„Nu m-am gândit la asta": trei tineri condamnați pentru că au filmat și difuzat agonia unei persoane fără să cheme salvarea

20 Iul 2023
„Nu m-am gândit la asta": trei tineri condamnați pentru că au filmat și difuzat agonia unei persoane fără să cheme salvarea

Trei tineri au fost condamnați la 15 și 6 luni de închisoare cu suspendare de către instanța de la Rennes, Franța, după difuzarea la sfârșitul lunii mai a agoniei unei persoane care fusese atacată cu cuțitul la metrou. Tânăra care a filmat scena a spus instanței ca  "a avut reflexul" să filmeze dar nu s-a gândit" să sune la salvare. Victima - care a decedat - a fost ajutată de o persoană fara adăpost, scrie Le Parisien

Îmbrăcat într-un hanorac albastru, un bărbat coboară scările. Sângele îi tâșnește dintr-un picior, artera a fost tăiată. Este ora 23:18 pe 29 mai, tânărul de 26 de ani tocmai a fost atacat violent cu un cuțit la o stație de metrou din Rennes, Franța. Inregistrarea de la camerele de supraveghere video arată apoi o tânără care urmărește urmele de sânge, scoțându-și telefonul și filmând victima care se prăbușește lângă ea. Ea stă acolo două secunde, se întoarce și urcă calm înapoi scările. La mai puțin de două minute mai târziu, va trimite mamei și iubitului ei acest videoclip surprins cu smartphone-ul.

Câteva ore mai târziu, victima decedase dar acest film macabru de zece secunde inundase deja rețelele de socializare. Ancheta judecătorească deschisă de procuror a permis depistarea acestei tinere de 18 ani, fără antecedente penale.

„Am avut reflexul să filmez”

Tânăra s-a prezentat în instanță pentru „difuzarea înregistrării imaginilor referitoare la comiterea unui atac intenționat asupra integrității persoanei” și „neasistență pentru o persoană aflată în pericol. Alături de ea s-au aflat iubitul ei și sora acesteia din urmă care este acuzată că ar fi difuzat înregistrarea.

„Mergeam acasă, aveam telefonul în mână. Ajung în metrou, văd că e mult sânge. Am avut reflexul să filmez”, își amintește inculpata. Când președintele instanței este surprins că nu a chemat ajutor, ea îi răspunde, sfioasă: „Nu m-am gândit la asta."

Anchetatorilor, în timpul arestului său de poliție, ea le-a explicat că se simțea în pericol. Ea susține totuși că i-a avertizat pe alți călători prezenți la fața locului care ar fi sfătuit-o să plece. 

„L-au filmat pe fiul ei ca pe o fiară de circ”

Avocatul familiei victimei, Me Tania Abachkina, evocă suferința extremă a mamei victimei. „L-au filmat pe fiul ei ca pe un animal de circ și tot internetul a fost bucuros să urmărească și să comenteze". 

„Ea aduce un omagiu bărbatului fără adăpost care a acordat primul ajutor victimei până la sosirea medicilor. „Reflexul și umanitatea au fost de partea acestui om”, notează ea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră