Nu fi Napoleon, îi spune Rusia lui Emmanuel Macron

29 Feb 2024
Nu fi Napoleon, îi spune Rusia lui Emmanuel Macron

Kremlinul răspunde președintelui francez care nu a exclus trimiterea de trupe occidentale pentru a ajuta la apărarea Ucrainei, scrie Politico

Președintele Camerei inferioare a parlamentului Rusiei l-a avertizat pe președintele francez Emmanuel Macron împotriva trimiterii de trupe în Ucraina, spunând că acestea vor avea aceeași soartă ca și armata lui Napoleon.

Președintele Dumei de Stat Vyacheslav Volodin, care este membru al cercului apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a făcut miercuri aceste afirmații într-o postare pe Telegram .

El a răspuns luni declarației lui Macron că „nimic nu este exclus” când vine vorba de țările occidentale care trimit soldați la sol în Ucraina pentru a ajuta la respingerea invaziei Rusiei.

„Înainte de a face astfel de declarații, Macron ar face bine să-și amintească cum s-a terminat pentru Napoleon și soldații săi, dintre care peste 600.000 au rămas întinși pe pământul umed”, a spus Volodin, referindu-se la dezastruoasa invazie franceză a Rusiei în 1812.

Numărul exact al infanteriei Grande Armée uciși în campania militară a lui Napoleon este contestat, dar istoricii pun în general cifra peste 300.000 .

De asemenea, Volodin l-a acuzat pe Macron că vrea să „declanșeze un al treilea război mondial” pentru a rămâne la putere.

Dmitri Medvedev, fostul președinte și prim-ministru rus, care este acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, a făcut ecou comparația lui Volodin cu Napoleon în propria sa postare pe Telegram de miercuri.

„Insignifianții și tragicii moștenitori ai lui Bonaparte... sunt dornici de răzbunare cu amploare napoleonică și strigă prostii aprige și extrem de periculoase”, a spus el.

Comentariile lui Macron au fost făcute luni la un summit al liderilor europeni de la Paris pentru a discuta despre creșterea sprijinului pentru Kiev.

Perspectiva trimiterii de trupe occidentale în Ucraina a fost respinsă de alți membri NATO, inclusiv de SUA și Germania, și criticată aspru de partidele franceze de opoziție, dar salutată de Estonia și Lituania.

Alte stiri din Externe

Ultima oră