dacă zâmbetul mulțumit al lui Putin devine recompensa pentru o întâlnire la Bruxelles”, a spus el.

„Astăzi este o zi specială. Și această zi va rămâne în istoria noastră. Indiferent dacă este bine sau rău pentru noi, istoria va surprinde totul. Fiecare cuvânt, fiecare pas, fiecare acțiune și inacțiune. Cine a luptat pentru ce.”

Liderii UE s-au așteptat să treacă prin summit-ul problema aderării la UE pentru Ucraina și Moldova, după o recomandare oficială a Comisiei Europene din noiembrie că ambele țări au instituit suficiente reforme pentru a începe negocierile anul viitor.

Dar, la scurt timp după recomandare, Orbán, care se laudă cu legăturile cu Putin, a amenințat că va folosi dreptul Ungariei de a se opune discuțiilor care se desfășoară, ridicând semne de întrebare cu privire la loialitatea sa față de proiectul european. El s-a pronunțat în mod repetat, amenințând că va bloca și fondul de 50 de miliarde de euro pentru Kiev din bugetul blocului.

Președintele francez, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Olaf Scholz, și-au dublat eforturile pentru a încerca să-l convingă pe Orbán că merge pe calea greșită într-un moment atât de critic. Dar la o întâlnire de joi la micul dejun, ei nu păreau să-l fi convins pe Orban să cedeze.

Dacă liderii UE ar aproba începerea discuțiilor de aderare și pachetul financiar de patru ani, Kievul ar putea revendica o victorie geopolitică. Eșecul de a ajunge la un acord ar fi probabil descris de Moscova ca un semn al sprijinului slăbit al vestului pentru Ucraina.

Putin a declarat, într-o conferință de presă și într-o conversație telefonică de joi, că se pare că ajutorul extern se epuizează pentru Ucraina.

Prim ministrul irlandez, Leo Varadkar, a spus despre summit: „Cel mai important lucru pe care trebuie să îl decidem astăzi aici și în acest weekend este că sprijinul financiar pe termen lung pentru Ucraina va veni din partea Uniunii Europene. Dacă Ucraina nu are sprijin din partea UE și SUA, atunci Putin va câștiga.” L-a descris ca fiind unul dintre cele mai importante summit-uri la care a participat.

Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a declarat că este „responsabilitatea morală” a UE să facă „următorul pas politic” și să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră